Licitația de vară | Pentru ce sumă a fost adjudecată celebra lucrare ”Pe Bucegi”, semnată de Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne

Licitația de vară | Pentru ce sumă a fost adjudecată celebra lucrare ”Pe Bucegi”, semnată de Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne
Publicat: 17/06/2022, 11:52
Actualizat: 17/06/2022, 11:54

Uleiul pe pânză ”Pe Bucegi”, semnat de Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai mari pictori români, a făcut parte din colecția Reginei Elisabeta și a fost cumpărat de aceasta, în 1906, în timpul ”Expoziției Generale Române”.

Licitația de vară a prilejuit – joi seara – o nouă reîntâlnire cu Marii Maeștri ai Artei Românești, fiind cel mai însemnat eveniment al pieței românești de artă din această vară.

Lucrarea ”Pe Bucegi” – prezentată în cadrul Licitației de Vară organizată de Casa de Licitații Artmark – a fost estimată, inițial, la 140.000 – 220.000 de euro. În urma licitației, celebra pictură a fost adjudecată pentru suma de 196.000 de euro.

Uleiul pe pânză ”Pe Bucegi”, adjudecat pentru 196.000 de euro

”Subiectul acestui tablou, personaj în peisaj, se înscrie în mod evident în universul picturii impresioniste. În acest sens, deși ciobanul ocupă un loc bine semnalat în compoziție (prin verticalitatea siluetei, prin petele de brun ale hainei contrastând cu ambianța), primul protagonist al imaginii este desigur lumina solară estivală, captată în alburi colorate, în nuanțe de gris deschis, în rozuri pale, scăldând ansamblul în tonalități de surdină. În fundal, pierduți într-un abur de alburi se pot bănui, munții. Artistul nu ne furnizează anul execuției, dar lucrarea este databilă prin specificitatea ei în perioada albă și probabil realizată către 1896-1906. Prin subiect și prin tratare picturală, face parte din suita de variațiuni pe aceeași temă a ciobanului tânăr în peisaj pe care Grigorescu o introduce în pictura noastră (devine subiect național prin excelență), pe care o cultivă și o explorează în numeroase ipostaze, cu precădere în formate verticale de pânză”, se precizează pe site-ul Casei de Licitații Artmark.

În cadrul acestei licitații au fost prezentate și alte picturi ale marelui Nicolae Griogorescu. ”Han în Bretania”ulei pe lemn 25 x 37 cm semnat stânga jos, cu roșu, ”Grigorescu” –  a fost estimat de organizatori la 40.000 – 70.000 de euro, fiind adjudecat pentru suma de 60.000 de euro.

”Fundița roșie” – Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 80.000 de euro

”Fundița roșie” – ulei pe carton 57 x 47.5 cm semnat dreapta sus, cu brun, ”Tonitza” -, aparținând pictorului Nicolae Tonitza (supranumit și ”interpret al tristeților luxuriant colorate”), a fost estimat la 80.000 – 120.000 de euro și a fost adjudecat pentru suma de 80.000 de euro.

”Desprinsă din marea temă a umanului, tema copilăriei se va regăsi în repertoriului artistului Tonitza începând cu anul 1912, când va realiza opere precum: „Joc de copii”, „Cap de fetiță”, „Ticuleana”, „Bébé” ș.a. Mai târziu, în anul 1921, momentul mutării sale la Vălenii de Munte, tema copilăriei va cunoaște sensuri profunde, prezența copiilor pe care îi va avea în preajmă (Catrina, Petru, Irina, Ticuleana, Țuca,  Nineta, Ionel a lui Mohor) având să îi ofere prilejul unei adevărate incursiuni în lumea copilăriei”, menționează site-ul Casei de Licitații Artmark.

”Fundița roșie” – Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 80.000 de euro

”Poartă spre mare (Balcic) [cca. 1933-1934]”ulei pe carton 48 x 39 cm semnat dreapta jos, cu brun, „Tonitza” -, semnat de Nicolae Tonitza, a fost estimat de organizatorii licitației la 15.000 – 25.000 euro, fiind adjudecat pentru suma de 26.000 de euro.

”Unul din filoanele cele mai bogate ale măiestriei creației tonitziene îl va îndeplini negreșit cromatica sa, pictura însemnând pentru artist culoare, precum și mijloc de oglindire a emoțiilor. Paleta sa devine astfel imaginea sensibilă a unei idei, raportată la atitudini, gânduri sau emoții, utilizată de artist la evocarea a ceea ce iubea mai mult: oameni, natură sau Balcic. Balcicul avea să îi ofere începând cu anul 1933 pictorului Tonitza prilejuri nesfârșite de intuiție”

Artmark

”Poartă spre mare (Balcic) [cca. 1933-1934]”, semnat Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 26.000 de euro

”Ușă verde” – semnat Ion Țuculescu, adjudecat pentru 75.000 de euro

”Ușă verde” – ulei pe pânză 59 x 50.5 cm semnat stânga jos, cu negru, ”TUC” -, purtând semnătura lui Ion Țuculescu, a fost estimat la 30.000 – 50.000 de euro, fiind adjudecat pentru suma de 75.000 de euro.

  • Opera a participat la expoziția retrospectivă itinerantă „Ion Țuculescu”, Constanța, 1965, la cat. 21.
  • Opera este reprodusă în „Ion Țuculescu”, Ion Vlasiu, Ed. Meridiane, București, 1966, la cat. 21, sub titlul „Ușa verde”. Opera este reprodusă în „Țuculescu”, Petru Comarnescu, Ed. Meridiane, Bucarest, 1974, la cat. 41, sub titlul „Ușa verde”.
  • Opera este reprodusă în „Țuculescu”, Petru Comarnescu, Ed. Meridiane, București, 1974, la cat. 41, sub titlul „Porte verte.
  • Opera este reprodusă în „Ion Țuculescu. Reconstituirea”, Cătălin Davidescu, Ed. MNAC, București, 2020, la p. 70.

Atras de modernitatea artei populare românești încă de la început, artistul Țuculescu va manifesta trăsături însuflețite de colorist, învăluind imaginile în nuanțe răsunătoare.

”Ușă verde” – semnat Ion Țuculescu, adjudecat pentru 75.000 de euro
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier