Întâlnirea crucială dintre Joe Biden și Vladimir Putin va avea loc la Geneva. Ministrul rus de Externe: ”Suntem pregătiți să lucrăm împreună la soluționarea conflictelor regionale”

Întâlnirea crucială dintre Joe Biden și Vladimir Putin va avea loc la Geneva. Ministrul rus de Externe: ”Suntem pregătiți să lucrăm împreună la soluționarea conflictelor regionale”
Joe Biden: „Acordăm peste un miliard de dolari în asistență directă Ucrainei” / Contextul declarației președintelui SUA

În contextul geopolitic actual, o întâlnire între președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin este așteptată cu interes. Potrivit unor informații de la Casa Albă, această discuție la cel mai înalt nivel va avea loc în Elveția, la Geneva, în cursul lunii iunie.

Deși locația este stabilită, în principiu, data exactă a acestei întâlniri nu a fost încă fixată, dar președintele Joe Biden se va afla în Europa, la jumătatea lunii viitoare, pentru a se întâlni cu liderii NATO și ai Uniunii Europene.

Scenariul poate suferi, totuși, modificări, nefiind exclusă nici anularea întâlnirii, cu toate că Serghei Lavrov, ministrul de Externe, a declarat că Rusia este pregătită pentru această întâlnire, iar Kremlinul este înclinat să accepte invitația lui Joe Biden de a se întâlni cu Vladimir Putin.

”În termeni cei mai generali, pot spune că, așa cum a subliniat de mai multe ori președintele rus Vladimir Putin, suntem pregătiți să luăm în considerare și să abordăm orice probleme de pe agenda bilaterală și, de asemenea, să lucrăm împreună la soluționarea problemelor regionale, a conflictelor și crizelor regionale. Cel mai important este ca dialogul să se bazeze pe principiile egalității, respectului reciproc și adaptării intereselor reciproce”, a transmis Serghei Lavrov, potrivit informațiilor din presa rusă.

Pe 13 aprilie, Vladmir Putin și Joe Biden au discutat, telefonic, la inițiativa Washingtonului, iar președintele SUA și-a invitat omologul rus să organizeze o întâlnire într-o țară terță, în următoarele luni. Ulterior, Biden a explicat că ar fi vorba despre o întâlnire în Europa, chiar în perioada în care liderul SUA va participa la summit-urile G7 și NATO.

  • Reuniunea G7 va avea loc în perioada 11-13 iunie, în Marea Britanie
  • Reuniunea NATO va avea loc în capitala Belgiei, pe data de 14 iunie.

SUA și Rusia, în contradicție pe mai multe ”fronturi”

În acest moment, Rusia și Statele Unite sunt poziționate în contradicție pe numeroase ”fronturi”, de la securitatea cibernetică la războiul Rusiei cu Ucraina susținută de SUA.

Săptămâna trecută, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, și secretarul de stat Antony Blinken au prezentat, în timpul unei întâlniri, diferitele ”domenii de dispută”, dar au ajuns și la concluzia că ”există potențiale subiecte de cooperare” – respectiv o luptă comună a celor două țări pentru stoparea devastatoarelor schimbări climatice.

Dar, dincolo de aceste declarații, noile tensiuni din Belarus ar putea să figureze pe ordinea de zi a întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin. Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a fost și rămâne un aliat al lui Putin, confruntându-se cu o opoziție din ce în ce mai accentuată.

În weekend, guvernul lui Lukașenko a fost acuzat că a forțat un avion civil – care tranzita spațiul aerian al Belarusului – să aterizeze la Minsk, iar apoi l-a arestat pe jurnalistul disident care se afla la bord, Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor desfășurate împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Deturnarea avionului și arestarea lui Protasevici a atras reacții dure din partea Statelor Unite ale Americii și din partea mai multor lideri europeni.

“Există ghiduri de orientare pentru călătoriile aeriene şi instanţele aviaţiei civile internaţionale sunt cele care trebuie să evalueze dacă standardele internaţionale au fost respectate sau nu. Nu vrem să ne amestecăm în această cursă de a condamna pe cineva sau de a susţine ceva”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, pe marginea acestui incident, potrivit agenției ruse de ştiri Interfax.

De ce a fost aleasă Geneva pentru întâlnirea Biden-Putin

O întâlnire la un astfel de nivel, cu implicații majore în perspectivă – din punct de vedere strategic, politic și economic – trebuia să beneficieze de o locație pe măsură, iar Geneva este o locație preferată pentru conferințe internaționale și summit-uri importante. Aceasta se datorează, în parte, și deciziei istorice a Elveției de a fi neutră în conflictele izbucnite de-a lungul timpului.

De asemenea, țara nu este membră a NATO, alianța militară pe care Vladimir Putin o etichetează, de mult timp, drept o potențială amenințare.

  • În 1985, Geneva a fost locul primei întâlniri dintre președintele SUA Ronald Reagan și liderul Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, această întâlnire istorică având ca rezultat și o consolidare incontestabilă a relației personală dintre aceștia.
  • În 2015, Geneva a fost unul dintre orașele care au găzduit discuții internaționale încheiate prin semnarea acordului nuclear cu Iranul. Oficiali americani și iranieni – ale căror guverne nu au oficial relații diplomatice – au analizat toate detaliile acestui acord, la vremea respectivă, în orașul elvețian.

Administrația Biden a avut în vedere mai multe locații potențiale pentru acest summit extraordinar, alte două orașe europene vizate fiind . Viena și Helsinki, dar în calcule a intrat, la un moment dat, și Bratislava (Slovacia), orașul unde președintele George W. Bush și Vladimir Putin s-au întâlnit în 2005.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...