Medicamentul pe care românii îl caută în farmacii de când a început războiul: „Ieri era 30 de lei un flacon, azi e 70 de lei”

Medicamentul pe care românii îl caută în farmacii de când a început războiul: „Ieri era 30 de lei un flacon, azi e 70 de lei”
Publicat: 28/02/2022, 17:52
Actualizat: 28/02/2022, 17:56

De când a început războiul din Ucraina, bucureștenii cumpără un medicament care s-a administrat în regimul comunist, imediat după dezastrul de la Cernobîl din 1986. O farmacistă din Capitală a dezvăluit pentru Gândul că luni, 10% dintre clienți au solicitat iodură de potasiu, de frica unui atac nuclear.

„Azi, ca niciodată, 10% din clienți mi-au cerut iodură de potasiu. La scurt timp mi-am dat seama că, de fapt, oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare. Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare, pentru că previne absorbiția iodului radioactiv în tiroidă”, a declarat o farmacistă din București, pentru Gândul.

Pastilele cu iodură de potasiu sunt foarte căutate și în mediul online.

„O clientă mi-a spus că duminică se uitase pe internet și era 30 de lei un flacon cu iodură de potasiu, iar luni costa 70 de lei”, a mai precizat lucrătoarea din farmacie pentru Gândul.

Isteria de la Cernobîl și frica de bombele lui Putin

Iodura de potasiu a rămas în amintirea românilor după accidentul de la Cernobîl, din 1986, când, la scurt timp după dezastru, regimul comunist a început o campanie de distribuire a acestui medicament, mai ales în rândul copiilor.

În ultimele zile, de când a început războiul din Ucraina, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora rușii ar fi bombardat o instalație de la Cernobîl și s-ar fi ridicat gradul de radiații în zonă.

Pe de altă parte, tot mai multe voci sau analiști politici, precum Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu, spun că liderul de la Moscova ar putea folosi un atac nuclear pentru a câștiga războiul început în Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase