Ion Rădoi rămâne cu interdicția de a conduce Sindicatul de la Metrou. Decizia de ultimă oră a Tribunalului București

Ion Rădoi rămâne cu interdicția de a conduce Sindicatul de la Metrou. Decizia de ultimă oră a Tribunalului București
Ion Rădoi, fost lider USLM, în timp ce ținea un discurs în fața sindicaliștilor veniți să îl susțină la Tribunalul Bucrești, pe 17 septembrie
Publicat: 29/09/2021, 10:01
Actualizat: 17/11/2021, 17:16

Ion Rădoi, fostul șef al „Unitatea” – Sindicatului Liber din Metrou (USLM), rămâne cu măsura controlului judiciar și, ca urmare, cu interdicția de a ocupa poziția de lider de sindicat, pe care l-a condus – „la vedere” sau „din umbră” – vreme de 31 de ani.

Tribunalul București a luat în discuție, pe data de 17 septembrie, plângerea formulată de Ion Rădoi împotriva măsurilor preventive instituite de procurorii DNA în dosar privind închirierea spațiilor comerciale din stațiile de metrou. Aceeași solicitare a fost făcută și de Elena Claudia Minea, despre care sursele GÂNDUL spun că este iubita lui Ion Rădoi și patroana mai multor magazine de la metrou.

„Respinge plângerile formulate de inculpații Rădoi Ion și Minea Elena Claudia. Definitivă”, este minuta Tribunalului București.

Ion Rădoi, discurs în fața sindicaliștilor  de pe treptele tribunalului

Pe data de 17 septembrie, la ieșirea din instanță, Ion Rădoi spera că i-a convins pe magistrați să-i ridice controlul judiciar și a susținut un discurs motivațional în fața membrilor de sindicat:

„Sperăm că ne aud. De ce vă spun acest lucru? Se vor pronunța luni sau marți. Părea ceva pozitiv, după modul în care au notat și ne-au tratat, dar nu putrem să ne bazăm pe treaba asta, până nu avem negru pe alb. Dacă nu o să fie luni, o să fie marți. Rezultatul urmează să ni-l dea. Sperăm să fie bine, sperăm să scăpăm și să fim împreună, acolo, în cuibul nostru, per total – să zic așa – în unitatea noastră. Să mai îndreptăm și ce e strâmb, să mai face un pas în față…să, să, să! Deci, să dea Dumnezeu, să fie! (…) Sper ca cel târziu marți să fiu nou președinte USLM”, le-a spus Rădoi sindicaliștilor.

Ion Rădoi a condus sundicatul de la metrou vreme de 31 de ani, mai puțin în perioada 2000-2008 când a fost parlamentar PSD.

Sindomet Servcom, firma deținută de sindicatul de la metrou condus de Ion Rădoi, a încasat timp de 18 ani zeci de milioane de lei din contractul cu Metrorex care permitea închirierea spațiilor din toate stațiile, pentru activități comerciale.

Deși Metrorex, administratorul spațiilor comerciale de la metrou, a fost în toți acești ani partea care a pierdut sume uriașe din înțelegerea cu Sindomet Servcom, 20 de miniștri ai Transporturilor și mai mulți directori ai companiei nu au reușit să schimbe contractul într-unul avantajos pentru ambele părți sau să îl încheie și astfel să poată închiria singură toate spațiile care îi aparțin.

În perioada 2003-2018, Metrorex a încasat venituri de aproximativ 9.488.952 lei din contractul cu firma sindicatului lui Rădoi, arată datele furnizate de companie, la solicitarea Gândul.

Cum a funcționat 18 ani „mașinăria” de făcut bani a lui Rădoi

Cum înțelegerea contractuală a fost ca Sindomet Servcom să primească de aproximativ trei ori mai mult, un calcul simplu arată că în conturile firmei sindicatului lui Ion Rădoi au intrat aproximativ 30 de milioane de lei.

Alte 10 milioane de lei, echivalentul a două milioane de euro, au ajuns exclusiv în conturile Sindomet Servcom din 26 septembrie 2018, când contractul a expirat și Metrorex nu l-a mai prelungit, până în aprilie 2021, atunci când spațiile comerciale de la metrou au fost desființate, cu scandal, după mai multe notificări și somații. Suma este menționată și în documentele procurorilor DNA care l-au pus sub acuzare pe Ion Rădoi.

Cei peste 40 de milioane de lei care au intrat în contul firmei sindicatului lui Ion Rădoi sunt echivalentul a aproximativ 16 milioane de bilete la metrou, calculate la 2,5 lei, cât costa o călătorie până la 1 august 2021.

DNA a anunțat, printr-un comunicat, că a fost luată măsura controlului judiciar în cazul lui Ion Rădoi, pe o perioadă de 60 de zile, începând din 14 iulie.

Procurorii îl acuză pe Ion Rădoi de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată, și de două fapte de șantaj. Faptele ar fi fost comise de Ion Rădoi în calitate de președinte Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) și administrator al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de USLM).

Ancheta declanșată vizează modalitatea în care au fost exploatate și administrate spațiile comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021.

Și iubita lui Ion Rădoi a fost plasată sub control judiciar

În același dosar a mai fost pusă sub control judiciar și „o persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată”, potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat pentru GÂNDUL că persoana pusă sub control judiciar pentru complicitate la faptele comise de Ion Rădoi este iubita liderului sindical.

În 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de USLM și controlată de Ion Rădoi, care avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit, susțin procurorii.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia