ISU Tulcea: Cauza probabilă a incendiului pe sute de hectare de lângă Poligonul Babadag a fost căderea unui obiect proiectil. Ce pagube ar urma să acopere Ministerul Apărării și partenerul francez

Publicat: 23/07/2022, 12:13
Actualizat: 23/07/2022, 12:14

Mai multe animale au murit și sute de hectare de vegetație, inclusiv suprafața unei ferme, au fost distruse de focul declanșat, vineri, în zona poligonului Babadag, iar cauza cea mai probabilă, potrivit pompierilor care au luptat câteva ore cu flăcările, este căderea unui proiectil. Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunțase că acolo au fost trageri cu tunul, urmând să se stabilească valoarea despăgubirilor.

După aproximativ șapte ore de intervenșie, echipajele de pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea (ISU Tulcea), a SVSU Jurilovca și Sarichioi, dar și a forțele din cadrul MApN, au finalizat lupta cu incendiul.

Toate focarele au fost stinse în jurul orei 20:00, însă pompierii au rămas pentru supravegherea zonei să se asigure că din pricina vântului să nu se reaprindă.

Potrivit informațiilor oferite de ISU Tulcea și MApN, vineri, 22 iulie, în jurul orei 13.00, în poligonul Babadag, în urma activităților executate de partenerul francez – trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetație.

„Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala. Incendiul a afectat și o stână aflată la aproximativ 200 m SE de poligon”, a transmis vineri MApN, precizând că nu au fost înregistrate victime umane.

„După lichidarea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare”, au subliniat reprezentanții Armatei Române.

18 animale au ars de vii

ISU Tulcea a transmis ulterior bilanțul incendiului de vegetație uscată de pe raza comunelor Jurilovca, Sarichioi și Poligonul Babadag, respectiv au ars aproximativ 150 de ha de vegetație uscată din perimetrul poligonului și aproximativ 250 de ha de vegetație uscată din izlazul comunei Jurilovca. Din suprafețele menționate anterior, se numără și suprafața fermei care a ars (54 ha).

„În ceea ce privesc urmările produse la ferma agricolă, colegii au constatat că aceasta a ars în întregime. Mai exact, un săivan pentru animale, o casă de locuit de 16 mp, o cocină de porci, 400 de baloți de fân, 4.000 de baloți de paie și 600 de baloți de lucernă, 19 tone de orz, 18 animale (10 oi și 8 porci).  Au fost salvate de către pompierii militari, împreună cu SVSU Jurilovca și proprietar 435 de oi. La momentul producerii incendiului erau evacuate din săivanul pentru animale și au fost îndepărtate de pericol. Cauza probabilă de producere a incendiul, a fost căderea unui obiect proiectil”, a transmis ISU Tulcea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase