ÎPS Teodosie, SANCȚIONAT cu „dojană sinodală”, dar riscă judecata Consistoriului Arhieresc Prim. Decizia Sfântului Sinod în cazul lui Vasile Bănescu

ÎPS Teodosie, SANCȚIONAT cu „dojană sinodală”, dar riscă judecata Consistoriului Arhieresc Prim. Decizia Sfântului Sinod în cazul lui Vasile Bănescu
Publicat: 29/02/2024, 17:52
Actualizat: 29/02/2024, 18:25

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost atenţionat doar verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acuzaţiile care i-au fost aduse – “răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, în urma reuniunii de joi a oficialilor BOR.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi în şedinţă, iar unul din punctele aflate pe ordinea de zi a fost “încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

De asemenea, în cazul purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, Sfântul Sinod „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. VASILE BĂNESCU nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

Astfel, Vasile Bănescu rămâne în funcție, dar  va avea atribuții schimbate în privința comunicării pe teme sinodale.

Precizările Sfântului Sinod după ședința de joi

BOR a transmis precizări privind hotărârea Sfântului Sinod „referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății”.

„În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Întrucât în presă au apărut diferite informații eronate și speculații cu privire la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății, precizăm că Sfântul Sinod a hotărât următoarele:
– „ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;
– „aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;
– „aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;
– „a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”;
– „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. VASILE BĂNESCU nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.
La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod va fi dat publicității un comunicat de presă prin care se vor prezenta și celelalte hotărâri aprobate”, se arată în precizările transmise de Cancelaria Sfântului Sinod.

Teodosie a cerut ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a lipsit de la ședința din 28 februarie 2024 a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, ședință pe pe care o conducea Patriarhul Daniel.

O zi mai târziu, pe 29 februarie, se știa că este programată ședința Sfântului Sinod, unde ar urma să fie discutată activitatea din ultimele luni a IPS Teodosie.

Cea mai controversată inițiativă a arhiepiscopului Tomisului este de a cere ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie. Dacă s-ar accepta această inițiativă, IPS Teodosie n-ar mai fi subordonat Mitropoliei Munteniei și Dobrogei ci ar conduce, ca mitropolit, eventuala Mitropolie a Dobrogei. În plus, din funcția de mitropolit al Dobrogei, IPS Teodosie ar putea deveni Patriarh al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?