Jens Stoltenberg, la prezentarea raportului anual al NATO: Alianța va continua să stea alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie

Jens Stoltenberg, la prezentarea raportului anual al NATO: Alianța va continua să stea alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie
Sursa FOTO: Alexandra Pandrea
Publicat: 21/03/2023, 17:41

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a calculat greșit atunci când a decis să atace Ucraina, nominalizând Moscova drept „cea mai importantă amenințare” la adresa securității globale, alături de terorism.

„Putin a vrut mai puțin NATO, dar a primit mai mult NATO”, a declarat Stoltenberg în timpul prezentării raportului său anual, remarcând că granița Alianței Nord Atlantice cu Rusia se va dubla odată cu aderarea Finlandei și Suediei.

Înaltul oficial NATO a calificat Moscova drept „cea mai importantă amenințare” la adresa securității globale, alături de terorism, secretarul general a subliniat că NATO „a fost pregătită” atunci când tancurile rusești s-au desfășurat în Ucraina.

Stoltenberg a adăugat că NATO „a văzut semne” că Rusia a cerut livrări de arme letale din partea Chinei, menționând totodată că Beijingul a pus la îndoială „interesul, securitatea și valorile” Alianței, potrivit agenției de presă Baha.

„Acest război nu a început în 2022, a început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea ilegal și a intrat în estul Ucrainei. De atunci, Aliații NATO au antrenat zeci de mii de soldați ucraineni și și-au sprijinit sectorul de apărare și securitate. NATO va continua să stea alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Aliații NATO au împărtășit informații precise despre planurile Moscovei pentru o invazie cu mult timp înainte. Am încercat până în ultimul minut să discutăm cu Rusia prin mijloacele diplomației pentru a o convinge să nu invadeze Ucraina, inclusiv la o reuniune din ianuarie 2022 a Consiliului NATO-Rusia. Rusia a renunțat la acest dialog.

De la invazie, Aliații NATO au oferit un sprijin fără precedent Ucrainei, cu aproximativ 120 de miliarde USD de asistență militară, umanitară și financiară în 2022. În timp ce Statele Unite sunt cel mai mare contributor unic, Europa și Canada au oferit peste jumătate din asistența totală. De asemenea, europenii au primit aproape cinci milioane de refugiați din Ucraina. Europa și America de Nord continuă să aplice sancțiuni economice fără precedent. Acest lucru demonstrează puterea Americii de Nord și a Europei care stau împreună”, a spus Stoltenberg, potrivit unui comunicat NATO.

NATO promite sprijin deplin Ucrainei

Jens Stoltenberg a subliniat că statele aliate trebuie să rămână pregătite pentru a sprijini Ucraina până la capăt, într-o întâlnire cu parlamentari din Uniunea Creştin-Democrată din Germania (CDU) şi cu membri ai grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE),

El a salutat rolul parlamentarilor în informarea opiniei publice şi în menţinerea unui nivel ridicat de sprijin public pentru Ucraina.

De asemenea, înalta oficialitate a Alianţei Nord-Atlantice a insistat pe necesitatea continuării investiţiilor în apărare şi pe importanţa menţinerii unităţii transatlantice.

Necesitatea susţinerii constante a Ucrainei a fost reafirmată luni şi de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un mesaj online adresat participanţilor la conferinţa ‘Securitatea Europei după invadarea Ucrainei de către Rusia’, organizată de Institutul pentru afaceri europene şi internaţionale de la Dublin (IIEA).

”Prin invadarea Ucrainei, o ţară independentă şi suverană, preşedintele (rus Vladimir) Putin a declarat război ordinii mondiale bazate pe reguli aşa cum o cunoaştem şi o preţuim. Trebuie să susţinem Ucraina atât timp cât este necesar şi cu orice are ea nevoie pentru a câştiga”, a spus Geoană, care a adăugat că în acelaşi timp aliaţii trebuie să-şi consolideze în continuare capacitate de apărare şi descurajare, potrivit Agerpres.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...