Iulian Fota, concediat din Ministerul de Externe. „Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec. Aş fi apreciat să nu fiu umilit la plecare”

Iulian Fota, concediat din Ministerul de Externe. „Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec. Aş fi apreciat să nu fiu umilit la plecare”
Publicat: 21/02/2024, 16:02
Actualizat: 21/02/2024, 16:09

Iulian Fota a anunțat, miercuri, pe Facebook, că a fost concediat din funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), post în care a fost numit în februarie 2022, înainte ca actualul șef al diplomației române, Luminița Odobescu, să preia mandatul de la Bogdan Aurescu. În postarea de pe rețeaua de socializare, Iulian Fota, printre altele fost consilier prezidențial și fost director al Colegiului Național de Informații, susține că premierul Marcel Ciolacu nu a jucat alt rol decât cel formal, de semnare a deciziei – încă nepublicată în Monitorul Oficial, comentând că „Aș fi apreciat, dacă tot am făcut treaba bună, să nu fiu umilit la plecare. Dar atât s-a putut”.

Secretarul de stat în MAE Iulian Fota a fost eliberat din funcție, la doi ani de la numirea în funcție, printr-o decizie semnată, conform legii, de premierul Marcel Ciolacu. Diplomatul de carieră a comentat pe Facebook decizia, despre care afirmă că nu are nicio conotație politică, delimitându-se de situația de la APIA, de la conducerea căreia tocmai a fost demis Ionuț Lupu (PNL), după tensiuni cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD).

„Aș aprecia dacă mass-media din România nu s-ar folosi de situația mea precară și nu aș fi tras în povestea asta despre APIA. Acolo este o chestiune  complicată, e vorba de bani, de politică, de  alegeri.La mine este un caz simplu, fără nici o conotație politică”, a scris Iulian Fota.

„O simplă tranșare de situație în cazul a două viziuni foarte diferite. Eu cred că MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc și bună înțelegere. Asta nu-i știrbește ministrului de externe nici autoritatea, nici prestigiul. Ba dimpotrivă. Forța unui  om inteligent crește când  se înconjoară de oameni competenți. În plus, MAE este al României, deci noi toți trebuie să ne servim țară având cât mai bine grijă de această atât de importantă instituție. Mai ales în acest an critic. Fiind concediat e clar că alții au altă părere și și-au impus voință prin forța prerogativelor deținute”, a explicat diplomatul.

Iulia Fota susține că PNL a fost mulțumit de prestația lui.

„Premierul nu a jucat vreun rol, dincolo de semnarea deciziei, conform fișei postului. Nu vedem situația României la fel dar nu am ce să-i reproșez în relația cu mine. Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa. Și eu procedam la fel, cât timp un ministru este mai aproape de domnia sa. Și nu este nici o chestie de partid, PNL fiind mulțumit de prestația mea. În definitiv,  lucrurile bune pe care le-am făcut se datorează și sprijinului  primit de la partid”, a precizat fostul secretar de stat.

„Atât s-a putut”

„Cam asta este tabloul, banal și foarte românesc. Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec. O fac cu fruntea sus, lăsând în spate realizări colective extrem de importante pentru securitatea națională a României. Aș fi apreciat, dacă tot am făcut treaba bună, să nu fiu umilit la plecare. Dar atât s-a putut. Voi continua să fiu loial Țării mele și să o servesc bine acolo unde viață mă va duce.  Noi să fim sănătoși! P.S. Nu mai speculați tot felul de plecări ca ambasador că nu este cazul. Nu plec nicăieri. Rămân pe baricada României Occidentale!”, a scris Iulian Fota.

El fusese numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe în 5 februarie 2022, în mandatul lui Bogdan Aurescu, preluat pe 15 iunie 2023 de Luminița Odobescu.

Iulian Fota are o carieră în serviciul public de peste 25 de ani. În februarie 1997, la numai 32 de ani, conducea prima delegație importantă în SUA a noului guvern CDR, cu misiunea de a transmite dorința românilor de aderare la NATO și UE.

Între 1998 și 2001 a lucrat la Cartierul general al NATO, fiind primul șef al Secțiunii Apărare Armată din cadrul nou înființatei Misiuni a României pe lângă NATO și UEO. Responsabilitățile sale au inclus în special pregătirea Armatei Române pentru aderarea la NATO.

Între 2009 și 2014, Iulian Fota a fost consilier prezidențial pentru securitate națională în administrația președintelui Traian Băsescu. De-a lungul timpului a mai ocupat diverse funcții în sistemul public, precum director al Colegiului Național de Apărare (2005 – 2009), director al Colegiului Național de Informații (2016-2020) sau director general al Institutului Diplomatic Român, conform biografiei oficiale de pe site-ul MAE.

Este absolvent al studiilor de licență ale Facultății de Instalații din cadrul Universității Tehnice de Construcții și al studiilor de master și doctorat din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, specializarea Relații internaționale. Iulian Fota a urmat și cursurile postuniversitare din cadrul Colegiului Național de Apărare din București și cele din cadrul Colegiului NATO din Roma. De asemenea, a parcurs mai multe stagii de pregătire la universitățile americane Harvard și Georgetown și la Centrul european pentru studii de securitate „George C. Marshall” din Germania. În prezent este și conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. De asemenea, este și membru al consiliului științific al CEPA-Center for European Policy Analysis din Washington, SUA, singurul think tank american specializat pe Europa Centrală. Iulian Fota a fost decorat cu Steaua României, în grad de ofițer. De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Coroanei, în grad de Mare Ofițer (Belgia) și cu Ordinul Național pentru Merit, în grad de Comandor (Polonia).

Sursa foto: Mediafax

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?