Instagram, amendată pentru că a încălcat intimitatea minorilor. Care e valoarea sancțiunii și ce acuzații i se aduc platformei de socializare

Instagram, amendată pentru că a încălcat intimitatea minorilor. Care e valoarea sancțiunii și ce acuzații i se aduc platformei de socializare
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 05/09/2022, 21:42
Actualizat: 05/09/2022, 21:43

Comisia irlandeză pentru protecția datelor a amendat Instagram cu suma de 405 milioane de euro. Platforma de socializare deținută de Meta este acuzată de încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor. Într-o declarație transmisă prin e-mail, DPC irlandez a confirmat sancțiunea, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Autoritatea de reglementare irlandeză a dat amenda după ce a trebuit să declanșeze un mecanism de soluționare a litigiilor pentru a rezolva contribuția altor autorități europene de protecție a datelor cu privire la sancțiune, potrivit Politico.eu.

Amenda, care este a doua cea mai mare din cadrul GDPR după sancțiunea de 746 de milioane de euro aplicată Amazon, este a treia sancțiune pentru o companie deținută de Meta, aplicată de autoritatea de reglementare irlandeză (DPC).

Sancțiunea, în prezent cea mai mare pentru o companie deținută de Meta – după o amendă de 225 de milioane de euro pentru WhatsApp și o amendă de 17 milioane de euro pentru Facebook – vizează încălcarea de către Instagram a vieții private a copiilor, inclusiv publicarea adreselor de e-mail și a numerelor de telefon ale copiilor.

DPC irlandez are în curs de desfășurare cel puțin alte șase investigații privind companiile deținute de Meta.

„Această anchetă s-a axat pe setări vechi pe care le-am actualizat în urmă cu peste un an și, de atunci, am lansat multe caracteristici noi pentru a ajuta la menținerea siguranței adolescenților și a confidențialității informațiilor lor. Oricine are sub 18 ani are automat contul său setat pe privat atunci când se înscrie pe Instagram, astfel încât doar persoanele pe care le cunoaște pot vedea ce postează, iar adulții nu pot trimite mesaje adolescenților care nu îi urmăresc. Ne-am angajat pe deplin cu DPC pe parcursul anchetei lor și analizăm cu atenție decizia lor finală”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase