Instalarea repartitoarelor pentru căldură devine obligatorie. Care este termenul-limită

Instalarea repartitoarelor pentru căldură devine obligatorie. Care este termenul-limită
Sursa foto: monitorulbt.ro
Publicat: 05/10/2022, 18:54

Instalarea repartitoarelor de căldură va deveni obligatorie pentru toți românii care locuiesc la bloc.

Potrivit unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial, toți românii care stau la bloc și sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare sunt obligați să își monteze repartitoare pentru măsurarea consumului de energie termică pentru fiecare calorifer până la finalul acestui an.

Persoanele care deja au repartitoare care nu pot fi citite la distanță trebuie să le înlocuiască până pe 1 ianuarie 2027, potrivit aceleiași ordonanțe, informează ziare.com.

Decizia are ca scop îndeplinirea Planului Naţional Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice.

Contoarele individuale devin obligatorii odată cu prima zi a anului viitor

Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede că imobilele de tip condominiu și clădirile mixte racordate la sistemul centralizat de energie termică sau care au o sursă centrală de încălzire trebuie să aibă contoare individuale până la 1 ianuarie 2023. Se urmărește individualizarea consumului pentru încălzire, răcire și apă caldă la fiecare apartament sau spațiu care nu este destinat locuirii.

Inițial, măsura era cuprinsă într-un proiect de lege apărut acum aproape doi ani, dar care a fost transformat recent în proiect de OUG, ceea ce indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât de curând.

Proiectul de OUG de la CES vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. „În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, se arată în ordonanța trimisă spre analiza Consiliului Economic și Social.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase