EXCLUSIV. Înșelăciune în numele prezentatorului Mădălin Ionescu. O femeie din Olanda, păcălită să dea 63.000 de euro într-un cont din SUA

EXCLUSIV. Înșelăciune în numele prezentatorului Mădălin Ionescu. O femeie din Olanda, păcălită să dea 63.000 de euro într-un cont din SUA
Mădălin Ionescu/Facebook
Publicat: 28/07/2021, 20:03
Actualizat: 29/07/2021, 16:34

Kimmy Gang, o vietnameză stabilită în Olanda, a devenit țința unei escrocherii în mediul online după ce a primit o cerere  de prietenie pe Facebook de la un bărbat care susținea că este prezentatorul Mădălin Ionescu. El i-a spus că are nevoie de bani pentru fiul său Filip de 17 ani, diagnosticat cu o boală neurologică. Impresionată de povestea așa-zisului Mădălin Ionescu, femeia a fost păcălită și i-a virat, în mai multe tranșe, aproape 63.000 de euro.

  • Ca să o convingă să îi trimită banii în conturi din SUA, bărbatul care s-a dat drept Mădălin Ionescu i-a spus că este o persoană publică și nu îi poate primi în conturi din România.
  • Femeia a primit  imagini, clipuri video și a discutat pe Skype cu bărbatul care pretinde a fi prezentatorul TV din România, înainte de a-i vira cei 63.000 de euro.
  • Mădălin Ionescu a declarat pentru Gândul că a depus plângere la poliție, însă autoritățile nu au făcut nimic.
  • El spune că infractorii care se folosesc de numele lui și abordează femeile pentru sume mari de bani au rețele și în România.

Pe 23 martie, Kimmy Gang a primit o cerere de prietenie pe Facebook de la ”Ridren Ionescu A Mădălin”, care ulterior i-a spus că fiul său suferă de o boală gravă și are nevoie de bani pentru tratament.

Aceștia au discutat în limba engleză mai multe zile, timp în care bărbatul i-a povestit despre suferința copilului său și i-a prezentat imagini cu acesta. Bărbatul i-a explicat că este o persoană publică, motiv pentru care este nevoit să nu-i scrie de pe contul său din România.

”Totul părea real”

Au urmat discuții  video pe Skype în care cei doi au vorbit în detaliu despre problemele lui „Filip”. După primele mesaje video pe care le-a avut cu acesta, olandeza spune că a comparat imaginile de pe Skype cu cele de pe internet și a fost convinsă că este prezentatorul TV din România.

Bărbatul i s-ar fi destăinuit că are probleme cu soția și că își crește băiatul singur. Impresionată de poveste, femeia i-a trimis în repetate rânduri diferite sume de bani.

„Mi-a prezentat pe Skype niște imagini video și cu prietenii lui. Nu părea deloc a fi un trucaj. Totul părea real, părea aceeași persoană. Se mișca dintr-o parte în cealaltă și părea identic cu bărbatul pe care îl căutasem pe internet”, spune femeia.


Capturi video din discuția lui Kimmy cu așa-zisul Mădălin Ionescu

În săptămânile care au urmat, cei doi au continuat să discute online și femeia a continuat să-i trimită bani, suma totală ajungând la aproape 63.000 de euro. Banii au fost virați în mai multe conturi deschise în SUA.

„A spus că nu poate da contul românesc pentru că el este o persoană publică și ar fi bine ca acest lucru să nu se afle”, mai spune femeia.

Primele suspiciuni

După mai bine de patru luni, femeia a început să aibă suspiciuni. Săptămâna trecută, Kimmy l-a sunat pe „Mădălin” pe numărul de Statele Unite pe care acesta i-l lăsase pentru contact. Discuția a fost una scurtă, cu întrebări despre„ ce face Filip”, „cum se simte”, iar bărbatul i-a spus că este plecat în vacanță, în Thailanda și nu poate să mai vorbească.

„A închis telefonul, însă știam care este contul lui public și am văzut că a postat o fotografie din Grecia. Așa că atunci am simțit că este ceva putred la mijloc”, mărturisește femeia.

La acel moment, Kimmy Gang a apelat la vecina ei, Ileana, o româncă stabilită de mai bine de 30 de ani în Olanda, și a întrebat-o dacă a auzit de prezentatorul Mădălin Ionescu.

„I-am spus că-l cunosc de la televizor, dar nu știu nimic mai mult. Mi-a trimis imaginile și, deși am crezut că e o escrocherie, totul părea foarte real. Vocea de pe Skype părea a fi chiar a lui Mădălin. Apoi, ea a primit niște fotografii cu Mădălin și Filip care nu apăreau pe contul de Facebook sau Instagram al lui. Este clar că este cineva care-l cunoaște foarte bine pe Mădălin și îi folosește imaginea”, a declarat românca, pentru Gândul.

I-a vorbit în română

Cei doi au conversat în limba engleză, însă femeia spune că l-a întrebat diferite cuvinte pe care să i le spună în română. „Știa să spună «te pup», «te iubesc», « ce faci»”.

În ultima conversație telefonică, femeia îi spune că a văzut că nu este în Thailanda. Bărbatul ezită să-i răspundă și apelul se aude bruiat.

În continuare, Kimmy Gang îl întreabă ce face și îi spune că vrea să discute cu el. Bărbatul îi spune că doarme și o întreabă ce a făcut astăzi. Femeia îl mai întreabă „ce face Filip” și acesta îi răspunde că este bine. Apoi, bărbatul îi menționează că e târziu și ar vrea să se odihnească, lucru pe care ar trebui să îl facă și ea.

Plângere penală pentru șantaj

În 2020, prezentatorul Mădălin Ionescu a depus o plângere la poliție, pentru șantaj. Într-o postare pe contul său de Facebook, Mădălin Ionescu spunea că infractorii au folosit pozele sale inclusiv pentru a falsifica permise de conducere folosite în Statele Unite.

Contactat de Gândul, Mădălin Ionescu spune că există o rețea internațională care ar avea și ramificații în România. Prezentatorul de televiziune spune că poliția din România nu i-a oferit niciun răspuns până astăzi. Mai mult, acesta i-a scris inclusiv lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

Sunt sute, poate mii de conturi false pe Facebook și pe Instagram cu poze de-ale mele și ale fiicei mele (Petra)! Indivizii care le folosesc abordează femei din toată lumea. Unele din ele mi-au scris, după ce și-au dat seama că au fost escrocate. Am vorbit pe rețelele de socializare despre această situație foarte periculoasă, i-am scris lui Zuckerberg, am abordat autoritățile. Din păcate…Poliția Romană nu mi-a dat niciun răspuns , deși a trecut atât timp de când am făcut plângere! Le-am oferit inclusiv detalii cu datele a zeci de conturi false de pe Facebook și Instagram. Nu înțeleg de ce e atât de dificil să afli niște IP-uri ?, spune Mădălin Ionescu.

”Sunt cel mai clonat bărbat din România pe rețelele de socializare”

Mădălin Ionescu spune că unele dintre femeile care au fost abordate de escroci i-au mărturit că mulți dintre infractori ar proveni din Africa.

Personal, însă, am bănuieli că au legătură cu rețele din România. Acești psihopați nu ezită să mă sfideze zilnic. Îmi dau urmărire de pe conturile false, mă abordează, mă persiflează. Am trimis sute de sesizări (așa-numitele «report-uri») către Facebook și Instagram. Doar două-trei astfel de conturi au fost închise de administratorii acestor rețele mamut, care în cazul meu se fac vinovate de complicitate la astfel de infracțiuni. Dacă Facebook și Instagram nu ar mai permite crearea unui cont fără dovada actului de identitate, astfel de cazuri s-ar diminua enorm! Nu e exclus ca printre infractori să se afle și obsedați, care mă urăsc foarte tare, oameni din arealul presei tabloide sau din anturajul unor indivizi care au activat în showbiz!”, mai spune prezentatorul de televiziune.

El menționează că este ”cel mai clonat bărbat din România” în mediul online, iar despre această situație foarte gravă le-a atras periodic atenția autoriților, însă dosarula a rămas „în sertar”.

Nu înțeleg lentoarea celor implicați în anchetarea cazului! Văd ca atunci când hackerii deranjează instituții americane, se pot mobiliza resurse pentru a prinde astfel de indivizii. În această situație, în care poate mii de femei din toată lumea sunt batjocorite și păcălite, nu se întâmpla mai nimic! La Poliția din Otopeni, unde am făcut plângerea, am întâlnit toată disponibilitatea . Cazul, însă, a plecat mai departe. Nu știu cine se «ocupă» sau prin ce sertar se află”, a mai spus acesta.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase