Iohannis, declarații după ședința de lucru de la Cotroceni: Eforturile Guvernului se concentrează pe infrastructură / În domeniul autostrăzilor suntem foarte avansați

Iohannis, declarații după ședința de lucru de la Cotroceni: Eforturile Guvernului se concentrează pe infrastructură / În domeniul autostrăzilor suntem foarte avansați
Șeful statului a prezentat rezumatul discuțiilor cu membrii Guvernului care au participat la ședința de lucru din 18 august / Sursa: Adminstrația Prezidențială
Publicat: 18/08/2020, 17:02
Actualizat: 18/08/2020, 18:10

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la finalul ședinței la care i-a convocat pe premier, vicepremier și patru miniștri la Palatul Cotroceni, la o zi de la depunerea moțiunii de cenzură la adresa Cabinetului Orban.

Președintele a explicat, la finalul ședinței, că a discutat cu membrii Executivului despre implementarea programelor necesare redresării economiei, dar și pentru susținerea femierilor.

Principalele declarații ale președintelui:

„Am avut azi o întâlnire cu prim mininistrul Orban și câțiva miniștri implicați în elaborarea Planului național de redresare și reziliență, este planul pe care îl pregătim pentru a atrage fondurile europene negociate acum câteva săptămâni necesare pentru redresarea economiei.

Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și, foarte important, este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse în în final să fie eligibile, adică să poată fi finanțate din aceste fonduri.

De partea noastră e nevoie de o serie destul de lungă de acte normative care sunt necesare – și aici pregătirile sunt foarte avansate și Guvernul urmează să le adopte, pentru a fi în situația să aplicăm efectiv pentru acești bani.

Eforturile Guvernului în acest moment se concentrează pe infrastructură. România are foarte multă nevoie de infrastructură, și acum vorbesc în special despre autostrăzi și căi ferate. Autostrăzile sunt foarte, foarte importante în această fază și în acest domeniu pot să spun că suntem foarte avansați. Avem mai multe tronsoane importante de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte cu care se solicită acești bani europeni.

O altă preocupare pe care am insistat foarte mult astăzi este partea de agricultură și protecția mediului. Este foarte clar și știm cu toții, fermierii români au mare nevoie să fie susținuți.

Știm foarte bine, că pe lângă problemele cauzate de pandemie, fermierii noștri se confruntă cu dificultăți generate încă de seceta prelungită din primăvară.

Pentru a veni în sprijinul lor, lucrăm pe două direcții importante. Prima, pentru a veni în sprijinul fermierilor, Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanțiale destinate ferimerilor afectați de secetă.

Știu că aici au circulat tto felul de așa-numite fake news în spațiul public. Deci încă o dată: Guvernul a prevăzut la rectificare fonduri substanțiale pentru despăgubirile fermierilor afectați de secetă.

A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații și în acest fel e important de știut că lucrăm foarte intens la elaborarea unor proiecte care vizează irigații, combaterea secetelor, combaterea deșertificărilor, în general proiecte care vin să îmbunătățească întreg cadrul, să înlesnească munca fermierilor și în același timp să avem grijă ca ele să aibă o componentă foarte importantă de protecție a mediului.”

Potrivit Administrației Prezidențiale, la întâlnire au participat premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Moțiunea de cenzură, prezentată joi în Parlament

Ședința vine la o zi după ce PSD a depus moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Orban, moțiune care va fi prezentată în Parlament peste două zile, joi, de la ora 12:00, conform deciziei Birourilor Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Conform Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedința comună a celor două Camere, dezbatere urmată de vot.

Documentul intitulat „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor” este unul extrem de critic la adresa lui Ludovic Orban și a lui Klaus Iohannis, aceștia fiind acuzați că au minimalizat pericolul reprezentat de noul coronavirus și au apărut, cu diferite ocazii, fără masca medicală.

Premierul Ludovic Orban a comentat, luni, că moțiunea de cenzură depusă de PSD este „un act iresponsabil și împotriva interesului României”, întrucât România se confruntă cu pandemia de coronavirus și cu o criză economică. Întrebat dacă va negocia astfel încât moțiunea de cenzură să nu treacă, premierul a răspuns: „Sunt un om deschis dialogului care de-a lungul timpului a dialogat cu orice om care a vrut să dialogheze”.

De altfel, tot marți, de la ora 17:00, premierul are programată o întâlnire de lucru cu parlamentari PNL, conform agendei de lucru a Palatului Victoria.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”