Un liberal propune ca istoria comunismului să fie disciplină obligatorie la liceu: „Azi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei ruse”

Un liberal propune ca istoria comunismului să fie disciplină obligatorie la liceu: „Azi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei ruse”
Soții Elena și Nicolae Ceaușescu la Revelion 1988 / Sursa: Fotografia #M012, Fototeca online a comunismului românesc
Publicat: 06/08/2022, 19:56
Actualizat: 06/08/2022, 19:57

Deputatul Alexandru Muraru, Liderul PNL Iaşi, susţine că istoria comunismului românesc ar trebui introdusă ca disciplină obligatorie în liceu. Politicianul a precizat că acest lucru ar reprezenta „cea mai adevărată şi profundă condamnare a comunismului, a crimelor şi abuzurilor sale”.

Muraru a afirmat, sâmbătă, a făcut aceste afirmații, sâmbătă, în cadrul unei dezbateri la Iaşi despre noile legi ale Educaţiei, în prezenţa ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu.

„Această disciplină trebuie să se regăsească în noua lege a Educaţiei. Azi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei ruse, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în ţările NATO, în contextul în care avem nevoie de o naraţiune puternică care să întărească România de mâine, studierea de către elevii de liceu a istoriei comunismului, o disciplină separată de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este o chestiune obligatorie. După 32 de ani de la prăbuşirea comunismului, generaţiile de mâine trebuie educate în spiritul democraţiei, a valorilor, libertăţii şi a combaterii formelor de falsificare a istoriei”, a afirmat liderul PNL Iaşi, citat de Adevărul.

El consideră că propaganda, distorsiunea, manipularea şi falsul au fost fundamentele de bază a sistemului comunist.

Alexandru Muraru / FOTO – Facebook

Potrivit acestuia, România trebuie să înceapă un proces amplu de a-i educa pe cei născuţi după perioada comunistă despre istoria regimului totalitar.

„Această educaţie va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism şi a nostalgiilor, transformate în proiecte politice toxice. Istoria comunismului românesc ar fi ca disciplină obligatorie cea mai adevărată şi profundă condamnare a comunismului, a crimelor şi abuzurilor sale”, a mai spus liberalul.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult