Întâlnire bilaterală între ministrul Justiției, Stelian Ion, și Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiție: ”Proiectul de lege de desființare a SIIJ va fi adoptat, cu prioritate, în Guvern”

Întâlnire bilaterală între ministrul Justiției, Stelian Ion, și Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiție: ”Proiectul de lege de desființare a SIIJ va fi adoptat, cu prioritate, în Guvern”
Întâlnire bilaterală între ministrul Justiției, Stelian Ion, și Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiție: ”Proiectul de lege de desființare a SIIJ va fi adoptat cu prioritate, în Guvern” / FOTO - Mediafax
Publicat: 21/01/2021, 18:19
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

Stelian Ion – ministrul Justiției – a avut, astăzi, o întâlnire bilaterală (în sistem videoconferință), cu Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiție.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Justiției, temele abordate de cei doi oficiali au vizat Mecanismul privind Statul de Drept şi legătura acestuia cu Mecanismul de Cooperare și Verificare, operaționalizarea Parchetului European, dar și transpunerea/implementarea unor directive UE, respectiv digitalizarea justiției.

Didier Reynders: ”Este important ca iniţiativele Guvernului să fie susţinute de sistemul judiciar şi adoptate de Parlament”

Comisarul Reynders şi-a manifestat disponibilitatea de a coopera cu autoritățile române în scopul asigurării predictibilității și sustenabilității procesului de reformă a justiției din România.

Totodată, a fost exprimată deschiderea Comisiei către un dialog constructiv și permanent la nivel tehnic în procesul de transpunere și implementare a directivelor UE.

”Apreciem angajamentul noului Guvern în scopul consolidării și asigurării stabilității reformelor, precum și sprijinul valoros acordat de autoritățile române în contextul Mecanismului privind Statul de Drept. Este important ca iniţiativele Guvernului să fie susţinute de sistemul judiciar şi adoptate de Parlament, în urma unei dezbateri aplicate şi orientate spre stabilitate şi predictibilitate normativă”, a declarat Didier Reynders.

Didier Reynders, comisar UE pentru Justiție

Stelian Ion: ”Stabilitatea, predictibilitatea şi coerenţa legilor justiţiei sunt prioritare pentru Ministerul Justiţiei”

Ministrul Justiției a subliniat importanța instituirii – la nivelul Uniunii Europene – a Mecanismului privind Statul de Drept și a exprimat sprijinul deplin acordat de către autoritățile române Comisiei Europene.

Stelian Ioan a comunicat decizia fermă a Guvernului, confirmată prin memorandumul adoptat în data de 20 ianuarie 2021, de a finaliza şi transmite Parlamentului – în cursul lunii aprilie 2021 – ”cele trei proiecte de legi ale justiției, puse în dezbatere publică în septembrie 2020”.

Proiectul de lege de desființare a SIIJ va fi adoptat cu prioritate, în Guvern, până la sfârșitul lunii februarie 2021, și transmis spre adoptare, în procedură de urgență, în Parlament”

Stelian Ion

De asemenea, ministrul Justiţiei a reiterat susţinerea pentru ”operaționalizarea Parchetului European”, prezentând cele mai recente demersuri întreprinse în scopul adaptării legislației naționale și selectării procurorilor europeni delegați.

”Proiectele de lege care vor fi transmise Parlamentului se bazează inclusiv pe recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO. Stabilitatea, predictibilitatea şi coerenţa legilor justiţiei sunt prioritare pentru Ministerul Justiţiei. Transpunerea corectă și completă a tuturor directivelor UE reprezintă o prioritate a Programului de Guvernare în domeniul justiției, la fel ca și procesul de digitalizare a sistemului judiciar”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Ajutor de căldură 2022. Când se dau banii de la stat pentru oamenii nevoiași
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
Europa se zdruncină cumplit! Nenorocirea care ne așteaptă în curând. Vin vremuri grele
Milioane de români, sub RESTRICȚII. Intră în vigoare de duminică. Mare atenție!
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...