EXCLUSIV VIDEO | Inflația scade, dar nu se vede în buzunar. Analist: „Prețurile vor continua să crească”

Publicat: 27/05/2023, 11:00

Rata anuală a inflației a scăzut la 11,23% în luna aprilie 2023, de la 14,53% în martie 2023, potrivit Institutului Național de Statistică. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 19,84%, cele nealimentare cu 5,83%, iar serviciile cu 10,64%. Deși inflația scade, prețurile ating cifre din ce în ce mai mari.

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea spune că prețurile vor continua să crească pentru o perioadă lungă de timp.

„Inflație în scădere nu înseamnă că avem prețuri în scădere. Da, atâta timp cât inflația este mai mare decât zero, prețurile cresc. Chiar și o inflație de 10% înseamnă o creștere accelerată a prețurilor. Deci, în medie, prețurile cresc în continuare, foarte, foarte repede. Și atunci, până nu revenim la o inflație calculată care să fie undeva sub 3% vom vedea în continuare creșteri de preț semnificative. Iarăși, tot legat de definiție, o inflație medie de 10% tot înseamnă probabil că unele mărfuri și mărfurile de primă necesitate vor fi întotdeauna cele care vor avea acest comportament, vor crește foarte, foarte mult. Acolo vom vedea creșteri de prețuri care pot să fie de 20%, de 40%, de 100% chiar.

Deci acestea sunt problemele care afectează de fapt modul în care funcționează economia reală. În momentul în care încercăm să analizăm, folosim niște indicatori și niște cifre care să încerce să generalizeze lucrurile. Deci suntem în continuare în situația în care prețurile continuă să crească și vor continua să crească după toate estimările, pentru o perioadă încă lungă de timp de acum înainte”, a afirmat Christian Năsulea.

Cum influențează Turcia și Ucraina inflația din România

Întrebat dacă vom mai avea salturi spectaculoase ale inflației, profesorul a precizat că nu avem o certitudine pentru stabilizarea acesteia.

„E dificil să spunem cu certitudine dacă vom mai vedea creșteri de preț subite și foarte, foarte mari. Acest lucru depinde de modul în care se vor întâmpla lucrurile și la nivel internațional. Ca să vă dau un singur exemplu, avem alegerile din Turcia, care vor defini practic modul în care se va dezvolta regiunea în anii următori. Turcia este o țară mare, cu o economie importantă în zonă și este un partener de schimburi comerciale, care este foarte important pentru România.

Și atunci, în funcție de rezultatul final, oricare ar fi acesta, al alegerilor din Turcia, prețurile din România vor suferi creșteri suplimentare sau vor fi poate afectate, să spunem, de o limitare a variației prețurilor, vor înceta să mai crească atât de mult și atunci este important să vedem ce se întâmplă în Turcia. Este important să vedem ce se va întâmpla în continuare în Ucraina. Este important să vedem ce decizii vor lua partenerii noștri europeni cu privire la domeniul energetic sau la alte decizii care ne afectează și pe noi”, a explicat acesta.

„Ar trebui deja ca țările europene și România să fie pregătite să se descurce cu alte surse de energie”

Christian Năsulea este de părere că România ar trebui să aibă o soluție pe termen lung mult mai bine pusă la punct în ceea ce privește domeniul energetic.

„În principiu, suntem mult mai pregătiți acum să facem față unor situații, unor condiții nefavorabile pentru iarna următoare, pentru că în mare parte au fost puse la punct alternative pentru a înlocui energia pe care o cumpăram din Federația Rusă. Și atunci, dacă iarna trecută, foarte, foarte rapid ne-am putut organiza în așa fel încât să găsim niște soluții de avarie la un moment dat și până la urmă niște soluții care să rezolve problema cu totul, cu atât mai mult ar trebui să ne așteptăm ca, în această vară, când se fac stocurile și pentru iarna viitoare, să avem o soluție pe termen lung mult mai bine pusă la punct, în așa fel încât să nu mai fim atât de afectați de scoaterea unui input din mixul energetic foarte, foarte rapid. Ar trebui deja ca țările europene și România să fie pregătite să se descurce cu alte surse de energie.

Aș mai adăuga un lucru important legat de treaba aceasta. Când vorbim de energie, gazele naturale sunt evident foarte importante, însă nu este vorba doar de gaze naturale. O bătălie, dacă vreți, foarte importantă, care se dă în Europa în acest moment este cea legată de energia electrică și este cea între poziționarea Germaniei împotriva energiei nucleare și a altor țări europene foarte ferm în favoarea energiei nucleare.

Din punctul meu de vedere, dacă România continuă să rămână ferm pe poziție, să arate că este deschisă pentru dezvoltarea capacităților de producție de energie nucleară la noi în țară, acest lucru va avea un efect pozitiv și asupra prețurilor energiei electrice de la noi din țară, însă va avea un efect pozitiv și asupra prețurilor energiei electrice în Uniunea Europeană în general, lucru care este foarte important, pentru că întotdeauna, atunci când există probleme într-o țară a Uniunii Europene, problemele acestea sunt transferate într-o măsură mai mică sau mai mare și către celelalte țări”, a mai spus profesorul de economie mondială Christian Năsulea.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cu cât s-a scumpit viața românilor în ultimii trei ani. Prețuri duble la multe produse din coșul de bază și salarii majorate sub inflație

VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă: Vom continua să luăm măsuri să ne încadrăm sub 10% cu inflaţia, mai devreme de sfârşitul anului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?