EXCLUSIV | Lanțul slăbiciunilor de la Pasajul Unirii. Întrebare de 12 milioane de euro: cine este de vină pentru incidentele care au loc atât de des în celebrul tunel din Capitală? | VIDEO

Publicat: 16/01/2023, 07:00

Tot mai des au loc incidente în Pasajul de la Unirii. Zilele trecute, o dubă cu înălțimea modificată a reușit „performanța” să pătrundă în pasaj, dar a rămas blocată acolo. Pe de altă parte, după o ploaie abundentă, apa a pătruns în pasaj, semn că această construcție reabilitată cu 12 milioane de euro încă ar avea probleme cu infiltrațiile. Cine este de vină pentru toate aceste incidente? Specialiștii vorbesc de un „lanț al slăbiciunilor”, format din autorități, constructor, dar mai ales din șoferi extrem de neatenți.

Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură, a explicat pentru cititorii Gândul cum se împarte vina pentru incidentele de la Pasajul Unirii. Vorbim de accidente, dar și de faptul că zilele trecute a „plouat” în pasaj, în ciuda faptului că structura a fost reabilitată în vară.

„Este de văzut de unde vine apa în pasaj, pentru că asta era cea mai importantă parte a reabilitării, cea a rezolvării infiltrațiilor, dincolo de becuri și o vizibilitate mai bună. Acum, dacă nu s-a rezolvat problema infiltrațiilor și este de vină constructorul, trebuie să o rezolve, pentru că pasajul este în garanție.

O altă variantă ar fi că nu s-a proiectat cum trebuie, iar constructorul a executat ce i s-a spus. Și, bineînțeles, ar putea să fie o vină comună, și a proiectantului, și a constructorului. Primarul trebuie să facă presiuni asupra constructorului să rezolve această problemă”, a spus Ionuț Ciurea.

În ceea ce privește accidentele care se întâmplă foarte des în ultima perioadă la Unirii, Ionuț Ciurea este de părere că pasajul se confruntă cu un „lanț al slăbiciunilor”.

Legat de discuția cu rămasul în pasaj, aici sunt mai multe elemente, cu un lanț al slăbiciunilor, pentru că așa se întâmplă accidentele în general. Acolo, vina este împărțită între primărie, administratorul drumului și șoferii care nu respectă regulile.

De exemplu, Poliția Rutieră a stabilit că șoferul care a rămas cu duba în pasaj zilele trecute avea mașina modificată cu mult, deci mai înaltă. Vehiculele acestea se modifică foarte des, ca să transporte mai multă marfă, ceea ce nu este deloc legal. Și la centrele comerciale se intră cu dubele în tijele metalice din parcările subterane. Ca atare, șoferii nu respectă semnele de circulație și indicatoarele în acea zonă”, a adăugat Ionuț Ciurea.

„Grinda de oprire a mașinilor trebuie montată astfel încât să nu te omoare”

Specialistul în infrastructură precizează că pasajul trebuie pus în siguranță.

Grinda aceea de oprire a mașinilor trebuie montată astfel încât să nu te omoare. Ca atare, primăria trebuie să facă ceva și să pună pasajul în siguranță”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Pe de altă parte, Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, este de părere că accesul mașinilor înalte trebuie oprit definitiv în pasaj.

”Din nou, șoferii nu respectă indicatoarele în zonă. Mai mult, duba blocată în pasaj era modificată. Clar, vorbim în principal de vina șoferilor. Însă, eu mă întreb dacă a existat un echipaj de poliție la fața locului atunci când șoferul dubei a intrat în pasaj. Mai mult, am înțeles că tija metalică nu a fost montată la loc.

Din punctul meu de vedere, problema trebuie rezolvată prin interzicerea accesului definitiv pentru aceste mașini, dar cu poliția. Să fie opriți și ghidați înainte de pasaj. Ghidați pe deasupra. Asta ar fi cea mai bună soluție”, a spus Lucian Diniță, pentru Gândul.

Titi Aur: „Trebuie să treacă un an și jumătate ca șoferii să se obișnuiască cu acest obstacol”

Potrivit lui Titi Aur, expert în conducere defensivă, trebuie să mai treacă cel puțin un an până când șoferii se vor obișnui cu noul „obstacol” de la Pasajul Unirii.

„Aici, este vorba de psihologia traficului rutier. Practic, când apare un nou sens giratoriu, în general după o linie dreaptă în afara localității, în primul an, în primul an și jumătate, foarte mulți șoferi se urcă pe acel sens giratoriu. Este vorba de șoferii care sunt navetiști la perioade lungi, adică trec pe acolo o dată la șase luni, și sunt surprinși de apariția acelui nou sens. De ce se întâmplă asta? Pentru că în mintea și în automatismul acelui șofer, acea porțiune de drum era parcursă fără niciun fel de obstacol. Așadar, dacă mai este și puțin obosit, intră în acel sens giratoriu”, a spus Titi Aur, pentru Gândul.

Potrivit fostului pilot de raliuri, înălțimea pasajului ar fi fost modificată de la 3,9 metri la 3,5.

„La Pasajul Unirii, vorbim tot de un obstacol, și trebuie să treacă un an și jumătate ca șoferii să se obișnuiască cu el. Înainte să fie renovat, pasajul avea o înălțime de 3,9 metri. Asta înseamnă că orice mașină trecea pe acolo, orice camion, orice autocar. Acum, după ce s-a renovat, și s-a pus acel tavan fals, s-a coborât la 3,5 metri și este normal ca mulți șoferi să se lovească de pasaj”, a explicat Titi Aur.

Pasajul Unirii a intrat în reabilitare la începutul verii 2022 și s-a dat în folosință la început de septembrie 2022. S-au cheltuit 12 milioane de euro pentru această lucrare, iar din toamnă și până în prezent au avut loc foarte multe incidente, dintre care unul soldat cu moartea unui turist din Grecia.

Cronologia accidentelor de la Pasajul Unirii

  • În primele zile de după inaugurare, două autocare au rămas blocate la intrarea în pasaj pentru că nu au respectat limita de înălțime, de 3,5 metri.
  • Pe 9 septembrie 2022, un tir de 40 de tone a rupt limitatorul de înălțime.
  • Pe 21 septembrie 2022, o camionetă a rămas blocată în pasaj, după ce a trecut de limitatorul de înălțime.
  • Pe 26 septembrie 2022, un alt autocar a rămas blocat în limitatorul de înălțime.
  • Pe 18 octombrie 2022, o mașină a luat foc în pasaj, fără legătură însă cu limitatoarele de înălțime.
  • Pe 20 octombrie 2022, un alt autocar a rămas blocat în limitatorul de înălțime instalat la intrarea în pasaj către Piața Unirii.
  • Cel mai grav incident a avut loc în decembrie 2022. Un autocar în care se aflau 48 de cetățeni greci, 47 de pasageri și șoferul, a intrat în limitatorul de înălțime. Bara de metal s-a aplecat foarte mult, dar nu s-a desprins, astfel încât autocarul a fost strivit la mijloc, iar o persoană a decedat.
  • Pe 11 ianuarie 2023, după o ploaie abundentă în Capitală, apa a început să curgă prin plafonul pasajului.
  • Pe 12 ianuarie 2023, o dubă cu înălțimea modificată a rămas înțepenită în pasaj.

Primăria Sector 4:”Toate incidentele au avut la bază ignorarea regulilor de circulație”

După ultimul incident din Pasajul Unirii, reprezentanții Primăriei Sectorului 4 au transmis că de vină sunt șoferii, care nu respectă regulile de circulație.

„În pofida echipajului de poliție locală prezent la fața locului, a sistemelor de presemnalizare activate, a indicatoarelor și a marcajelor rutiere, încă un șofer nu a respectat regulile de circulație și a intrat în Pasajul Unirii, conducând un vehicul cu o înălțime mai mare decât cea maxim admisă.

Potrivit polițiștilor sosiți la fața locului, deși în talonul vehiculului este trecută înălțimea de 3,39 m, în realitate, măsurătorile au arătat o înălțime de 3,72 m, rezultată ca urmare a modificării caroseriei. Toate incidentele ce au avut loc până acum în interiorul pasajului rutier au avut la bază ignorarea și nerespectarea regulilor de circulație, fapt dovedit prin procesele verbale întocmite de către Poliția Rutieră”, se arată într-un comunicat la Primăriei Sectorului 4.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?