Klaus Iohannis s-a întors cu vești bune de la Bruxelles. „România, în topul creșterii economice estimate în UE”

Klaus Iohannis s-a întors cu vești bune de la Bruxelles. „România, în topul creșterii economice estimate în UE”
Klaus Iohannis s-a întors cu vești bune de la Bruxelles. „România, în topul creșterii economice estimate în UE” / Sursa FOTO: presidency.ro
Publicat: 17/06/2021, 11:56

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întors cu vești bune de la Bruxelles, acolo unde a participat la summit-ul NATO și la reuniunea liderilor de stat din UE. Joi, cu ocazia deschiderii Forumului Economic Franco-Român, Iohannis a transmis un mesaj plin de speranță: România este, alături de Franța, „în topul creșterii economice estimate în UE”.

Așadar, prognozele arată că anul 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare. Nu știm dacă va curge lapte și miere, dar surprizele par a fi dintre cele plăcute, după cum susține Klaus Iohannis.

„Anul 2020, o criză fără precedent”

Mesajul președintelui României a fost prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, prezent la evenimentul organizat de Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România şi de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

„Anul 2020 a fost pentru întreaga planetă anul pandemiei de COVID-19, o perioadă în care economiile tuturor statelor au experimentat o criză fără precedent. Deşi cauzele crizei au fost sanitare, nu economice, în fapt, această criză a presupus noi provocări, a subliniat nevoia de stabilitate la nivel global şi a accentuat importanţa rezilienţei sistemelor publice şi a economiei. În prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la începutul anului 2021 la nivel european şi naţional, vedem că pandemia se atenuează şi viaţa socio-economică îşi reia treptat cursul. Prognozele arată că multe state membre vor reuşi să atingă, până la sfârşitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, ţara noastră aflându-se, alături de Franţa, în topul creşterii economice estimate în Uniunea Europeană”, spune Iohannis.

Şeful statului subliniază că pandemia a pus o „uriaşă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare şi măsuri de sprijin pentru mediul privat. În gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea şi perseverenţa în efortul de consolidare fiscală şi de revenire la sustenabilitate”.

Iohannis promite „reforme și investiţii consistente”

Președintele Klaus Iohannis mai promite, printre altele, „reforme și investiţii consistente”:

Ne aflăm într-un punct de cotitură pentru viitorul nostru economic (…) Anul acesta începem reconstrucţia pe baze solide, prin reforme şi investiţii consistente. Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunităţile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent. Implicarea în diverse formate de cooperare şi atragerea de noi investiţii străine, corelate cu o viitoare strategie naţională de creştere a exporturilor, sunt doar câteva exemple ale modului în care statul poate sprijini mediul de afaceri”.

Totodată, Klaus Iohannis le-a transmis întreprinzătorilor că afacerile lor pot deveni mai competitive pe plan regional prin dezvoltarea sau relocarea de investiţii în România, prin integrarea noilor tehnologii şi prin inovare. „Economia României beneficiază de avantajele unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv în plan fiscal, cu forţă de muncă bine pregătită. Ca parte a familiei europene, avem priorităţi comune care pot fi atinse prin reforme sustenabile şi investiţii inteligente: mai mult, mai bine, mai orientat spre viitor. Dacă 2020 a fost anul pandemiei, sunt convins că 2021 va fi anul recuperării şi al rezilienţei”, conchide Iohannis.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un asteroid de dimensiunea Marii Piramide din Giza va zbura pe lângă Pământ. Când va...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
ULTIMA ORĂ! Vladimir Putin, amenințare directă: 'Suntem capabili de a da lovitura letală'
Larisa Iordache, transportată de urgenţă la spital. Ce s-a întâmplat cu gimnasta la Jocurile Olimpice
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
Germania trimite o undă de şoc în Europa! Vor fi peste 100.000 de cazuri zilnice....
Gata! A început noua eră. Certificatul de vaccinare îți dă prioritate în magazine și la...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...