VIDEO | Khodorkovsky și războiul cu Putin (DOCUMENTAR)

Publicat: 27/05/2022, 20:30

Mikhail Khodorkovsky lansează, constant, critici publice împotriva lui Vladimir Putin. El a acuzat că a fost închis politic şi a fost nevoit să-şi părăsească ţara natală, iar pentru BBC a dezvăluit care sunt următoarele ţări vizate de liderul de la Kremlin în cazul în care situația va deveni din ce în ce mai tensionată.

Oligarhul aflat în conflict cu Putin a transmis că ţările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania vor fi următoarele state atacate, în flancul estic al NATO.

„Trebuie să înţelegem că, în capul lui, Putin este în război, dar nu cu Ucraina. Este în război cu Statele Unite şi NATO. A spus asta de mai multe ori. Propagandiştii săi au început deja să pregătească societatea rusă pentru un atac asupra ţărilor NATO. Ei vorbesc constant despre asta. Este pregătirea opiniei publice ruse pentru asta. Sunt absolut convins că, dacă Putin decide că a câştigat în Ucraina, acesta nu va fi ultimul pas, ultimul război. Următorii paşi vor fi ţările baltice”, a declarat Mikhail Khodorkovsky pentru CNN.

Mihail Borisovici Khodorkovski, născut în 19 iunie, un fost om de afaceri, rezident acum în Londra era considerat a fi cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari și a fost clasat pe locul 16 pe lista Forbes a miliardarilor.

În anii sovietici, el a început să urce în aparatul Komsomol și a început mai multe afaceri în perioada glasnost și perestroika, la sfârșitul anilor 1980.

După dizolvarea Uniunii Sovietice, la mijlocul anilor 1990, el a acumulat bogății considerabile prin obținerea controlului asupra unui număr de zăcăminte petroliere siberiene unificate sub numele de Yukos, una dintre marile companii care a ieșit din privatizarea activelor statului în anii 1990.

În octombrie 2003, el a fost arestat de autoritățile ruse și acuzat de fraudă. Guvernul, sub Vladimir Putin, a înghețat apoi acțiunile Yukos la scurt timp după taxe. A luat apoi măsuri suplimentare împotriva lui Yukos, ceea ce a dus la prăbușirea prețului acțiunilor companiei și la evaporarea unei mari părți a averii lui Hodorkovski.

În mai 2005, a fost găsit vinovat și condamnat la nouă ani de închisoare. În decembrie 2010, în timp ce încă ispășea pedeapsa, Hodorkovski și partenerul său de afaceri Platon Lebedev au fost în continuare acuzați și găsiți vinovați de delapidare și spălare de bani, pedeapsa cu închisoarea lui Hodorkovski a fost prelungită până în 2014.

După ce Hans-Dietrich Genscher a făcut lobby pentru eliberarea sa, Putin l-a grațiat pe Hodorkovski, eliberându-l din închisoare pe 20 decembrie 2013.

A existat îngrijorare larg răspândită la nivel internațional că procesele și condamnările au fost motivate politic. Procesul a fost criticat în străinătate pentru lipsa unui proces echitabil.

Hodorkovski a depus mai multe cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, solicitând despăgubiri pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului de către Rusia.

Ca răspuns la prima sa cerere, care se referea la evenimente din 2003 până în 2005, instanța a constatat că autoritățile ruse au comis mai multe încălcări în tratamentul lor față de Hodorkovski.

În ciuda acestor constatări, instanța a decis în cele din urmă că procesul nu a fost motivat politic, ci mai degrabă „că acuzațiile împotriva lui au fost întemeiate pe „suspiciuni rezonabile”. El a fost considerat prizonier de conștiință de către Amnesty International.

După ce a fost grațiat de Putin și eliberat din închisoare, la sfârșitul anului 2013, Hodorkovski a părăsit imediat Rusia și i s-a acordat rezidența în Elveția. La sfârșitul anului 2013, se credea că averea sa personală valorează, ca estimare aproximativă, 100–250 de milioane de dolari.

La sfârșitul anului 2014, se spunea că el valorează aproximativ 500 de milioane de dolari. În 2015, s-a mutat la Londra. În decembrie 2016, Tribunalul Districtual din Dublin a dezghețat 100 de milioane de dolari din activele lui Hodorkovski care fuseseră deținute în Republica Irlanda.

În 2014, Hodorkovski a relansat Rusia Deschisă pentru a promova mai multe reforme în societatea civilă rusă, inclusiv alegeri libere și corecte, educație politică, protecția jurnaliștilor și activiștilor, susținerea statului de drept și asigurarea independenței presei. El a fost descris de The Economist drept „cel mai important critic în exil al Kremlinului”.

Hodorkovski critică în mod deschis ceea ce el numește „ democrație gestionată” în Rusia. El spune că serviciile militare și de securitate exercită prea multă autoritate.

„Este modelul Singapore, este un termen pe care oamenii îl înțeleg în Rusia în zilele noastre. Înseamnă că teoretic ai o presă liberă, dar în practică există autocenzură. Teoretic ai instanțe, în practică instanțele adoptă decizii dictate. de sus. Teoretic există drepturi civile consacrate în constituție; în practică nu ești în măsură să exerciți unele dintre aceste drepturi”, a spus el pentru The Times.

După ce a fost condamnat pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare, Hodorkovski și-a menținut nevinovăția și a spus că de fapt condamnarea sa a fost „răzbunare pentru finanțarea partidelor politice care s-au opus lui Putin”.

La 20 decembrie 2013, Putin a semnat o grațiere prin care îl eliberează pe Hodorkovski. După eliberarea sa, Hodorkovski s-a adresat presei la o conferință de presă la Berlin, Germania. El s-a referit la el însuși ca un „deținut politic” și a declarat că nu va reintra în afaceri sau în politică.

Hodorkovski a declarat într-un interviu din decembrie 2014 că nu și-a încălcat promisiunea față de Putin de a evita politica, ci a fost angajat doar în „lucrarea societății civile… politica este în esență o luptă pentru a te alege, personal”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult