Inspectorii care au avizat azilele Armonia din Voluntari au fost plasați în arest la domiciliu

Inspectorii care au avizat azilele Armonia din Voluntari au fost plasați în arest la domiciliu
Publicat: 14/07/2023, 16:14

Inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov Andrei-Cornel Năstase și Florina Rontescu, reținuți joi, au fost plasați în arest la domiciliu. Cei doi funcționari au avizat și reautorizat funcționarea așa-numitelor „azile ale groazei”, din Voluntari. Joi au fost reținuți de procurorii DNA, cu propunere de arest preventiv pentru 30 de zile, iar vineri au fost puși „în libertate”, mai precis în arest la domiciliu.

DNA a anunțat, joi, că doi inspectori sociali ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, Andrei-Cornel Năstase și Florina Rontescu, au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzația de abuz în serviciu. Inculpații au fost prezentați, vineri, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Andrei Năstase și Florina Rontescu sunt cei doi inspectori care l-au „acoperit” pe Ștefan Godei.

Un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a stabilit respingerea propunerii anchetatorilor DNA de arestare preventivă a funcționarilor publici angajați la AJPIS Ilfov, care, deși au fost în control la căminele din Ilfov, au contrazis cu bună știință rapoarte oficiale, pentru a ajuta patronul acestor centre.

Magistratul a respins acțiunea anchetatorilor DNA și a decis luarea măsurii de arest la domiciliu în cazul celor doi inspectori.

Decizia de vineri nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București atât de procurorii DNA, cât și  de cei doi funcționari publici de la AJPIS.

Rechizitoriul DNA

DNA a comunicat că în perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, inculpații Andrei-Cornel Năstase și Florina Rontescu, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.

Cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat. De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.

Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv.

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Funcționari publici care l-ar fi acoperit pe Ștefan Godei, sediul AJPIS Ilfov și un azil, percheziționate de DNA. Doi inspectori, reținuți

EXCLUSIV | Noi dovezi că Godei era ”umbra” Gabrielei Firea! Nu doar șofer, ci și consultant politic + ce relație avea, de fapt, cu “sora” Ligia!

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Papa Francisc a criticat armele și contraceptivele