Klaus Iohannis participă la summitul de urgență al NATO de joi. Care este mandatul președintelui

Klaus Iohannis participă la summitul de urgență al NATO de joi. Care este mandatul președintelui
Președintele României, Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 23/03/2022, 13:22

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre ale Alianței Nord-Artlantice, care are loc, joi, la Bruxelles. Joi și vineri, președintele va lua parte și la reuniunea Consiliului European. La Bruxelles va veni și liderul de la Casa Albă, Joe Biden, administrațua americană anunțând că  Occidentul va anunța un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei.

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 24 martie 2022, la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, a anunțat Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și al creșterii semnificative a riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, europene și euroatlantice.

La summitul de urgență participă și preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. „Președintele se va alătura partenerilor noștri pentru a impune noi sancțiuni Rusiei și pentru a înăspri sancțiunile existente”, a spus Consilierul pentru Securitate al SUA, Jake Sullivan.

Agenda discuțiilor

Palatul Controceni a detaliat că, în cadrul reuniunii, liderii aliați vor analiza impactul actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. „Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaților și vor discuta măsurile pe care le va lua Alianța pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât și lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum și în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie”, se arată în comunicatul Adminsitrației Prezidențiale.

În plus șefii de stat și de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relațiile cu China,  în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

„În cadrul Summitului, Președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunității euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial. Președintele României va reitera, în special în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră”, a detaliat Palatul Cotroceni.

„Președintele României va reafirma sprijinul țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate, precum și necesitatea ca NATO să continue sprijinul și asistența pentru Ucraina. Totodată, Președintele Klaus Iohannis va sublinia  susținerea României pentru cooperarea cu partenerii și importanța acordării de sprijin politic și practic acestora, având în vedere actuala situație de securitate”, a conchis sursa citată.

Pentru pregătirea reuniunii Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a avut, luni, o videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni, respectiv prim-miniștrii Republicii Letonia, Krišjānis Kariņš, Luxemburgului, Xavier Bettel, Republicii Slovace, Eduard Heger, Ungariei, Viktor Orbán, şi Irlandei, Micheál Martin, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile legate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe eforturile de gestionare a situației umanitare din Ucraina și măsurile de sprijin pentru refugiați. Au fost abordate aspectele legate de  implementarea sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, respectiv a Belarusului, precum și continuarea procesului de identificare a noi măsuri restrictive”, a transmis, luni, Palatul Controceni. Coform sursei citate, președintele României s-a pronunțat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia.

Marți, șeful statului l-a primit aici pe Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, pe care o va vizita cu ocazia venirii în Europa liderul de la Casa Albă.

În urma sancțiunilor impuse Rusiei, nu doar viața elitei politice sau a oligarhilor este afectată, ci și a marilor companii multinaționale, care se retrag din Rusia. Efectele încep să se vadă și pe piața imobiliară, dar și pe piața forței de muncă. Conform unei analize făcute de Reuters, chiar dacă Moscova și-a construit un mecanism defensiv pentru a proteja economia, sancțiunile vor avea efect pe termen lung.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte