Klaus Iohannis: „România salută decizia Suediei de a aplica pentru aderarea la NATO. Alianţa noastră va fi mai puternică ca niciodată”

Klaus Iohannis: „România salută decizia Suediei de a aplica pentru aderarea la NATO. Alianţa noastră va fi mai puternică ca niciodată”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 16/05/2022, 18:32

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni că România salută decizia Suediei de a aplica pentru aderarea la NATO. De asemenea, șeful statului a precizat că Alianța va fi mai puternică după ce Suedia şi Finlanda vor deveni membre ale NATO.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Klaus Iohannis a afirmat că România susține un proces rapid de aderare a celor două state nordice la Alianța Nord-Atlantică.

„România salută decizie Suediei de a solicita aderarea la NATO, anunţată astăzi de către premierul suedez Magdalena Andersson. România susţine un proces rapid de aderare al Suediei la NATO. Alianţa noastră va fi mai puternică ca niciodată, odată cu aderarea Suediei şi Finlandei la NATO”, a transmis Klaus Iohannis pe Twitter.

Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, schimbându-şi politica de neutralitate militară adoptată timp de decenii întregi.

Statul suedez, călcă, astfel, pe urmele țării sale vecine – Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei, precizează Digi24.

În urma unei dezbateri despre politica de securitate, prim-ministrul Magdalena Andersson a declarat: „Există o mare majoritate în parlamentul Suediei în favoarea aderării la NATO. Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO, alături de Finlanda”.

Premierul suedez nu a oferit, însă, o dată exactă a depunerii cererii de aderare, afirmând că cel mai probabil va avea loc în cursul acestei săptămânii.

Duminică, președintele finlandez, Sauli Niinisto, a anunțat că țara sa va depune oficial cererea de aderare la NATO.