Kazahstanul sărbătorește ”Ziua Primului Președinte”. Nursultan Nazarbayev: ”Întâi – economie, apoi – politică”

Kazahstanul sărbătorește ”Ziua Primului Președinte”. Nursultan Nazarbayev: ”Întâi – economie, apoi – politică”
Kazahstanul sărbătorește ”Ziua Primului Președinte”

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la independența Kazahstanului. Ziua Primului Președinte se sărbătorește, anual, pe data de 1 decembrie, începând din 2012. În această zi, în 1991, Nursultan Nazarbayev a fost ales președinte al Republicii Kazahstan. În 2011, Senatul kazah a adoptat o lege care a introdus o nouă sărbătoare, tocmai pentru a onora contribuția lui Nazarbayev la dezvoltarea Kazahstanului.

Nursultan Nazarbayev este o figură remarcabilă, nu numai în istoria modernă a Kazahstanului, dar și în istoria globală. Elbasy a reușit să propulseze Kazahstanul la un nivel internațional fără precedent. Nursultan Nazarbayev a fost cel care a militat, constant, pentru o politică pașnică și fără arme nucleare a Kazahstanului.

Contribuția sa la dezvoltarea națiunii moderne kazahe și a țării este, într-adevăr, unică. În anii președinției sale, Nursultan Nazarbayev a obținut un rezultat istoric – în semnificația și amploarea sa -, rezolvând, pentru totdeauna, problema frontierelor de stat ale Kazahstanului de-a lungul întregului său perimetru. Trebuie amintit, în context, că aceasta este o linie cu o lungime de peste 13.000 de kilometri.

Nursultan Nazarbayev a înțeles clar că problemele de frontieră trebuie rezolvate cât mai curând posibil, iar tânărul stat kazah nu a avut timp să tergiverseze o astfel de problemă. Kazahstanul se afla într-o situație economică dificilă și trebuia să atragă investiții, despre care se știa că necesită, mai ales, garanții de stabilitate, în special cu cei doi vecini giganți ai săi, disputele teritoriale putând descuraja orice investitor serios, decis să-și investească în Kazahstan.

Nursultan Nazarbayev a evitat ”o problemă uriașă pentru viitor”

Mai mult decât atât, Nazarbayev și-a dat seama că, dacă nu va rezolva problema frontierei moștenite de la Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, Kazahstanul și-ar lăsa o problemă uriașă pentru viitor. Este evident că în condițiile geopolitice de astăzi, când China a devenit deja prima economie din lume cu un potențial militar și politic enorm, ar fi mult mai dificil să rezolvi astfel de probleme.

Drept urmare, după ce a eliminat – cu promptitudine – toate problemele de frontieră cu toți vecinii săi, Nazarbayev a pus o bază solidă pentru dezvoltarea ulterioară a Kazahstanului. Încă din primele zile ale independenței statului kazah, Primul Președinte a considerat participarea activă la afacerile internaționale ca o cheie pentru asigurarea suveranității Kazahstanului pe scena mondială.

Astfel, Kazahstanul a reușit să construiască relații echilibrate și reciproc avantajoase cu toți actorii geopolitici importanți. Această strategie a căpătat deja o importanță doctrinară pentru țară. Un alt domeniu important de consolidare a suveranității naționale a fost și este progresul sistemic al integrării economice în Eurasia.

”Integrarea nu este o concesie a suveranității naționale, ci un instrument de extindere a potențialului său”

Nursultan Nazarbayev, Primul Președinte al Kazahstanului, a avut întotdeauna o viziune clară asupra acestei probleme, pornind de la premisa că ”integrarea nu este o concesie a suveranității naționale, ci un instrument de extindere a potențialului său prin crearea unui sistem în care toți participanții sunt legați de relații interdependente”.

În integrarea macro-regională efectivă, Nazarbayev a anticipat foarte multe oportunități strategice pentru al nouălea stat ca mărime din lume, care nu are acces direct la oceanul mondial și are o piață internă limitată. După cum arată istoria și practica modernă a relațiilor internaționale, amenințarea cu pierderea suveranității economice precede adesea pierderea suveranității politice a statului.

Nursultan Nazarbayev – care a reușit să scoată Kazahstanul din criza economică a anilor `90 – a fost întotdeauna clar conștient de această problemă. Tocmai de aceea, principiul propus de el ”întâi – economie, apoi – politică” a devenit decisiv pentru dezvoltarea Kazahstanului.

În același timp, problemele strategice, pe termen lung, de stabilitate economică au prevalat întotdeauna asupra intereselor pe termen scurt. Un exemplu izbitor este decizia lui Elbasy privind înființarea Fondului Național în 2000.

Primul Președinte al Kazahstanului, viziune confirmată de realitate

Timpul și crizele care au apărut în mod repetat în ultimele decenii au dovedit, pe deplin, claritatea demersurilor Primului Președinte. Menținerea suveranității economice necesită o planificare sistematică și pe termen lung, inclusiv crearea de rezerve financiare solide, care să acționeze ca o ”pernă de siguranță” pentru țară, cu atât mai mult în perioade de criză.

Pentru Nursultan Nazarbayev, eficacitatea sistemului politic a fost determinată nu de respectarea unor ”standarde abstracte ale democrației”, ci tocmai de capacitatea sa de a asigura stabilitatea, aceasta creînd condiții pentru o dezvoltare progresivă.

În același timp, Primul Președinte al Kazahstanului a reușit să îmbine, armonios, două procese paralele.

  • menținerea unui conservatorism rezonabil în domeniul reformelor politice
  • liberalismul în economie

Această combinație a devenit la un moment dat unul dintre factorii cheie pentru succesul așa-numiților ”tigri asiatici” reprezentați de Coreea de Sud și Singapore. Un indicator ilustrativ al eficacității sistemului politic stabilit al Kazahstanului a fost tranzitul reușit al puterii, realizat la inițiativa lui Elbasy în martie 2019.

Alegerea noului președinte Kassym-Jomart Tokayev a devenit nu numai un indicator al maturității sistemului politic kazah, ci și o condiție importantă pentru continuarea încrezătoare și consecventă a cursului de dezvoltare a statului stabilit de Primul Președinte Nursultan Nazarbayev.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”