VIDEO | Întâlnire de lucru la Guvern pentru gestionarea refugiaților din Ucraina. Principalele măsuri discutate

Publicat: 14/03/2022, 13:25
Actualizat: 14/03/2022, 15:43

Reprezentanții societății civile au cerut Guvernului o colaborare mai flexibilă și un acces sporit la resurse, au anunțat oficialii, în după întâlnirea de lucru cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale și cei ai organizațiilor neguvernamentale implicate în gestionarea situației refugiaților din Ucraina.

Potrivit consilierului de star Mădălina Turza, la întâlnire au participat reprezentanții organizațiilor din România care sunt implicați, „la firul ierbii”, în gestionarea, din mai multe puncte de vedere, a persoanelor din Ucraina care intră la noi în țară, dar și cei ai principalelor organisme internaționale care se implică, alături de autorități, la gestionarea fluxurilor migratorii, printre care Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Solicitările societății civile

În marja acestor discuții s-au desprins două concluzii majorem a explicat oficialul, respectiv în primul rând, pe partea de colaborare și coordonare cu societatea civilă, rămânem în același tip de dialog deschis, în sensul în care există o comunicare la nivel de guvern, prin intermediul Grupului de coordonare realizat aici, iar la nivel operațional, prin intermediul CNCCI și DSU.

„Reprezentanții organizațiilor din societatea civilă au vorbit despre necesitatea – să spunem – a îmbunătățirii colaborării flexibile cu autoritățile locale și despre necesitatea de a avea acces la resurse. Pentru toate aceste lucruri s-au identificat soluții și posibile măsuri pentru a veni în sprijinul celor care lucrează alături de noi complementar”, a precizat consilierul de stat.

În ceea ce privește organizațiile internaționale, premierul și echipa de coordonare de la Cancelaria sa au stabilit ca marți să aibă loc o întâlnire de tip strategic, pentru a stabili cadrul general de colaborare și rolurile agențiilor implicate în sprijinirea efortului umanitar din România, în urma agresiunii ruse din Ucraina.

„Este foarte important să știm că în tot acest demers sunt până la urmă trei actori principali: autoritățile, societatea civilă și actorii privați, iar împreună, până în acest moment ne-am coordonat pentru a avea un răspuns imediat la intervenție”, a declarat Mădălina Turza.

Numărul unic 112, și în ucraineană

Consilierul de stat a amintit de platforma www.dopomoha.ro, care încorporează o platformă de donații, care preia inițiativa guvernamentală „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.

Pe această platformă, creată de Code for Romania în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, Agenția ONU pentru Refugiați, Organizația Internațională pentru Migrație, Consiliul Național Român pentru Refugiați, civilii care fug de războiul din Ucraina pot găsi toate informațiile relevante pentru a căuta protecție în România.

În plus, a spus oficialul, au fost operaționalizate, cu spijnul STS, numerele 119 și 112 în limba ucraineană.

„Și este foarte important să știm că s-au luat măsuri de intensificare a prevenirii traficului de persoane în punctele de trecere a frontirei, fiind realizată o procedură rapidă atât la puncte de frontieră, de identificare și referire, dar și la nivelul centrelor regionale de primire a azilanților

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de la începerea conflictului din Ucraina, 3.814 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 52 în ultimele 24 de ore. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.2%. În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, MAI a menționat că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 16.782 de mijloace de transport și de 71.262 de persoane, dintre care 14.475 de cetățeni ucraineni.

Pe teritoriul României se află, în prezent, 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală