LIVE | Război în Ucraina, ziua 130: Aleksandr Lukaşenko acuză Ucraina că a trimis rachete către Belarus / Explozii soldate cu 3 morți, într-un oraș rusesc aflat la granița cu Ucraina

LIVE | Război în Ucraina, ziua 130: Aleksandr Lukaşenko acuză Ucraina că a trimis rachete către Belarus / Explozii soldate cu 3 morți, într-un oraș rusesc aflat la granița cu Ucraina
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (s) și cel al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko / Colaj Foto: Gândul
Publicat: 03/07/2022, 08:46
Actualizat: 03/07/2022, 17:03

Sâmbătă se împlinesc 129 de zile de luptă între Rusia și Ucraina. Aleksandr Lukaşenko a susținut, sâmbătă, că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului. Precizarea vine în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 17:00 – Forțele ruse spun că au preluat controlul orașului Lysychansk, ucrainenii neagă

Forțele rusești și separatiste au preluat controlul total al orașului Lysychansk din estul Ucrainei, a anunțat agenția de presă de stat rusă Tass, citată de BBC, citat de Mediafax.

Ministerul rus al apărării a declarat mai devreme, duminică, că forțele sale au încercuit Lysychansk și că acum luptă în interiorul orașului.

Într-o declarație, ministrul rus al apărării afirmă că i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că întreaga regiune Luhansk a fost „eliberată”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lysychansk nu se află sub „controlul total” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei potrivit cărora orașul a căzut.

Dar el a adăugat că situația din oraș a fost „foarte intensă în ultima vreme”, forțele terestre rusești „atacând orașul non-stop”.

UPDATE ora 15:30 – Orașul Slovyansk se află sub bombardamente intense – primar

Primarul orașului, Vadym Lyakh, a declarat că există în jur de 15 incendii în oraș și susține că un număr mare de persoane sunt rănite sau au murit.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, se pot vedea coloane uriașe de fum în spatele lui Lyakh în timp ce vorbește.

UPDATE ora 12:40 – Numărul ucrainenilor care ajung în România este în creștere. Câți refugiați au intrat în țara noastră, în ultimele 24 de ore

În România au intrat, în ultimele 24 de ore, peste 12.000 de cetățeni din Ucraina, în creștere cu 4,7% față de intervalul precedent, a transmite, duminică, Poliția de Frontieră.

Astfel, în ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 177.869 de persoane, dintre care 12.060 de cetăţeni ucraineni, în creștere cu 4,7 % faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.748 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 18,5%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.321 cetăţeni ucraineni (creștere cu 12,8 %).

UPDATE ora 08:40 – Cel puțin 3 morți în exploziile din Belgorod, oraș rusesc în apropierea graniței cu Ucraina

Cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate duminică în Belgorod, în Rusia, a declarat guvernatorul local, după ce anterior au fost raportate mai multe explozii auzite în orașul situat în apropiere de granița cu Ucraina.

Cel puțin 11 clădiri de apartamente au fost avariate și 39 de case rezidențiale private, dintre care cinci au fost complet distruse, a declarat Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei la aceste rapoarte, potrivit Mediafax.

UPDATE 2 iulie – Ucraina, acuzată că a lansat rachete spre Belarus. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko: „Suntem provocaţi”

„Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene”, a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

De la atacul Kremlinului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai