La ce ajută și ce efecte adverse are iodura de potasiu, medicamentul căutat de români de când a început războiul din Ucraina

La ce ajută și ce efecte adverse are iodura de potasiu, medicamentul căutat de români de când a început războiul din Ucraina
Publicat: 28/02/2022, 18:59
Actualizat: 28/02/2022, 21:05

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului. În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv, iar în caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă.

Iodura de potasiu se folosește pentru a reduce mucusul prezent în căile respiratorii. Astfel te ajută să elimini mucusul, să respiri mai ușor în cazul în care te confrunți cu probleme pulmonare de lungă durată, precum astm, bronșită cronică sau emfizem. Acest medicament este cunoscut și ca fiind un expectorant. De asemenea, este folosit alături de medicamente anti-tiroidiene pentru a pregăti glanda tiroidă în timpul unei expuneri de urgență la radiații, scrie CSID.

Iodura de potasiu se folosește în scopuri medicale încă din 1820 și se află pe lista de medicamente esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Este un compus chimic, medicament și supliment alimentar.

Cum se folosește iodura de potasiu

Iodura de potasiu se administrează oral cu 240 ml de apă. Pentru a evita ulterioarele probleme de stomac se recomandă să se administreze după ce ai mâncat. Este esențial să bei multe lichide. Dacă administrezi iodura de potasiu sub formă de tablete, nu te întinde timp de 10 minute de la administrarea medicamentului. Dacă o folosești sub formă de picături sau medicație lichidă, folosește un produs care vine cu o lingură medicală sau un device care să-ți măsoare doza corect. Formele lichide pot fi amestecate cu apă, lapte sau suc. Nu folosi medicamentul dacă soluția devine maro-gălbuie!

Iodura de potasiu: efecte adverse

Stările de greață, vărsăturile, durerile de stomac, diareea, gustul metalic în gură, febra, durerile de cap sau acneea pot fi câteva dintre efectele adverse care pot apărea. Dacă ele se înrăutățesc sau persistă, mergi de urgență la cabinetul medicului.

 • arsuri la nivelul cavității bucale sau gâtului
 • dureri de dinți și gingii
 • inflamații în interiorul gurii
 • salivă în exces
 • iritații la nivelul ochilor
 • dureri de cap severe
 • inflamații la nivelul gâtului
 • creșteri în greutate, intoleranță la frig, ritm cardiac neregulat
 • constipație
 • confuzie
 • oboseală nejustificată
 • furnicături, dureri, senzație de slăbire la nivelul mâinilor/picioarelor.

Famarcistă: „Ieri era 30 de lei un flacon, azi e 70 de lei”

O farmacistă din Capitală a dezvăluit pentru Gândul că, luni, 10% dintre clienți au solicitat iodură de potasiu, de frica unui atac nuclear.

„Azi, ca niciodată, 10% din clienți mi-au cerut iodură de potasiu. La scurt timp mi-am dat seama că, de fapt, oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare. Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare, pentru că previne absorbția iodului radioactiv în tiroidă”, a declarat o farmacistă din București, pentru Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase