VIDEO | Iohannis, Ciucă și premierul Belgiei De Croo, în vizită la Baza Kogălniceanu. Iohannis: „Cred că încă din această primăvară vom avea Grupul de Luptă negociat și finalizat”

VIDEO | Iohannis, Ciucă și premierul Belgiei De Croo, în vizită la Baza Kogălniceanu. Iohannis: „Cred că încă din această primăvară vom avea Grupul de Luptă negociat și finalizat”
Sursa foto: https://www.presidency.ro/
Publicat: 13/04/2022, 09:14
Actualizat: 13/04/2022, 14:42

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, vizitează miercuri, de la 11:00, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a transmis Guvernul într-o informare de presă. Trupele belgiene și cele române au realizat în ultima zile și exerciții militare împreună, după cum a transmis Ministerul Apărării. Președintele Klaus Iohannis, care l-a primit marți pe De Croo la Cotroceni, a declarat presei la conferința comună că Grupul de luptă aprobat de NATO ar putea fi gata „încă din această primăvară”.

Alexander De Croo a fost primit miercuri dimineață la sediul Guvernului de către premierul Ciucă, cei doi având programat şi un mic dejun de lucru.

Amintim că marți, Alexander De Croo s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, unde au susținut o conferință de presă comună.

„Am evidențiat că este necesară implementarea rapidă a recentelor decizii adoptate la Summitul extraordinar al Alianței, în special crearea Grupului de Luptă în România.”, a declarat Iohannis în cadrul conferinței.

Mai jos, declarațiile privind securitatea României și a aliaților săi, care pot fi consultate integral pe presidency.ro:

„Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacție la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată. Este clar că avem nevoie de o apărare unitară, coerentă și mai puternică pe Flancul Estic pentru a avea o descurajare mai eficace, în special la Marea Neagră.

Totodată, în discuția noastră, am evidențiat că avem nevoie de un nou Concept Strategic al NATO, care trebuie să reconfirme apărarea colectivă ca sarcină fundamentală prioritară a Alianței și să menționeze explicit că Rusia este principala amenințare la adresa securității NATO.

În același timp, este esențial să consolidăm reziliența strategică a noastră, a Aliaților, precum și pe cea a partenerilor noștri, în special a celor mai vulnerabili, cum sunt Republica Moldova și Georgia.

În acest context, am subliniat susținerea deplină a României pentru Republica Moldova, pentru parcursul său european, și am atras atenția asupra sprijinirii sale ferme și imediate în gestionarea fluxurilor crescute de refugiați cu care această țară se confruntă, alături de multiple alte provocări.

Trebuie să asigurăm un sprijin substanțial și coerent pentru Republica Moldova, de natură politică, financiară și logistică, precum și în privința securității energetice. Mă bucur, domnule Prim-ministru, că de la București veți merge direct la Chișinău pentru discuții aprofundate în acest sens.”

„Grupul de Luptă a fost aprobat la NATO și acest lucru a fost surpriza plăcută de la Summitul NATO de acum nu foarte multe zile. Deci, avem decizia, însă tehnicalitățile, negocierile între aliați, vor dura o vreme până când se finalizează, dar cred că încă din această primăvară vom avea Grupul de Luptă negociat și finalizat, și eu sper ca Belgia să fie o parte semnificativă din acest Grup de Luptă, dar asta sigur va rezulta din negocieri”, a adăugat Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere