VIDEO | Klaus Iohannis: Rămânem uniți și suntem pregătiți să luăm orice măsură se impune atunci când situația în teren se schimbă

Publicat: 17/02/2022, 19:57
Actualizat: 17/02/2022, 20:10

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea de la Bruxelles, că împreună cu aliații NATO vom rămâne uniți și împreună „suntem pregătiți să luăm orice măsură” dacă situația de la granițele Ucrainei degenerează.

„Noi, România suntem hotărâți să continuăm într-un format care va fi găsit în  următoarea perioadă pentru a rămâne implicați în rezolvarea problemei

Astăzi am venit la Bruxelles unde am avut o întâlnire în format – Consiliul European dedicat situației de la granița Ucrainei cu Rusia – o problemă pe care pe noi ne preocupă foarte mult, dar și pe ceilalți.

Cea mai importantă concluzie din întâlnire pe Ucraina și flancul estic  a fost că trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice și în eforturile economice și suntem pregătiți să luăm orice măsură se impune impune atunci când situația în teren se schimbă”, a afirmat Klaus Iohannis.

De asemenea, el a declarat că tot în cursul zilei de azi a participat la un summit între UE și Uniunea Africană unde s-au discutat probleme și noi oportunități pe partea de energie, cooperare economică, combaterea migrației.

„Azi, de la prânz, am participat la un summit între UE și Uniunea Africană, o întâlnire format fizic, foarte importantă. Africa nu e un continent cu care nu avem prea multe, dimpotrivă, e un continent care ne preocupă. E evident că probleme Africii sunt și ale noastre, dacă ne gândim la terorism, dar și la oportunități pe energie, cooperare economică, combaterea migrației și alte teme pe care trebuie să le abordăm”, a declarat Iohannis.

„Mâine voi participa la o masă rotundă pe tema educației. Tot mâine dimineață voi avea și o întâlnire cu noua președintă a Parlamentului European”, a spus el.

Întrebat ce reacții pregătește România dacă situația în zonă se deteriorează, Iohannis a răspuns: „Reacțiile vor fi comune, nu va reacționa fiecare țară separat. UE are pachete de reacții pregătite. Fiecare are și probleme concrete, noi avem peste 600 km de graniță cu Ucraina. Suntem pregătiți pentru migranți în chestiuni de impact economic suntem pregătiți cu măsuri specifice. Noi ne dorim o soluție diplomatică”.

Șeful statului a precizat că a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron despre grupul de luptă NATO sub comanda Franței din România, dar a afirmat că acest „battle group” nu este încă aprobat formal la nivel NATO.

„Am discutat cu președintele Macron și acest subiect, ne dorim în continuare să fie poziționat în România. Noi suntem pregătiți, știm unde va fi poziționat acest battle group, dar el nu este încă aprobat formal la nivel NATO. Suntem optimiști că aliații vor agrea. Decizia va fi luată în această primăvară”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×