Produsele procesate și ultraprocesate nu lipsesc din niciun magazin sau supermarket, fiind la îndemâna tuturor clienților, dar experții trag un semnal de alarmă în legătură cu efectul negativ al acestora asupra sănătății.
Printre acestea se numără cele care sunt gata de consumat, cum ar fi carnea de orice fel și fructele de mare, care prezintă un risc foarte ridicat pentru sănătate.
Totodată, specialiștii recomandă să se evite băuturile îndulcite artificial sau cu zahăr pentru că acestea, consumate cu regularitate, pot să determine o creştere a anumitor boli, cum ar fi diabetul de tip 2.
De asemenea, pe lista de cumpărături nu trebuie să se găsească produsele ultraprocesate, ideale pentru micul dejun, dar și deserturile pe bază de lactate sunt alimentele procesate care nu sunt recomandate a fi mâncate foarte des.
Nutriționiștii avertizează că alimentele procesate trec printr-un proces industrial intens de transformare, producătorii trecând aceste produse prin mai multe etape de procesare, care adaugă diverse ingrediente artificiale sau rafinate, incusiv aditivi chimici, scrie Fanatik.
În general, alimentele procesate au în compoziția lor ingrediente care nu sunt folosite în mod obișnuit la gătitul de acasă. Printre acestea se numără îndulcitorii artificiali, aromele, coloranții, conservanții, emulgatorii și grăsimile hidrogenate.
Ele au scopul de a îmbunătăți gustul, textura și durata de conservare, dar sunt utilizate și pentru a aduce un plus aspectului pe care îl are fiecare produs procesat în parte, atunci când ajunge în rafturile magazinelor.