Legendarele garnituri de metrou IVA parcurg sute de kilometri pe zi, pe Magistrala 4, potrivit unui document obținut de Gândul. În medie, un tren IVA atinge 350 de kilometri în aproximativ 18 ore în peste 50 de ture, de la Gara de Nord la Străulești. Vechi de peste 40 de ani, garniturile fabricate la Arad sunt însă foarte poluante și consumă foarte multe resurse în comparație cu trenurile CAF sau Bombardier.
Excelente la vremea lor, trenurile IVA (Întreprinderea de Vagoane Arad) au ajuns acum un adevărat coșmar pentru mecanicii Metrorex.
Compania de transport este însă obligată să le folosească, asta în condițiile în care se întârzie extrem de mult introducerea în circulație a trenurilor noi de la Alstom.
Pierderile cu vechile garnituri sunt însă destul de mari.
Potrivit unui document obținut în exclusivitate de Gândul, o garnitură IVA parcurge în medie 350 de kilometri pe zi, asta în condițiile în care Metrorex plătește către Alstom o mentenanță mai mare decât pentru CAF sau pentru Bombardier.
Mai mult, consumul de energie este mult mai mare în cazul trenurilor IVA decât consumul trenurilor de generație nouă.
„Trenurile vechi, care și-au făcut treaba la vremea lor, poluează foarte mult, pentru că degajă foarte multă pilitură de carbon. În ceea ce privește siguranța călătorilor, IVA se prezintă destul de prost, cu tehnologie spre zero. De exemplu, nu au dispozitive de evacuare în caz de incendiu”, au precizat surse Metrorex pentru Gândul.
În ceea ce privește consumul de resurse, trenurile IVA au nevoie de doi oameni pentru a fi conduse: de mecanic și de ajutor de mecanic. În schimb, trenurile CAF și Bombardier sunt manevrate de un singur mecanic.
În tot acest tablou, legendarele trenuri se și strică foarte des, iar potrivit surselor Gândul, cei care știu să le „dea de cap” sunt doar câțiva angajați de la Alstom, „ieșiți la pensie”.
„Doar colegii ajunși acum la pensie mai știu ce să facă la IVA. Și oricum, vorbim doar de improvizații, care pot fi foarte periculoase. Aproape zilnic se strică o garnitură. Sunt foarte vechi. În mod normal, nici măcar nu ar trebui să se mai circule cu ele, din rațiuni de securitate”, au precizat surse Metrorex, pentru Gândul.
În prezent sunt folosite în jur de șase trenuri IVA pe Magistrala 4, în timpul săptămânii, și cinci în weekend.
Magistrala 4 ar fi trebuit să scape de ramele vechi după ce Alstom ar fi introdus în circulație noile garnituri cumpărate de Metrorex cu peste 100 de milioane de euro.
Noile trenuri trebuie introduse pe Magistrala Drumul Taberei, iar de acolo ar trebui aduse pe M4 vagoanele Bombardier.
În prezent, situația noilor trenuri Alstom se prezintă astfel:
Metrorex și Alstom au semnat în 2020 contractul pentru cele 13 trenuri de metrou, care vor fi introduse pe Magistrala 5. Valoarea contractului pentru cele 13 trenuri este de peste 100 de milioane de euro.
Până în prezent, Alstom nu a reușit să introducă în circulație noile trenuri, care sunt la stadiul de teste pe Magistrala 2.
Mai mult, în noaptea de miercuri spre joi, pe Magistrala 2 de Metrou a avut loc un incident cu noul tren Alstom produs în Brazilia.
Garnitura „Ilfov” circula cu viteza de 80 km/oră de la stația Pipera spre stația Tudor Arghezi, moment în care, între stațiile Aurel Vlaicu și Aviatorilor, s-au smuls patru captatori de la vagoanele M2 și MP2 și un capac de la panoul de frână de la R2, potrivit Clubferoviar.
CITEȘTE ȘI: