ANALIZĂ | Jamie Dettmer (Politico): ”Israelul a trebuit să lupte încă de la naștere, SABATUL NEGRU nu trebuie să se mai repete!”

ANALIZĂ | Jamie Dettmer (Politico): ”Israelul a trebuit să lupte încă de la naștere, SABATUL NEGRU nu trebuie să se mai repete!”
Publicat: 10/11/2023, 09:31
Actualizat: 10/11/2023, 09:38

Jurnalistul Jamie Dettmer analizează impactul pe care atacurile teroriste din 7 octombrie, dezlănțuite de gruparea teroristă Hamas, îl vor avea – pe termen lung – asupra Israelului.

În anul 2006, amintește Jamie Dettmer, fiul celebrului autor israelian David Grossman – Uri – a fost ucis în Liban, atunci când tancul său a fost lovit de o rachetă trasă de Hezbollah. La înmormântarea fiului său, Grossman a vorbit despre dilema perenă cu care se confruntă israelienii care trăiesc într-o zonă atât de neiertătoare – nevoia de a se apăra fizic, păstrându-și în același timp integritatea, fără a se preda cinismului.

„Trebuie să ne ferim de puterea și gândirea simplistă, de poluarea inimii și de relele tratamente aduse oamenilor, care sunt cel mai mare blestem al celor care trăiesc într-o regiune dezastruoasă ca a noastră” , spunea David Grossman.

”Levantul este într-adevăr un mediu dur, iar Israelul se apără încă o dată, hotărât să nu se mai repete niciodată ce se numește acum Black Shabbat (n.red. – Sabatul Negru). Țara încă este zguduită de șocul și sălbăticia atacurilor Hamas – cele mai grave din istoria de 75 de ani a țării”, notează Jamie Dettmer.

”Toate aceste presupuneri s-au dovedit false”

Jurnalistul punctează – în analiza publicată de Politico – că Israelul a trebuit să lupte încă din momentul în care acest stat s-a născut.

Și-a proclamat independența, iar de atunci a existat o tensiune permamentă.

”Israelul a trebuit să lupte încă de la naștere. A fost invadată de armatele arabe în 24 de ore de la proclamarea independenței sale, iar războaiele și conflictele nu s-au oprit de atunci.

Dar atacurile Hamas din 7 octombrie, cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust, i-au șocat pe israelieni mai mult decât oricând. «Niciodată din nou» sa întâmplat – și s-a întâmplat în interiorul statului evreiesc, unde israelienii trebuie să fie în siguranță. În crederea în sine a Israelului s-a spulberat.

Înainte de atac, trei presupuneri de bază au fost împărtășite de israelieni:

  • că sunt inexpugnabili în spatele gardurilor de fier pe care le-au construit
  • că armata și serviciile lor de informații sunt de încredere, în alertă permamentă și pregătite să facă față amenințărilor
  • că, în ciuda tuturor tulburărilor politice, țara are un guvern funcțional.

Toate aceste presupuneri s-au dovedit false”, consideră jurnalistul Jamie Dettmer.

Israelul, ”o vilă în junglă”

„Am spus odată că Israelul este o vilă în junglă”, a povestit fostul prim-ministru Ehud Barak.

„În interiorul vilei tale, te poți bucura de jacuzzi, muzică clasică, orice îți place. Când ieși afară, ar trebui să fii gata să apeși pe trăgaci sau să nu supraviețuiești. Dar acum a devenit mai rău. Poți fi măcelărit în vila ta. Acesta este într-adevăr un cartier în care nu există milă pentru cei slabi, nici o a doua oportunitate pentru cei care nu se pot apăra. Dar suntem o specie sfidătoare; ripostăm și vom câștiga”, a spus el.

Conform lui Ehud Barak, gruparea teroristă Hamas trebuie trebuie învinsă acum, chiar dacă, din nefericire, vor exista și victime colaterale.

„Inocenți din Gaza vor fi uciși pentru că Israelul nu poate acorda impunitate acelor criminali care au comis atacul barbar din 7 octombrie doar pentru că își folosesc proprii cetățeni pentru a se proteja”, a insistat Ehud Barak.

„Mi-am dat seama că suntem singuri”

În materialul său, jurnalistul Jamie Dettmer prezintă situația critică prin care a trecut Noab Tibon, general-maior aflat la pensie, fost comendat al forțelor speciale ale Israelului.

„«Mi-am dat seama că suntem singuri», a spus Noam Tibon, în vârstă de 62 de ani, un general-maior pensionat și fost comandant al forțelor speciale. «Întregul sistem s-a prăbușit, sistemul care trebuia să protejeze granița s-a prăbușit. Au fost soldați curajoși care au luptat, dar cei mai mulți au fost prinși prin surprindere. Armata era în haos și era distrusă.»

  • Tibon a fost martor direct la asta. El și soția lui tocmai terminaseră o baie de dimineață lângă apartamentul lor din Tel Aviv, când fiul lor cel mare, Amir, un jurnalist, a sunat pentru a spune că el și familia lui s-au refugiat în camera sigură a casei lor, într-un kibbutz din sudul Israelului, Nahal Oz, care era acum invadată de oamenii înarmaţi ai Hamas.
  • Tibon i-a spus fiului său că armata va veni în curând, dar după câteva apeluri la comandanții militari înalți, și-a dat seama că asta nu avea să se întâmple – armata se chinuia în schimb să înțeleagă amploarea și groaza a ceea ce se desfășura. Așa că a luat un pistol și s-a îndreptat spre sud cu soția sa.

Dar, în timp ce Tibon descria întorsăturile sângeroase ale Sabatului Negru al Israelului, ale cadavrelor mutilate și arse pe care le-a văzut, ale împletindu-și mașina între cadavrele împrăștiate pe drumuri, el a continuat să spună: «Am fost singuri». Ca și cum încă nu ar fi putut înțelege cum s-ar fi putut prăbuși guvernul și armata, cum s-ar fi putut lăsa să se întâmple evenimentele devastatoare din acea zi.

Acesta nu era Israelul pe care îl cunoștea – și nici nu este pentru majoritatea celorlalți”, încheie jurnalistul Jamie Dettmer.


Citește și:

Direcția de Informații Militare a Israelului: ”Liderii Hamas se ASCUND în Iran, Qatar, Liban sau Turcia și conduc activitățile teroriste”

Activista Ahed Tamimi, ARESTATĂ de IDF după ce a cerut uciderea evreilor din Cisiordania: ”Vă vom măcelări, ce v-a făcut Hitler a fost o glumă”

VIDEO | IDF a preluat controlul unui avanpost HAMAS din Gaza. Mai mulți lideri ai teroriștilor au fost eliminați

Secretarul general ONU cere încetarea „COȘMARULUI” din Gaza: „Oră de oră, situația devine din ce în ce mai disperată”

VIDEO | IDF „operează” în nordul Fâșiei Gaza: „Forțele terestre ELIMINĂ luptători Hamas care au deschis focul și distrug infrastructura teroristă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii