Ionel Arsene, pe lista „MOST WANTED” a Poliţiei Române, după ce șeful CJ Neamţ nu a fost găsit de poliţişti pentru a fi încarcerat

Ionel Arsene, pe lista „MOST WANTED” a Poliţiei Române, după ce șeful CJ Neamţ nu a fost găsit de poliţişti pentru a fi încarcerat
Publicat: 10/03/2023, 21:12
Actualizat: 10/03/2023, 21:34

Poliția Română l-a dat în urmărire pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și unul dintre cei mai influenți lideri locali ai PSD, până la autosuspendarea sa din partid de anul trecut, după ce oamenii legii nu l-au găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat în urma  condamnării definitive de vineri, la 6 ani și 8 luni de închisoare.

Ionel Arsene a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel Brașov. Cum pedeapsa aplicată este mai mare de 3 ani, ea urmează să fie executată. Potrivit unor surse, cel mai probabil Ionel Arsene nu se află în țară.

Polițiștii au pus în executare, vineri seara, mandatul emis de instanță, însă nu l-au găsit acasă pe șeful CJ Neamț. 

„ La data de 10 martie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au primit un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis pe numele unui bărbat de 51 de ani. Cel în cauză este condamnat de Tribunalul Bacău la o pedeapsă privativă de libertate, de 6 ani și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, sentință rămasă definitivă prin decizia Curții de Apel Brașov. La acest moment se desfășoară activități specifice, în vederea depistării persoanei în cauză”, au transmis reprezenții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț vineri seara, în jurul orei 18.00.

Semnalmentele reținute de Poliție: „Constituție normală, păr grizonat, ochi căprui”

După ce oamenii legii au încercat fără succes să îl găsească pe Ionel Arsene la domiciliu pentru a pune în executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, șeful CJ Neamț a fost trecut pe lista „Most Wanted” a Poliției Române. Oamenii legii l-au căutat la toate adresele cunoscute ale acestuia, iar în condițiile în care nu a fost găsit și nu s-a predat, a fost dat în urmărire națională și internațională.

„ARSENE IONEL
Nascut în: Grumăzești, jud. NEAMȚ, ROMÂNIA
Data nașterii: 11-09-1972

Cetățenie: ROMANIA

Domiciliat în: Tîrgu Neamt, jud. NEAMT, ROMANIA

Motivul: mandat de executare a pedepsei cu închisoarea

Fapta: trafic de influenta si luare si dare de mita

Detalii
Condamnare: 6 ani si 8 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Fapta: Persoana a savarsit doua fapte de trafic de influenta in perioada iunie-iulie 2015. Semnalmente: inaltime – 1,85m; greutate – cca.85 kg; constitutie normala; par grizonat; ochi caprui”, este anunțul postat pe pagina Poliției Române.

Ce au declarat avocații lui Ionel Arsene pentru GÂNDUL

Anterior acestui anunț, GÂNDUL i-a contactat pe cei doi avocați ai lui Ionel Arsene, care au susținui că nu cunosc dacă președintele Consiliului Județean Neamț se află în țară, pentru a fi dus în penitenciar, conform procedurii.

Întrebat dacă Ionel Arsene este plecat din țară, avocatul Vladimir Ciolacu, parte din echipa de apărare a lui Ionel Arsene, a răspuns că nu are cunoștință de asta, ultima oară vorbind cu clientul său în urmă cu două săptămâni. Conform informațiilor publice, Vladimir Ciolacu este cel care a reușit să mute procesul lui Ionel Arsene de la Curtea de Apel Bacău la Curtea de Apel Brașov, unde el este avocat.

Soluția Curții de Apel Brașov

În prima instanță, la 8 aprilie 2022, Ionel Arsene fusese condamnat la 8 ani şi 4 luni de detenţie efectivă pentru corupţie de către Tribunalul Bacău.

„Solutia pe scurt: Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de inculpatul Arsene Ionel. Admite apelurile formulate de DNA Serviciul Teritorial Bacău şi inculpatul Arsene Ionel împotriva sentinţei penale nr. 96/D/06.04.2022 pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul penal nr. 431/103/2018, pe care o desfiinţează cu privire la soluţia de condamnare a inculpatului pentru infracţiunea de trafic de influenţă, faptă săvârşită în anul 2013, la omisiunea aplicării pedepsei complementare pe lângă pedepsele principale, la cuantumul pedepsei principale rezultante aplicate inculpatului, la conţinutul pedepsei accesorii aplicate inculpatului şi la cuantumul sumei confiscate de la inculpat (…) Menţine pedeapsa principală de 5 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa apelată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în luna iunie 2015, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000”, se arată în minuta Curții de Apel Brașov publicată pe portalul instanțelor.

Trimis în judecată în 2018

Şeful CJ Neamţ a fost denunţat de fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti“. Acesta a susţinut că i-ar fi dat lui Arsene, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al legislativului nemţean, Culiţă Tărâţă. În februarie 2018, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ionel Arsene.

„În 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Neamţ a unui partid politic, a primit de la o persoană, martor în cauză, suma de 100.000 de euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală“, potrivit comunicatului DNA.

Anchetatorii au precizat că banii au fost remişi de martor într-un loc public, un restaurant din Bucureşti. Cum tentativa de „compromitere“ a şefului CJ nu a reuşit, Pinalti a cerut restituirea sumei, ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro şi a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat. A urmat denunţul, iar pe 19 ianuarie 2018, anchetatorii DNA a cerut magistraţilor de la Tribunalului Bacău arestarea preventivă a lui Ionel Arsene, acesta fiind pus în control judiciar.

Decizia a fost atacată de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Bacău, instanţă care a considerat că se impune arestarea preventivă, mandatul fiind emis pe 29 ianuarie 2018. Preşedintele CJ Neamţ a stat o vreme după gratii, apoi a fost plasat în control judiciar, iar pe 27 iunie 2018 a scăpat de orice măsură preventivă şi a revenit în viaţa publică şi politică.

Între timp, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pentru o altă faptă de trafic de influenţă, din anul 2015, tot din vremea când era deputat în Parlamentul României. Ionel Arsene era suspectat că ar fi cerut de la un om de afaceri un procent de 5% din suma de 60 de milioane de lei, bani ce trebuiau alocaţi de Administraţia Naţională Apele Române pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administraţiile bazinale.

Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

„ La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat”, potrivit comunicatului DNA.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum s-a îmbrăcat Andreea Esca la nunta lui Smiley cu Gina Pistol? Decolteul a atras...
FOTO. Imagini senzaționale cu Roger Federer în România! Vor face înconjurul planetei: cum s-a îmbrăcat...
Un bărbat a murit la 82 de ani fără să vadă vreodată o femeie
Cum arăta Tina Turner, în tinerețe. Imagini rare cu artista în anii ’60
Reacţia unei cliente când vede cât a ajuns să coste un pui de ţară. ''Obrazul...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Banca Transilvania vinde o mașină accesibilă și de încredere
Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?
Două copile de 11 şi 12 ani se jucau în faţa porţii când au fost...
BANCUL ZILEI. Vine un moșuleț de 80 de ani la doctor: Mă însor cu una...
CNN: „Mama tuturor crizelor” ar putea ricoşa în întreaga lume dacă SUA nu rezolvă problema...
Cum s-a îmbrăcat Smiley la nunta cu Gina Pistol? N-ai spune că e ginerică
Cum ȘTII dacă sarea de Himalaya este PE BUNE sau nu? SIMPLU ca bună ziua!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Cutremur total la Moscova! A ajuns de urgență la spital: Starea sa este critică
O nouă taxă pentru șoferi. Noi cheltuieli pe acest drum
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Marii absenți de la nunta Ginei Pistol și a lui Smiley. De ce nu au...