Legea „Omerta” la Agenția Națională Antidrog. Șeful instituției: „Nu pot să spun adevărul că mă fac ăia zob”

Legea „Omerta” la Agenția Națională Antidrog. Șeful instituției: „Nu pot să spun adevărul că mă fac ăia zob”
Legea „Omerta” la Agenția Națională Antidrog - FOTO: Facebook/ANA
Publicat: 16/09/2022, 18:47

Multe dintre instituțiile statului funcționează după legea „Omerta” (legea tăcerii n.red). Este și cazul Agenției Națională Antidrog unde chiar șeful instituției nu poate răspunde la niște întrebări banale despre fenomenul care a luat amploare și în România – drogurile.

Șeful Agenției Națională Antidrog, Cristian Georgel Ivan a creat un scandal imens după ce s-a bâlbâit și chiar a ascuns voit adevărul despre fenomenul drogurilor, un flagel care a explodat în ultima vreme în societatea românească.

„Nimeni nu-şi mai doreşte să… aaa, vorbesc prostii, că mă fac ăia zob. Mă fac ăia zob. Dar asta e, am intrat, joc”, a spus Ivan. Când a fost întrebat ce a vrut să zică oficialul ANA a precizat: „Păi adevărul, dar nu pot să-l zic”.

Instituția care ar trebui să se ocupe de fenomenul drogurilor beneficiază de un buget generos – 32 de milioane de lei pe an, dar „surprinzător” 26 de milioane de lei se duc doar pe salarii, în condițiile în care instituția duce lipsă de personal.

„Nu, n-am trac, dar nu ştiu, că trebuie să spun lucruri, să nu deranjez pe nimeni, asta e problema mea. Ce să spun? Că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolţi niciodată cu 5 oameni? Pui chestia asta pe post şi am terminat balamucul. Nu ai cum să faci prevenire cu 5 oameni”, a precizat Cristian Georgel Ivan.

Agenția Națională Antidrog dispune de numai 200 de angajați, printre care, polițiști, medici și terapeuți.

Ce spun specialiștii

Medicul psihiatru, Eugen Hriscu adminte că Agenția Națională Antidrog „toacă” banii publici de pomană. Instituția, în care lucrează în mare parte ofițeri de poliție, nu se ocupă de tratarea persoanelor care varii motive au ajuns să fie dependenți de droguri din simplu motiv că „fiind în subordinea Internelor nu au competențe pentru abordarea celor dependeți de droguri.

Apoi, nu avem o strategie coerentă în combaterea fenomenului legat de droguri. În toată țara nu avem nici măcar o clinică pentru tratarea dependenților de droguri care sunt minori, dar în schimb în unele cazuri îi și arestăm. Deci îi putem băga la pușcărie, dar nu îi putem trata în spital”

„Părerea mea este că pentru a nu mai fi o intituție care nu toacă banii degeaba ANA ar trebui să iasă din subordinea MAI și să ajungă în coordonarea Ministerului Sănătății sau, mai bine, direct în subordinea premierului precum Agentia Nationala Antidoping”, spune Gabriel Gârniţă.

„ANA este o instituție inventată pentru a da funcții de director anumitor persoane pentru ca ulterior aceștia să iasă la pensie pe bani serioși”

Șeful Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, Gabriel Gârniţă dă de pământ cu Agenția Națională Antidrog. El spune că ANA este „groapă” în care statul aruncă zeci de milioane de lei degeaba.

„Este o metodă de a sifona banii MAI. În niciun caz nu ajută la reducerea consumului de droguri și reușește numai căpușarea cu succes a MAI. Este o instituție inventată pentru a da funcții de director anumitor persoane pentru ca ulterior aceștia să iasă la pensie pe bani serioși”, a subliniat șeful Sindicatului Democratic al Poliţiştilor.

Sursa: Adevărul

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase