Kazahstanul, pregătit pentru o etapă majoră în dezvoltarea sa democratică

Kazahstanul, pregătit pentru o etapă majoră în dezvoltarea sa democratică

Alegerile prezidențiale anticipate urmează să aibă loc în Kazahstan pe data de 20 noiembrie 2022. Viitoarele alegeri prezidențiale pot fi considerate unele foarte importante pentru viitorul politicii democratice din Kazahstan.

Anul acesta a fost cel mai tumultuos din istoria modernă a Kazahstanului. A fost zguduit, pentru prima dată, de evenimentele tragice din ianuarie, atunci când țara s-a confruntat cu o tentativă de lovitură de stat armată.

Cu toate acestea, în ciuda provocărilor, națiunea kazahă a început să scrie un nou capitol al dezvoltării politice. În luna martie, președintele Kassym – Jomart Tokayev a propus reforme constituționale esențiale pentru a transforma întregul model de stat și forma de guvernare a țării prin limitarea puterilor președintelui, întărirea rolului parlamentului, sporirea angajamentului cetățenilor în procesele politice și întărirea în continuare a protecției drepturile omului.

77% dintre cetățenii kazahi cu drept de vot au votat în favoarea acestor modificări constituționale, în cadrul unui referendum din luna iunie. Aceasta a fost, de altfel, o demonstrație a ceea ce reprezintă un Kazahstan Nou și Just – angajament ferm față de principiile democratice și un rol sporit al cetățenilor în luarea deciziilor de stat.

Datorită dedicării deliberate a populației pentru dezvoltarea democratică, Kazahstanul a făcut un pas major spre a deveni o lumină principală pentru reforma economică, socială și politică în Asia Centrală.

Președintele Kazahstanului – Kassym-Jomart Tokayev – a propus reforme constituționale esențiale pentru a transforma întregul model de stat și forma de guvernare a țării.

Inițiativele economice sunt axate pe diversificare și demonopolizare

Implementarea unor reforme concrete a asigurat faptul că Republica Kazahstan este așezată pe baze solide, în timp ce privește către un viitor luminos. Inițiativele economice sunt axate pe diversificare, demonopolizare și asigurarea unei distribuții echitabile a venitului național.

În mod semnificativ – conform propunerii președintelui Tokayev -, mandatul prezidențial a fost redus de la două mandate de cinci ani la o singură perioadă de șapte ani, fără posibilitatea realegerii. Această inițiativă va elimina riscurile monopolizării puterii și va consolida principiile de bază ale democrației.

În luna septembrie, având în vedere aceste modificări constituționale și reforme substanțiale, președintele în exercițiu Kassym-Jomart Tokayev a decis să caute o confirmare democratică a mandatului său pentru transformarea fundamentală a Kazahstanului în următorii șapte ani. Țara se schimbă într-un ritm rapid și este important ca toți cetățenii să-și exprime opinia cu privire la direcția viitoare a națiunii.

Alegerile vor oferi ocazia de a reflecta asupra celor trei ani de președinție a lui Tokayev și de a analiza dacă oamenii sunt de acord cu viziunea unui Nou Kazahstan.

Aceste alegeri vor fi, de asemenea, unele dintre cele mai diverse din istoria națiunii kazahe. Se vor confrunta șase candidați candidați cu opinii politice diferite, inclusiv reprezentanți ai opoziției, oferind electoratului o opțiune largă, inclusiv actualul președinte.

În plus, pentru prima dată în istoria Kazahstanului, două femei candidează pentru funcția de președinte. Acesta este un alt pas important în dezvoltarea democratică continuă a Kazahstanului. De-a lungul multor ani, Kazahstanul a luat măsuri concrete pentru a asigura egalitatea de gen și pentru a promova rolul femeilor în afaceri și politică, iar roadele acestor eforturi se văd acum

Procesul de nominalizări prezidențiale al Kazahstanului este conceput pentru a fi deschis și corect. De exemplu, toți candidații trebuie să primească semnături de la 1% din electoratul înregistrat al Kazahstanului – aproximativ 118.000 de persoane, reprezentând în mod egal cel puțin două treimi din regiuni, orașe cu semnificație republicană și capitală. Șase candidați, reprezentând politici și viziuni diferite pentru țară, au primit sprijin din partea multor cetățeni, aceasta fiind o dovadă în plus a procesului democratic din Kazahstan.

Kazahstanul demonstrează că depășește așteptările generale

Desigur, este crucial  alegerile să fie libere și corecte. Nu este un secret faptul că întreaga regiune, în general, dezvoltă în continuare mecanismele democratice necesare pentru a asigura alegeri complet deschise.

Cu toate acestea, Kazahstanul demonstrează că depășește așteptările generale. Președintele Tokayev a promis că alegerile se vor desfășura în mod echitabil, deschis și cu participarea largă a observatorilor interni și internaționali.

Alegerile anterioare au fost monitorizate de Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și de numeroase alte organizații internaționale. Kazahstanul a salutat întotdeauna observatorii și feedback-ul lor constructiv și așteptăm cu nerăbdare să-i întâmpinăm din nou pentru viitoarele alegeri.

Având în vedere provocările geopolitice globale semnificative, votul viitor nu este important doar pentru Kazahstan, ci și pentru comunitatea internațională.

Pentru Kazahstan, România este partenerul economic numărul 1 în Europa de Sud-Est

Ca țară situată între Asia și Europa, Kazahstanul are un rol cheie în facilitarea comerțului dintre cele două regiuni. Din punct de vedere economic, guvernul kazah a îmbunătățit puternic climatul investițional al Kazahstanului, țara transformându-se în cea mai importantă destinație de investiții din regiune.

Acest lucru este relevant în special pentru România. Pe data de 15 iulie a acestui an s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Kazahstan. În această scurtă perioadă istorică, două țări au obținut succese semnificative în toate domeniile de cooperare.

Este important de menționat că, pentru Kazahstan, România este partenerul economic numărul 1 în Europa de Sud-Est, cu o cifră de afaceri de aproximativ 2 miliarde USD și găzduiește cel mai mare activ de investiții al Kazahstanului din Europa, KazMunayGas International.

În ultimii 30 de ani, oamenii din Kazahstan au creat o societate stabilă și prosperă. Exercitarea dreptului democratic printr-un vot național va contribui la consolidarea tuturor acestor realizări. Odată cu alegerea noului președinte, Kazahstanul va continua dezvoltarea legăturilor strânse între Kazahstan și România. Având în vedere fundația puternică pe care s-a construit, există toate motivele pentru a fi optimiști cu privire la viitoarele relații dintre Kazahstan și România.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?