Joe Biden: Este „esențial” ca finanțarea suplimentară de 33 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei să fie aprobată „cât mai repede posibil”

Joe Biden: Este esențial ca finanțarea suplimentară de 33 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei să fie aprobată cât mai repede posibil
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/04/2022, 18:46
Actualizat: 28/04/2022, 18:49

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că în acest moment este esențial ca ajutorul de 33 de miliarde promis Ucrainei să fie aprobat cat mai repede cu putință pentru a se putea apăra de agresiunea brutală lansată de Putin la 24 februarie.

„Este esențial ca această finanțare să fie aprobată și aprobată cât mai repede posibil”, a declarat Biden.

„Nu atacăm Rusia. Ajutăm Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești și, la fel cum Putin a ales să lanseze această invazie brutală, el ar putea alege să pună capăt acestei invazii brutale”, a adăugat el, potrivit CNN.

Cererea de 33 de miliarde de dolari include 20,4 miliarde de dolari solicitați pentru asistență militară și de securitate, inclusiv 5 miliarde de dolari în cadrul unor autorități suplimentare de retragere, 6 miliarde de dolari pentru Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei și 4 miliarde de dolari pentru Programul de finanțare militară externă al Departamentului de Stat, a declarat presei un înalt oficial al administrației.

Oficialul a declarat că o parte din cele 20 de miliarde de dolari în asistență militară ar putea fi folosită pentru a suplini contribuțiile de muniții și echipamente din alte țări, permițând acestor țări „să fie capabile să se apere pe deplin”. Oficialul a caracterizat inițiativa în contextul efortului lui Biden de a mobiliza lumea în sprijinul Ucrainei.

Aceasta include, de asemenea, fonduri specifice „pentru a aborda perturbările economice acasă și în întreaga lume din cauza agresiunii lui Putin”, ceea ce va contribui la creșterea producției americane de culturi alimentare, cum ar fi soia, precum și fonduri pentru a permite utilizarea Legii privind producția de apărare pentru a extinde producția americană de rezerve critice de minerale și alte materiale perturbate de război.

De asemenea, Biden va trimite joi Congresului o propunere care prezintă un pachet legislativ pentru a exercita presiuni suplimentare asupra oligarhilor ruși în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, inclusiv prin utilizarea banilor din activele confiscate de aceștia pentru a finanța apărarea Ucrainei, a precizat Casa Albă.

Pachetul – elaborat printr-un proces interinstituțional care include Departamentul Trezoreriei, Departamentul de Justiție, Departamentul de Stat și Departamentul Comerțului – va „stabili noi autorități pentru confiscarea proprietăților legate de cleptocrația rusă, va permite guvernului să folosească veniturile pentru a sprijini Ucraina și va consolida în continuare instrumentele de aplicare a legii aferente”, a precizat Casa Albă într-o fișă informativă.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase