VIDEO | Joe Biden : Doar SUA a avut capacitatea de a organiza o evacuare de asemenea amplitudine

Publicat: 31/08/2021, 23:11
Actualizat: 01/09/2021, 00:41

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți seară că decizia de retragerea a trupelor militare din Afganistan a fost o decizie unanimă, punând astfel capăt uni război ce a durat 20 de ani. Liderul de la Casa Albă spune că avut de înfruntat numeroase critici din cauza retragerii abrupte a trupelor, însă aceasta a fost o decizia pe care și-a asumat-o în fața tuturor americanilor și a eroilor militari care au luptat atât de mult timp, SUA suferind de asemenea foarte multe pierderi, atât financiare cât și umane. „Nu aveam de gând să continui un război ce dura deja de prea mult timp”.

„Militari americani și-au riscat viețile pentru a ajuta refugiații să plece din Afganistan. Și-au riscat viețile știind că ISIS-K așteaptă să îi lovească în orice moment. După începerea evacuării, acum 17 zile, am identificat peste 5.000 de cetățeni americani care deciseseră să rămână în Afganistan, dar care acum doreau să plece. Operațiunea noastră a reușit să scoată 5.500 de cetățeni din țară, oameni care s-au implicat pentru a-l prinde pe bin-Laden”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

Biden a precizat că deși SUA a investit sume enorme pentru pregătirea forțelor armate din afgane și au luptat timp de 20 de ani pentru țara lor, aceștia au lăsat armele și au fugit, așa cum a făcut si președintele Afganistanului.

„Când după 20 de ani de luptă pentru țara lor, afganii au lăsat armele și au fugit. Noi am fost pregătiți. Când președintele Afganistanului a fugit, noi am fost pregătiți. Când oamenii se îmbulzeau la aeroportul din Kabul, noi am fost pregătiți”, a afirmat Joe Biden.

Liderul de la Washington a afirmat că trupele militare ale americii au ajutat la scoaterea a zeci de mii de cetățeni și diplomați din Afganistan, rămânând în urmă circa 200 de americani, care vor avea sprijinul tarilor aliate pentru a putea părăsi în siguranță țara condusă de talibani.

„Am scos zeci de mii de cetățeni și diplomați din Afganistan: traducători, oameni care au lucrat pentru noi. Credem că 100-200 de americani au rămas în urmă. Alături de noi sunt 100 de țări care vor să se asigure că talibanii își vor ține cuvântul și vor permite celor care vor să plece, să părăsească țara în siguranță”, a mai spus Biden.