Iohannis a primit șase noi ambasadori din UE la Cotroceni. Temele principale au fost Ucraina, NATO, extinderea Uniunii și un pic de Schengen

Iohannis a primit șase noi ambasadori din UE la Cotroceni. Temele principale au fost Ucraina, NATO, extinderea Uniunii și un pic de Schengen
Publicat: 26/09/2023, 21:39

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi, succesiv, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii Lituaniei, Belgiei, Regatului Ţărilor de Jos, Sloveniei, Estoniei şi Finlandei, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Subiectele principale abordate s-au învârtit în jurul războiului din Ucraina, extinderea Uniunii și cooperării în cadrul NATO, mai ales în ceea ce privește consolidarea flancului estic al Alianței. Oarecum, în subsidiar, la întânirea cu ambasadorul Țărilor de Jos, s-a pus și problema Schengen.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii cu ambasadorul lituanian, Arturas Zurauskas, şeful statului a a apreciat coordonarea eficientă şi similitudinea de poziţionări în cadrul Uniunii Europene şi NATO. În contextul agresiunii Rusiei, au fost subliniate hotărârea celor două ţări de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru statele vulnerabile, în special Republica Moldova, şi interesul pentru consolidarea Flancului Estic al NATO.

În discuţia cu Jean Cornet d’Elzius, ambasadorul Belgiei, țară cu o foarte importantă prezență în economia românească, s-a pus problema dezvoltării cooperării pe linie sectorială, cu accent pe domeniile energie, producţie industrială, cultură, cooperare universitară şi contacte interumane. Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru participarea trupelor belgiene în cadrul Grupului de Luptă NATO din România, o contribuţie esenţială la asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

În discuţia cu ambasadorul olandez, Willemijn van Haaften, dincolo de cooperarea în cadrul UE și NATO, s-a pus și problema sprijinului Regatului Ţărilor de Jos pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

La întrevederea cu ambasadorul Sloveniei, Robert Kokalj s-a pus accentul asupra intensificării cooperării în domeniul energiei şi al industriei apărării. A avut loc şi un schimb de opinii asupra procesului de extindere a Uniunii Europene, fiind subliniată importanţa unor decizii favorabile pe tema avansării parcursului european al partenerilor din Balcanii de Vest, precum şi pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul acestui an. În contextul războiului de agresiune al Rusiei, a fost reiterată continuarea sprijinului faţă de Ucraina şi necesitatea acordării de asistenţă substanţială Republicii Moldova, pentru a putea consolida rezilienţa acesteia în faţa ameninţărilor actuale.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Estoniei, Aune Kotli, în afară de tema Ucraina și consolidarea flancului estic al NATO a fost subliniată şi importanţa strategică a procesului de extindere a UE, în contextul actual, atât pentru statele din estul Europei, cât şi din regiunea Balcanilor de Vest. A fost abordată şi cooperarea foarte bună dintre România şi Estonia în cadrul formatelor regionale, cu accent pe Iniţiativa celor Trei Mări şi formatul B9.

Cu ocazia discuţiei cu ambasadorul Finlandei, Leena Anneli Liukkonen, preşedintele Iohannis şi-a exprimat satisfacţia pentru aderarea Finlandei la NATO şi a subliniat interesul pentru o cooperare cât mai strânsă în vederea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, arată Administraţia Prezidenţială.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...