Întâlnire bilaterală între ministrul Justiției, Stelian Ion, și Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiție: ”Proiectul de lege de desființare a SIIJ va fi adoptat, cu prioritate, în Guvern”

Întâlnire bilaterală între ministrul Justiției, Stelian Ion, și Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiție: ”Proiectul de lege de desființare a SIIJ va fi adoptat, cu prioritate, în Guvern”
Întâlnire bilaterală între ministrul Justiției, Stelian Ion, și Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiție: ”Proiectul de lege de desființare a SIIJ va fi adoptat cu prioritate, în Guvern” / FOTO - Mediafax
Publicat: 21/01/2021, 18:19
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

Stelian Ion – ministrul Justiției – a avut, astăzi, o întâlnire bilaterală (în sistem videoconferință), cu Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiție.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Justiției, temele abordate de cei doi oficiali au vizat Mecanismul privind Statul de Drept şi legătura acestuia cu Mecanismul de Cooperare și Verificare, operaționalizarea Parchetului European, dar și transpunerea/implementarea unor directive UE, respectiv digitalizarea justiției.

Didier Reynders: ”Este important ca iniţiativele Guvernului să fie susţinute de sistemul judiciar şi adoptate de Parlament”

Comisarul Reynders şi-a manifestat disponibilitatea de a coopera cu autoritățile române în scopul asigurării predictibilității și sustenabilității procesului de reformă a justiției din România.

Totodată, a fost exprimată deschiderea Comisiei către un dialog constructiv și permanent la nivel tehnic în procesul de transpunere și implementare a directivelor UE.

”Apreciem angajamentul noului Guvern în scopul consolidării și asigurării stabilității reformelor, precum și sprijinul valoros acordat de autoritățile române în contextul Mecanismului privind Statul de Drept. Este important ca iniţiativele Guvernului să fie susţinute de sistemul judiciar şi adoptate de Parlament, în urma unei dezbateri aplicate şi orientate spre stabilitate şi predictibilitate normativă”, a declarat Didier Reynders.

Didier Reynders, comisar UE pentru Justiție

Stelian Ion: ”Stabilitatea, predictibilitatea şi coerenţa legilor justiţiei sunt prioritare pentru Ministerul Justiţiei”

Ministrul Justiției a subliniat importanța instituirii – la nivelul Uniunii Europene – a Mecanismului privind Statul de Drept și a exprimat sprijinul deplin acordat de către autoritățile române Comisiei Europene.

Stelian Ioan a comunicat decizia fermă a Guvernului, confirmată prin memorandumul adoptat în data de 20 ianuarie 2021, de a finaliza şi transmite Parlamentului – în cursul lunii aprilie 2021 – ”cele trei proiecte de legi ale justiției, puse în dezbatere publică în septembrie 2020”.

Proiectul de lege de desființare a SIIJ va fi adoptat cu prioritate, în Guvern, până la sfârșitul lunii februarie 2021, și transmis spre adoptare, în procedură de urgență, în Parlament”

Stelian Ion

De asemenea, ministrul Justiţiei a reiterat susţinerea pentru ”operaționalizarea Parchetului European”, prezentând cele mai recente demersuri întreprinse în scopul adaptării legislației naționale și selectării procurorilor europeni delegați.

”Proiectele de lege care vor fi transmise Parlamentului se bazează inclusiv pe recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO. Stabilitatea, predictibilitatea şi coerenţa legilor justiţiei sunt prioritare pentru Ministerul Justiţiei. Transpunerea corectă și completă a tuturor directivelor UE reprezintă o prioritate a Programului de Guvernare în domeniul justiției, la fel ca și procesul de digitalizare a sistemului judiciar”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață