Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a participat la o ședință extinsă a conducerii Ministerului Afacerilor Externe

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a participat la o ședință extinsă a conducerii Ministerului Afacerilor Externe
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului
Publicat: 18/11/2021, 15:02
Actualizat: 18/11/2021, 15:04

Kassym-Jomart Tokayev – președintele Kazahstanului -, deschizând o ședință extinsă a conducerii Ministerului Afacerilor Externe, a remarcat importanța organizării acestui eveniment în ajunul celei de-a 30-a aniversări a Independenței Republicii Kazahstan.

Șeful statului kazah a subliniat că drumul către această dată istorică este marcat de succese semnificative. Kazahstanul a devenit un stat cu autoritate, participând activ la procesele regionale și globale.

Kassym-Jomart Tokayev a menționat că bazele politicii externe a Kazahstanlui au fost puse de Elbasy Nursultan Nazarbayev, sub a cărui conducere directă s-a dezvoltat un serviciu diplomatic profesionist și au fost rezolvate sarcini de politică externă de amploare.

”O realizare istorică fără precedent a fost consolidarea juridică deplină a frontierei de stat a țării noastre, care a făcut posibilă întărirea semnificativă a securității statului nostru. O altă realizare importantă a fost semnarea Convenției privind statutul juridic al Mării Caspice, munca grea pentru care a durat mai bine de 20 de ani”, a spus președintele Tokayev.

Kazahstanul a construit relații de prietenie cu partenerii strategici

Kassym-Jomart Tokayev a apreciat, de altfel, foarte mult, contribuția funcționarilor publici care au luat parte la negocieri, anunțându-și decizia de a recompensa munca acestora cu premii de stat.

În discursul său, președintele Kazahstanului a mai remarcat că,  de-a lungul anilor, statul kazah a construit relații de prietenie cu partenerii strategici – Rusia, China și statele din Asia Centrală. S-au stabilit legături strategice și cu Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, care sunt principalii parteneri investiționali și comerciali ai Kazahstanului.

Potrivit șefului statului, ”decizia privind renunțarea voluntară la armele nucleare a contribuit la o creștere semnificativă a autorității Kazahstanului în comunitatea internațională”.

Anul viitor va fi marcat de aniversarea a 30 de ani de la CICA (n.red. – Conference on Interaction & Confidence Building Measures in Asia) și de organizarea celui de-al VI-lea Summit al acesteia în capitala noastră. Ministerul Afacerilor Externe trebuie să desfășoare lucrări de amploare în această direcție. Kazahstanul își propune să transforme treptat Reuniunea într-o organizație continentală pentru securitate și dezvoltare”, a transmis Kassym-Jomart Tokayev.

Ne străduim să stabilim relații armonioase între civilizații”

Președintele a subliniat că diplomația Kazahstanului este cunoscută pentru concentrarea pe găsirea de soluții de compromis, inclusiv pentru cele mai complexe probleme internaționale.

”Țara noastră a venit cu inițiative de menținere a păcii, a întreprins eforturi de mediere care vizează soluționarea conflictelor interstatale și civile. Ne străduim să stabilim relații armonioase între civilizații, să organizăm congrese ale liderilor lumii și ale religiilor tradiționale. Toate acestea au fost foarte apreciate și susținute pe deplin de partenerii noștri străini”, a subliniat Kassym-Jomart Tokayev.

Președintele a accentuat faptul că Republica Kazahstanul se numără printre fondatorii mai multor structuri multilaterale de pe continentul eurasiatic și participă activ la activitățile acestora. Recent, împreună cu o serie de state frățești, am transformat Consiliul turcesc într-o organizație cu drepturi depline. Acest eveniment a marcat începutul unei noi etape de cooperare între statele de limbă turcă”, a spus șeful statului.

”Diplomația vaccinurilor”

Șeful statului a subliniat că, astăzi, Kazahstanul reprezintă 75% din capitalul străin atras în Asia Centrală și este important să nu fie încetinite eforturile în această direcție.

Totodată, președintele kazah a apreciateforturile corpului diplomatic, care a acordat asistență miilor de concetățeni aflați în străinătate în perioada pandemiei, inclusiv depunând multă muncă la întoarcerea compatrioților din străinătate.

”Datorită eforturilor diplomaților, Kazahstanului au fost furnizate ajutoare umanitare. La rândul nostru, am oferit și sprijin multor state. «Diplomația vaccinurilor» a contribuit la stabilizarea situației epidemiologice din Asia Centrală. În ciuda tuturor dificultăților, continuăm să rezolvăm sarcinile strategice”, a spus Kassym-Jomart Tokayev.

Președintele, ținând cont de situația actuală din lume, a cerut o revizuire amplă a metodelor de lucru în politica externă și dezvoltarea unor măsuri sistemice adecvate.

Prima prioritate

O primă prioritate ar fi implementarea politicii externe în conformitate cu conceptul de ”stat care ascultă” și creșterea eficacității acesteia, consideră președintele Kazahstanului. În prezent, a transmis acesta, nu există o strategie națională cu adevărat unificată a Kazahstanului în domeniul extern, iar aceasta ”este o problemă sistemică”.

În acest sens, ”Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să stabilească o strânsă coordonare interdepartamentală”, a spus președintele Tokayev.

”Ar trebui să se acorde atenție unor probleme cronice precum interacțiunea slabă în cadrul aparatului de stat și predominanța intereselor departamentale înguste. Acest lucru duce la eșecuri grave și la o scădere a eficienței muncii de protejare a intereselor naționale. De exemplu, reducerea adâncimii râului Zhaiyk, oprirea mărfurilor din Kazahstan la granița cu China, încălcarea intereselor afacerii noastre pe piețele țărilor vecine și multe alte probleme afectează negativ nivelul de trai al kazahilor”, a mai subliniat președintele Kazahstanului.

A doua prioritate – ”resetarea” diplomației economice

Președintele a subliniat și nevoia de ”resetare a” diplomației economice. Potrivit lui Kassym-Jomart Tokayev – în condițiile redresării post-pandemie -, concurența între state pentru atragerea investițiilor străine devine din ce în ce mai dură. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe ar trebui ”să valorifice pe deplin statutul său de organism autorizat în implementarea politicii de stat de atragere a investițiilor”.

O altă sarcină importantă care necesită atenție este întărirea pozițiilor de lider ale Kazahstanului în regiunea Asiei Centrale.

Cred că ar trebui să ne declarăm cu îndrăzneală statutul nostru regional special, deoarece avem toate motivele să facem acest lucru. Economia noastră este mult mai puternică decât alte economii din Asia Centrală. Poziția geostrategică mediană la intersecția arterelor cheie de transport din Eurasia. Implementarea unor transformări economice și democratice la scară largă și profunde. Prezența potențialului intelectual și uman. Înalta autoritate a Kazahstanului pe arena internațională. Acești factori ne conferă o responsabilitate specială pentru soarta Asiei Centrale”, a spus Kassym-Jomart Tokayev.

Șeful statului consideră că interesele comune ale Kazahstanului, ale statelor din Asia Centrală, precum și ale Rusiei și Chinei întâlnesc finalizarea timpurie a proceselor de negociere în cadrul ”diplomației apei”.

Cooperare reciproc avantajoasă cu principalele puteri mondiale și statele influente din regiune

Președintele Kassym-Jomart Tokayev s-a concentrat pe problemele cooperării egale și reciproc avantajoase cu principalele puteri mondiale și statele influente din regiune. El a subliniat că ”implementăm o politică externă echilibrată bazată pe pragmatism și rămânem angajați în respectarea angajamentelor bilaterale și multilaterale pe care le-am asumat”.

”Nu vom permite niciodată acorduri care ar dăuna unor astfel de valori sacre pentru noi precum independența, suveranitatea, inviolabilitatea granițelor și integritatea teritorială. În primul rând, trebuie să apărăm cu hotărâre interesele Kazahstanului…”, a spus Kassym-Jomart Tokayev.

Șeful statului a numit formarea unei imagini actualizate a diplomației Kazahstanului o prioritate foarte importantă.

”Plecarea specialiștilor calificați din Ministerul Afacerilor Externe slăbește potențialul de personal al acestuia, devine o provocare serioasă. Știu direct că Ministerul de Externe este printre cele mai conservatoare structuri. Pe de o parte, aici există o latură pozitivă în ceea ce privește păstrarea tradițiilor și formarea unui grup restrâns de diplomați profesioniști. Pe de altă parte, mulți tineri educați, inteligenți, care doresc să-și slujească țara, se confruntă cu un zid de netrecut atunci când aplică pentru angajare în minister. Este necesar să se corecteze această situație. Timpul cere schimbări drastice în politica de personal. Serviciul diplomatic are nevoie, în primul rând, de profesioniști erudiți, deschiși, patrioti. Diplomații noștri care reprezintă Kazahstanul în străinătate ar trebui să vorbească nu numai limbi străine, ci, în primul rând, limba de stat”, a spus președintele.

La finalul discursului său, Kassym-Jomart Tokayev a cerut tuturor participanților să continue să lucreze cu energie dublată pentru implementarea principalelor direcții ale politicii externe a Kazahstanului și și-a exprimat, de asemenea, încrederea că diplomații vor servi întotdeauna cu fidelitate interesele Kazahstanului.

Ministrul Afacerilor Externe, Mukhtar Tleuberdi, dar și ambasadorii Kazahstanului în mai multe state, au luat – la rândul lor – cuvântul la această ședință extinsă a consiliului de administrație.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Zodiile care realizează tot ce-și doresc. Se întâmplă în aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția