GALERIE FOTO. Klaus Iohannis, discuții cu sindicaliștii din Educație care participă la amplul protest din Capitală: „Președintele girează un acord”

GALERIE FOTO. Klaus Iohannis, discuții cu sindicaliștii din Educație care participă la amplul protest din Capitală: „Președintele girează un acord”
Negocieri la Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și reprezentanții profesorilor / Sursa foto: presidency.ro
Publicat: 30/05/2023, 15:55
Actualizat: 30/05/2023, 16:52

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat să îi primească la discuţii pe reprezentanții profesorilor care protestează marți în Capitală.

Potrivit unor fotografii distribuite de Administrația Prezidențială, la negocieri au participat Marius Nistor, președintele Federației Sindicale din Educație „Spiru Haret”, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu și  Anton Hadăr, liderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.

Cadre didactice din întreaga ţară se află, chiar în timpul discuțiilor, în fața Palatului Cotroceni și strigă „Nu cedăm”, în cadrul unui amplu protest care are loc, marți, în Capitală.

Negocieri la Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și reprezentanții profesorilor / Sursa foto: presidency.ro
Negocieri la Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și reprezentanții profesorilor / Sursa foto: presidency.ro

Lider de sindicat: „Președintele girează un acord”

„Domnia sa a promis că se va implica în a gira un eventual acord, prin care se angajează că vor aplica grila așa cum a gândit-o Ministerul Educației.

Oamenii decid dacă va fi credibil un asemenea acord”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, după discuțiile de la Cotroceni.

Întrebat cine ar trebuie să încheie, din partea autorităţilor, un astfel de acord, liderul FSE ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns că un astfel de document ar trebui încheiat în primul rând de către liderii coaliţiei majoritare, întrucât ”este vorba de un acord politic”.

„Un acord politic pe care şeful statului s-a oferit să îl gireze şi să garanteze punerea lui în aplicare. În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marius Nistor.

El a precizat că important este ceea ce cred profesorii.

„Premierul îşi doreşte acest lucru, dar mai departe este vorba de ceea ce cred colegii noştri. Ei trebuie să creadă că o hotărâre a oamenilor politici va fi dusă la îndeplinire. Cred că cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi în momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal pozitiv.

Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. (…) Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul de faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică de recredibilizare, prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ”, a adăugat Marius Nistor.

Peste 20.000 de profesori au ieșit în stradă

Sindicatele din Educaţie nu cedează și, în lipsa unui acord cu Guvernul, organizează marţi, 30 mai, un miting de protest în Piaţa Victoriei. Dascălii s-au strâns în fața Guvernului în jurul orei 11:00 și au plecat în marș, două ore mai târziu, către Palatul Cotroceni. 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, în cursul zilei de marți, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație.

În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, reprezentanții profesorilor „au primit aceeași ofertă, care este inacceptabilă”, motiv pentru care greva va continua. (DETALII SUPLIMENTARE AICI…)

La acțiunea de protest participă profesori din toată țara. Ei au venit cu autocarele, pentru a-și cere drepturile în fața guvernanților.
Grevă în școli. Mii de profesori protestează în București / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Grevă în școli. Mii de profesori protestează în București / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Ce s-a întâmplat la negocierile cu Ministerul Muncii

La negocierile de luni, liderii sindicatelor din Educaţie i-au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului”.

Am repetat ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi, cel mai important lucru, să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153.

Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum.

A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim-ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar, deocamdată, nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal.

Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Liderii sindicali au mai spus că soluţiile trebuie luate cu începere din luna iunie, pentru că amânarea lor va acutiza criza.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?