Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru a discuta cu liderii europeni. Care este mandatul președintelui

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru a discuta cu liderii europeni. Care este mandatul președintelui
Șeful statului a avut, luni, o videoconferință de pregătire a reuniunilor cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 15/12/2021, 09:51
Actualizat: 15/12/2021, 09:55

Președintele României, Klaus Iohannis, este prezent miercuri și joi l la Bruxelles, unde participă la Summitul Parteneriatului Estic, respectiv la la reuniunea Consiliului European. Înaintea reuniunilor fizice din Regatul Belgiei, pentru pregătirea lor, șeful statului a avut, luni, o videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni.

Șeful statului participă, miercuri, de la ora 17:00, la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, care va fi prezidat de către Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Vor participa, de asemenea, șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, liderii celor cinci state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, respectiv Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a transmis Administrația Prezidențială.

În cadrul Summitului urmează să fie adoptată o Declarație comună care va stabili viziunea strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului Estic.

Joi, 16 decembrie, de la ora 11:00, Klaus Iohannis va fi prezent la reuniunea Consiliului European. Principalele subiecte incluse pe agendă, potrivit sursei citate, se referă la coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situațiilor de criză și reziliența la acestea, prețurile la energie, securitatea și apărarea Uniunii Europene, aspectele externe ale migrației, relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe situația de la frontierele UE cu Ucraina și Belarus şi pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană din februarie 2022.

Creșterea prețurilor la energie, pe agenda discuțiilor

În cadrul videoconferinței de luni, 13 decembrie – , cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu prim-miniștrii Sloveniei, Janez Janša, Estoniei, Kaja Kallas, și Letoniei, Krišjānis Kariņš – președintele României s-a pronunțat pentru continuarea coordonării strânse a statelor membre UE, bazate pe date științifice, inclusiv în ceea ce privește noua variantă a virusului SARS-CoV-2, și a evidențiat progresele care se fac pentru adaptarea vaccinurilor și accesul rapid al statelor membre la acestea, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului a vorbit și despre creșterea semnificativă a prețurilor la energie din ultima perioadă, subliniind necesitatea ca acest subiect să rămână prioritar pe agenda instituțiilor europene și s-a pronunțat pentru o analiză atentă a funcționării pieței interne de energie, astfel încât să fie evitate distorsionări ale acesteia. Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis a reamintit, totodată, necesitatea găsirii de soluții pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a evidențiat importanța corelării acestei discuții cu obiectivele Uniunii în materie de schimbări climatice.

În plus, Klaus Iohannis a reiterat susținerea României pentru energia nucleară și gazul natural, ca opțiuni pentru o tranziție energetică accesibilă, inclusiv în contextul pregătirii unor noi propuneri legislative ale Comisiei Europene.

În ceea ce privește securitatea și apărarea, președintele a accentuat ideea consolidării rolului Uniunii Europene în domeniul securității și apărării, în strânsă cooperare și complementaritate cu NATO, prin consolidarea relației transatlantice. În context, Klaus Iohannis  a evocat convorbirea avută recent cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în format B9 și a evidențiat importanța coordonării și a unității atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO față de acțiunile Rusiei din Vecinătatea Estică.

În cadrul discuțiilor legate de pregătirile Summitului Parteneriatului Estic (PaE), președintele Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie ca Uniunea Europeană să aibă un nivel de ambiție ridicat prin Declarația comună ce ar urma să fie adoptată cu acest prilej, care să conțină o viziune strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului. În plus, președintele României a reiterat necesitatea sprijinirii de către Uniunea Europeană a partenerilor care își doresc și se află angajați ferm pe calea reformelor, precum Republica Moldova, a cărei conducere este orientată spre reformă și un angajament european puternic, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu