Josep Borrell: UE susține integritatea Republicii Moldova și îndeamnă la evitarea escaladării situației în Transnistria

Josep Borrell: UE susține integritatea Republicii Moldova și îndeamnă la evitarea escaladării situației în Transnistria
Josep Borrell / Sursă Foto: Profimedia - Ilustrativ
Publicat: 29/04/2022, 19:05

Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și a îndemnat toate părțile să evite destabilizarea în Transnistria nerecunoscută, potrivit declarației de vineri a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

„Incidentele raportate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova care au avut loc în ultimele zile sunt dăunătoare pentru securitatea și stabilitatea Republicii Moldova. Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației”, a declarat Borrell.

„UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul neabătut pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană”, se arată în declarație.

Borrell a salutat, de asemenea, „reacțiile reținute ale autorităților din Republica Moldova” la incidente. El a reiterat că UE acordă asistență Republicii Moldova din cauza afluxului de refugiați din Ucraina și „și-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru a consolida rezistența generală a Republicii Moldova”.

Săptămâna aceasta, mai multe atacuri  au fost comise în Transnistria. Liderul Republicii nerecunoscute Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat că acestea au fost organizate în Ucraina. Autoritățile au declarat cel mai înalt nivel de amenințare teroristă și au consolidat măsurile de securitate. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a considerat că unele forțe pro-ruse din Transnistria sunt responsabile pentru exploziile la instalații militare.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult