Klaus Iohannis: Femeile sunt mai puțin prezente în poziții de management în raport cu bărbații. E nevoie de combaterea discriminării, stereotipurilor de gen, comportamentului misogin şi prejudecăţilor | VIDEO

Publicat: 01/11/2022, 13:55
Actualizat: 01/11/2022, 14:32

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că prezența femeilor în poziții de conducere în România este mai redusă în raport cu bărbații, astfel că partidele și instituțiile statului ar trebui să promoveze femeile în funcții de decizie.

Totodată, Iohannis susține că România are nevoie, în eforturile sale de a se transforma într-o societate modernă, să elimine stereotipurile, discriminarea și prejudecățile în ceea ce le privește pe femei, dar și comportamentul misogin.

Declarațiile au fost făcute de către șeful statului în cadrul Conferinţei internaţionale „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, organizată de Senatul României. La eveniment a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află într-o vizită oficială la București.

„Femeile însă nu au doar un rol major în familie, ci îşi asumă şi performanţe în afaceri, în profesii liberale, în mediul asociativ sau în politică. Este important să recunoaştem şi să sprijinim mai mult această implicare, pentru că o societate se dezvoltă şi progresează atunci când femeile şi bărbaţii au parte, în mod egal, de oportunităţi şi avantaje şi, totodată, împart şi responsabilităţile, atât în familie, cât şi în mediul profesional.

Într-o democraţie matură şi incluzivă este necesar ca femeile să îşi poată exercita drepturile politice şi să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice. Existenţa unei largi reprezentări a femeilor în Parlament şi în administraţiile locale asigură faptul că drepturile şi interesele acestora sunt mai bine apărate, iar nevoile şi problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi sunt mai bine înţelese şi soluţionate în cea mai potrivită manieră”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Una dintre cele mai grave consecinţe ale inegalităţii de gen este violenţa împotriva femeilor

Totodată, președintele a atras atenția și asupra unui fenomen nedorit: violența împotriva femeilor. Acesta susține că autoritățile, dar și societatea în ansamblu, trebuie să facă eforturi mai mari pentru a combate acest flagel. Klaus Iohannis cere toleranță zero față de astfel de comportamente.

„Atunci când la nivelul unei societăţi încă persistă atitudini şi concepţii tributare unor mentalităţi învechite, comportamentele discriminatorii sunt perpetuate şi deseori ignorate. Una dintre cele mai grave consecinţe ale inegalităţii de gen este violenţa împotriva femeilor. Trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a o elimina, în toate formele sale, şi pentru a ne asigura că societatea noastră are toleranţă zero faţă de astfel de acte. În această privinţă, educaţia, încă de la cele mai mici vârste, joacă un rol fundamental în formarea unor deprinderi sociale care promovează egalitatea de gen.

Complementar educaţiei, avem nevoie de o legislaţie care să ne apropie de îndeplinirea obiectivului privind egalitatea de gen în toate aspectele societăţii, care să protejeze şi să promoveze potenţialul extraordinar de care dispun femeile. Totodată, este nevoie şi de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a combate discriminarea, stereotipurile de gen, comportamentul misogin şi prejudecăţile. Am convingerea că astfel de iniţiative, precum Conferinţa de astăzi, pot contribui semnificativ la atingerea acestor obiective privind egalitatea de gen. Vă mulţumesc şi doresc mult succes acestei Conferinţe!”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto