Litoralul românesc, luat în vizor de inspectorii ANSVSA! În primele două săptămâni ale sezonului estival, inspectorii ANSVSA au verificat aproape 550 de unități de alimentație publică de pe litoral și au aplicat sancțiuni de peste un milion de lei. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prezentat bilanțul acțiunilor de control derulate pe litoral în perioada 30 iunie – 12 iulie, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2025.
Aceștia au precizat că obiectivul principal al acțiunilor a fost prevenirea riscurilor alimentare și protejarea sănătății publice, într-un context cu aflux crescut de turiști. În total, au fost verificate 546 de unități de alimentație publică, printre care restaurante, terase, cofetării, fast-food-uri, baruri, magazine alimentare și un supermarket.
În urma controalelor, au fost identificate numeroase nereguli și anume manipularea necorespunzătoare a alimentelor, lipsa etichetării, condiții de igienă deficitare, precum și depozitarea necorespunzătoare a produselor.
Pentru aceste abateri, inspectorii au aplicat 106 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.076.600 de lei. Au fost emise 8 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 6 de interzicere a activității.
Reamintim că 952 de kilograme de produse alimentare neconforme – carne, lactate, patiserie – au fost retrase de la comercializare și dirijate către neutralizare. În contextul festivalului „Beach, Please”, ANSVSA a suplimentat echipele de control, efectuând 90 de verificări oficiale, care au dus la aplicarea a 5 sancțiuni, însumând 53.000 de lei.
„Colaborarea cu operatorii economici și vigilența autorităților ne-au permis atingerea obiectivului zero cazuri de toxiinfecții alimentare. Vom continua controalele cu aceeași rigurozitate”, a declarat Dr. Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, potrivit mediafax.ro.
RECOMANDAREA AUTORULUI: