EXCLUSIV VIDEO | Inflația scade, dar nu se vede în buzunar. Analist: „Prețurile vor continua să crească”

Publicat: 27/05/2023, 11:00

Rata anuală a inflației a scăzut la 11,23% în luna aprilie 2023, de la 14,53% în martie 2023, potrivit Institutului Național de Statistică. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 19,84%, cele nealimentare cu 5,83%, iar serviciile cu 10,64%. Deși inflația scade, prețurile ating cifre din ce în ce mai mari.

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea spune că prețurile vor continua să crească pentru o perioadă lungă de timp.

„Inflație în scădere nu înseamnă că avem prețuri în scădere. Da, atâta timp cât inflația este mai mare decât zero, prețurile cresc. Chiar și o inflație de 10% înseamnă o creștere accelerată a prețurilor. Deci, în medie, prețurile cresc în continuare, foarte, foarte repede. Și atunci, până nu revenim la o inflație calculată care să fie undeva sub 3% vom vedea în continuare creșteri de preț semnificative. Iarăși, tot legat de definiție, o inflație medie de 10% tot înseamnă probabil că unele mărfuri și mărfurile de primă necesitate vor fi întotdeauna cele care vor avea acest comportament, vor crește foarte, foarte mult. Acolo vom vedea creșteri de prețuri care pot să fie de 20%, de 40%, de 100% chiar.

Deci acestea sunt problemele care afectează de fapt modul în care funcționează economia reală. În momentul în care încercăm să analizăm, folosim niște indicatori și niște cifre care să încerce să generalizeze lucrurile. Deci suntem în continuare în situația în care prețurile continuă să crească și vor continua să crească după toate estimările, pentru o perioadă încă lungă de timp de acum înainte”, a afirmat Christian Năsulea.

Cum influențează Turcia și Ucraina inflația din România

Întrebat dacă vom mai avea salturi spectaculoase ale inflației, profesorul a precizat că nu avem o certitudine pentru stabilizarea acesteia.

„E dificil să spunem cu certitudine dacă vom mai vedea creșteri de preț subite și foarte, foarte mari. Acest lucru depinde de modul în care se vor întâmpla lucrurile și la nivel internațional. Ca să vă dau un singur exemplu, avem alegerile din Turcia, care vor defini practic modul în care se va dezvolta regiunea în anii următori. Turcia este o țară mare, cu o economie importantă în zonă și este un partener de schimburi comerciale, care este foarte important pentru România.

Și atunci, în funcție de rezultatul final, oricare ar fi acesta, al alegerilor din Turcia, prețurile din România vor suferi creșteri suplimentare sau vor fi poate afectate, să spunem, de o limitare a variației prețurilor, vor înceta să mai crească atât de mult și atunci este important să vedem ce se întâmplă în Turcia. Este important să vedem ce se va întâmpla în continuare în Ucraina. Este important să vedem ce decizii vor lua partenerii noștri europeni cu privire la domeniul energetic sau la alte decizii care ne afectează și pe noi”, a explicat acesta.

„Ar trebui deja ca țările europene și România să fie pregătite să se descurce cu alte surse de energie”

Christian Năsulea este de părere că România ar trebui să aibă o soluție pe termen lung mult mai bine pusă la punct în ceea ce privește domeniul energetic.

„În principiu, suntem mult mai pregătiți acum să facem față unor situații, unor condiții nefavorabile pentru iarna următoare, pentru că în mare parte au fost puse la punct alternative pentru a înlocui energia pe care o cumpăram din Federația Rusă. Și atunci, dacă iarna trecută, foarte, foarte rapid ne-am putut organiza în așa fel încât să găsim niște soluții de avarie la un moment dat și până la urmă niște soluții care să rezolve problema cu totul, cu atât mai mult ar trebui să ne așteptăm ca, în această vară, când se fac stocurile și pentru iarna viitoare, să avem o soluție pe termen lung mult mai bine pusă la punct, în așa fel încât să nu mai fim atât de afectați de scoaterea unui input din mixul energetic foarte, foarte rapid. Ar trebui deja ca țările europene și România să fie pregătite să se descurce cu alte surse de energie.

Aș mai adăuga un lucru important legat de treaba aceasta. Când vorbim de energie, gazele naturale sunt evident foarte importante, însă nu este vorba doar de gaze naturale. O bătălie, dacă vreți, foarte importantă, care se dă în Europa în acest moment este cea legată de energia electrică și este cea între poziționarea Germaniei împotriva energiei nucleare și a altor țări europene foarte ferm în favoarea energiei nucleare.

Din punctul meu de vedere, dacă România continuă să rămână ferm pe poziție, să arate că este deschisă pentru dezvoltarea capacităților de producție de energie nucleară la noi în țară, acest lucru va avea un efect pozitiv și asupra prețurilor energiei electrice de la noi din țară, însă va avea un efect pozitiv și asupra prețurilor energiei electrice în Uniunea Europeană în general, lucru care este foarte important, pentru că întotdeauna, atunci când există probleme într-o țară a Uniunii Europene, problemele acestea sunt transferate într-o măsură mai mică sau mai mare și către celelalte țări”, a mai spus profesorul de economie mondială Christian Năsulea.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cu cât s-a scumpit viața românilor în ultimii trei ani. Prețuri duble la multe produse din coșul de bază și salarii majorate sub inflație

VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă: Vom continua să luăm măsuri să ne încadrăm sub 10% cu inflaţia, mai devreme de sfârşitul anului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
UNGARIA UMILITĂ crunt în România! S-a întâmplat chiar de Ziua Națională
A murit Maica Pavelida. A fost legenda Mănăstirii Prislop
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...