Ligia Deca, precizări legate de Legile Educației: „Modificările nu vor intra în vigoare peste noapte”

Ligia Deca, precizări legate de Legile Educației: Modificările nu vor intra în vigoare peste noapte
Ligia Deca, ministrul Educației
Publicat: 14/03/2023, 13:01
Actualizat: 14/03/2023, 13:14

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, vine cu noi precizări legate de Legile Educației. Așadar, ministrul a explicat, pe pagina sa de Facebook, că modificările din Legile Educației, în ceea ce privește admiterea la liceu, ”nu vor intra în vigoare peste noapte” 

”Am spus, încă de la începutul mandatului meu, că îmi doresc un sistem educațional predictibil și transparent pentru elevi și cadre didactice. De aceea, este important să fie subliniat faptul că modificările nu vor intra în vigoare peste noapte. Admiterea la liceu în forma propusă de legile educației NU va fi organizată începând din 2023”, a explicat Ligia Deca.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar

– creșterea calității în educație și reducerea analfabetismului funcțional. „Conform studiului PISA, 5 din 10 elevi de 15 ani au competențe matematice, respectiv în domeniul științelor, sub nivelul minim de performanță. Nu pot utiliza gândirea logică în situații cotidiene sau nu pot explica fenomene/procese științifice familiale.”

– în cazul copiilor de 15 ani, 4 din 10 elevi au competențe de lectură sub nivelul minim de performanță, adică citesc un text și nu pot trage ușor concluzii.

– doi din 10 elevi nu au promovat examenul de bacalaureat.

– liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii de învățământ primar. „Profesia didactică necesită studii superioare. Am mers pe varianta în care să păstrăm, în cadrul liceelor pedagogice, specializarea de pedagogia a învățământului primar, iar pentru a avea drept de practică, învățătorii trebuie să parcurgă o licență dedicată.”

– se înființează Corpul de mentorat și licențiere didactică. „Creștem sprijinul pentru cadrele didactice. Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o știm astăzi. Este unul care include 80% practică. Pentru a-l face atractiv, vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, adică salariul unui debutant.”

– pentru școlile mici se va promova o licență didactică cu dublă specializare. „Ne va ajuta să avem profesori calificați pe mai multe domenii înrudite.”

– procesul de licențiere, care înlocuiește procesul e definitivat de până acum, atestă competențele profesorilor și oferă dreptul de practică, faza următoare fiind titularizarea

– formarea continuă se modifică. ”O dată la 5 ani, cadrele didactice vor trebui să obțină 15 credite transferabile ECTS (Sistemul European de Credite Transferabile). Ele pot fi luate în calcul și pentru alte programe de formare.”

– se înființează Centrul național pentru formare și dezvoltare în cariera didactică

– salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. „Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul coaliției pentru a o pune în practică”.

– norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani

– se acordă o primă de două salarii de bază cadrelor didactice care se pensionează

– cresc bursele. „Bursa de merit crește de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună. Bursele pentru olimpici vor fi de 700 de lei pe lună. Permitem ca cei cu performanțe școlare înalte să promoveze 2 ani de studii într-un singur an școlar”

– elevii care câștigă medalii la sporturi olimpice organizate de Federațiile sportive naționale vor beneficia de burse de merit

– Evaluarea Națională rămâne în forma de până acum

– Bacalaureatul se pliază pe fiecare profil. Vor fi două probe de competențe lingvistice, de limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare

– va exista Bacalaureatul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl așteaptă de multă vreme

– 10% din locurile de la liceu vor fi dedicate cu prioritate elevilor de etnie romă

– se dorește ca programul „masă caldă” să fie extins pentru cel puțin un milion de copii. „Este o investiție majoră, dar, din toate studiile, am văzut că acest program asigură o retenție școlară foarte bună și ajută la prevenirea abandonului școlar”

–  sistemul de transport a fost regândit. „Indiferent de modul utilizat, elevii să aibă asigurate sumele necesare pentru transport. Unde nu avem transport public prin curse regulate, se va merge pe varianta de sumă forfetară lunară din bugetul Ministerului Educației către Direcțiile județene de învățământ, apoi către școală și apoi direct către elev”

– s-a introdus o prevedere prin care profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai desfășoare activități didactice cu elevii, cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituțional.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?