Instagram testează un instrument pentru verificarea vârstei utilizatorilor. Cele trei cazuri în care este mai puţin precis

Instagram testează un instrument pentru verificarea vârstei utilizatorilor. Cele trei cazuri în care este mai puţin precis
Foto - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 24/06/2022, 09:18
Actualizat: 24/06/2022, 09:24

Oficial, vârsta minimă pentru crearea unui cont şi folosirea Instagram este de 13 ani, însă, din diverse motive, compania deţinută de Meta nu a făcut mari eforturi pentru a impune această politică.

Însă, acum, după mai multe controverse şi discuţii, inclusiv în Congresul Statelor Unite, Instagram a început să facă unele schimbări în acest sens.

Astfel, mai nou, se cere confirmarea vârstei în momentul în care adolescenţii încearcă să-şi schimbe data naşterii, pentru a părea că au peste 18 ani.

FOTO – caracter ilustrativ: Pixabay.com

Până acum, vârsta se verifica prin upload-ul unei copii digitale a unui act de identitate şi se coroborează prin cereri de confirmare trimise către trei urmăritori care sunt la rândul lor urmăriţi de persoana verificată.

Acum, Instagram testează verificarea automată a vârstei cu un instrument bazat pe Inteligență Artificială/Artificial intelligence (AI), dezvoltat de o companie terță, numită Yoti, care are are contracte cu mai multe instituţii guvernamentale din ţări precum Marea Britanie şi Germania.

Cele trei cazuri în care este mai puţin precis

Instrumentul oferit foloseşte învăţarea mecanică ce estimează vârsta pe baza anumitor „semnale”, potrivit Adevărul.

Problema este că, la fel ca în cazul celor mai multe sisteme bazate pe învăţarea mecanică, există şi o marjă relativă de eroare, cauzată de faptul că antrenarea acestor sisteme s-a făcut multă vreme doar cu bărbaţi albi.

Instrumentul este mai puţin precis când vine vorba de femei, tineri sub 24 de ani şi persoane de culoare.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult