„Întrebarea de un milion de dolari”, la primul Summit UE-China, din ultimii doi ani. De ce este China pe lista de îngrijorări a Occidentului?

„Întrebarea de un milion de dolari”, la primul Summit UE-China, din ultimii doi ani. De ce este China pe lista de îngrijorări a Occidentului?
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 01/04/2022, 13:03
Actualizat: 01/04/2022, 13:11

Liderii UE și chinezi se vor întâlni vineri pentru primul summit din ultimii doi ani. Un summit care ar putea liniști sau dimpotrivă întări preocupările Occidentului în legătură cu relațiile ruso-chineze. Mai exact,  Bruxelles-ul dorește să obțină asigurări din partea Beijingului că nu va furniza arme Rusiei și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse din cauza invaziei din Ucraina, potrivit The Guardian.

Uniunea Europeană intenţionează să profite de summitul virtual organizat vineri la Bruxelles pentru a trimite un mesaj puternic Chinei, potrivit căruia a ajuta Rusia în Ucraina nu este în interesul economic al Beijingului, informează dpa, potrivit Agerpres.

Oficiali UE apropiați de pregătirile summitului au declarat că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputația internațională a Chinei și ar pune în pericol relațiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai săi – Europa și Statele Unite.

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, vor purta discuții virtuale cu premierul chinez Li Keqiang și, ulterior, cu președintele Xi Jinping. Un oficial UE a declarat că poziția Chinei față de Rusia va fi „întrebarea de un milion de dolari” de vineri, după cum a relatat Reuters.

Ce îngrijorează Occidentul cu privire la China?

Un alt oficial a subliniat că peste un sfert din comerțul global al Chinei a fost realizat anul trecut cu blocul comunitar și cu Statele Unite, față de doar 2,4% cu Rusia.

„Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război? Aceasta este întrebarea esențială pentru summit”, a declarat oficialul.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a reiterat apelul Chinei pentru discuții de pace în această săptămână, adăugând că preocupările legitime ale tuturor părților ar trebui să fie luate în considerare.

Occidentul este de asemenea îngrijorat că Beijingul ar putea acorda sprijin material Rusiei, pentru a ajuta Moscova să ocolească sancţiunile stricte ale Occidentului. Nu se au în vedere rezultate concrete, declaraţii comune sau conferinţe de presă şi nici probleme precum COVID-19 sau privind schimbările climatice nu au fost incluse pe agendă.

China și Rusia sunt parteneri strategici

„China, care se concentrează pe export, se confruntă cu probleme. UE este cea mai mare piaţă a Chinei după SUA şi economia sa o eclipsează pe cea a Rusiei, care echivalează ca dimensiuni cu economiile Belgiei şi Ţărilor de Jos luate la un loc. UE intenţionează să sublinieze această disparitate”, au informat oficiali europeni.

Cu toate acestea, China şi Rusia sunt „parteneri strategici” hotărâţi să răstoarne actuala ordine globală. Miercuri, China a anunţat că această cooperare „nu are frontiere”, la întrevederea cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Relația UE-China, una cu probleme înainte de izbucnirea războiului

Relaţia dintre UE şi China a fost marcată de probleme încă înainte să izbucnească războiul din Ucraina. Îngrijorări cu privire la încălcarea drepturilor omului în Xinjiang (regiune locuită preponderent de musulmani, în nord-vestul Chinei – n.r.) au dus la sancţiuni în oglindă, care au îngheţat un important acord de investiţii dintre UE şi China. Diferendul dintre China şi Lituania generat de relaţiile cu Taiwanul a escaladat de asemenea într-o dispută la scară mare cu UE şi Organizaţia Mondială a Comerţului.

Războiul din Ucraina ar urma să domine agenda summitului, oficialii UE, ca şi partenerii lor americani, fiind îngrijoraţi de abilitatea Chinei de a prelungi conflictul. Beijingul a acordat Moscovei sprijin politic şi a refuzat să condamne invazia, afirmând că SUA şi NATO sunt cauza principală a acestei crize.

Războiul ruso-ucrainean, ziua 37

Armata ucraineană se pregătește pentru noi atacuri rusești în Donbass, după ce a respins asaltul Rusiei asupra Kievului. Situația din sud și Donbas rămâne foarte tensionată, în timp ce Rusia întărește portul Mariupol. 5.000 de oameni au fost deja uciși în Mariupol, iar 170.000 de locuitori se află captivi în ruinele orașului. Rușii au ucis 148 de copii, în timpul bombardamentelor.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...