LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 103. Lavrov și-a anulat vizita în Serbia / Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete / Zelenski, pe front: „Am adus încredere și putere”

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 103. Lavrov și-a anulat vizita în Serbia / Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete / Zelenski, pe front: „Am adus încredere și putere”
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 06/06/2022, 08:00
Actualizat: 06/06/2022, 14:38

Jurnal de război în Ucraina, ziua 103. Duminică, rușii au atacat din nou capitala Kiev, în timp ce fac eforturi uriașe să avanseze în est și să securizeze măcar teritoriile cucerite. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit din nou cu soldații pe front, la Zaporijie.

UPDATE 14:37 – Rusia califică decizia de blocare a avionului lui Lavrov drept „acțiune ostilă”

Kremlinul a calificat drept o „acțiune ostilă” decizia a trei țări est-europene de a bloca avionul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care zbura spre Serbia, scrie The Guardian.

UPDATE 13:34. Rogozin amenință „românii răzbunători” cu racheta nucleară SATAN: „Nu le va cere permisiunea de a zbura”

Șeful programului spațial rusesc, Dmitri Rogozin, amenință dur într-un mesaj publicat pe Twitter mai multe state est-europene, printre care și România, după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, nu a putut să ajungă în Serbia, deoarece țările europene vecine au închis cerul pentru avionul care trebuia să îl ducă la Belgrad.

UPDATE 11:52. Ministerul rus de Externe constată ”forțarea unei atmosfere neprietenoase în jurul Rusiei în discursul politic românesc”

Ambasada Federației Ruse la București a publicat, pe pagina de socializare, extrase din raportul anual – pe 2021 – al Ministerului Rus de Externe, subiectul principal fiind ”încălcările drepturilor cetățenilor ruși și ale compatrioților în străinătate”.

UPDATE 11:47 – Ambasadorul SUA la Moscova, mesaj pentru Kremlin: Cele mai mari puteri nucleare ale lumii trebuie să continue să discute

Rusia nu ar trebui să își închidă ambasada în Statele Unite, în pofida crizei declanșate de războiul din Ucraina, deoarece cele mai mari puteri nucleare ale lumii trebuie să continue să discute, a afirmat luni ambasadorul SUA la Moscova, John J. Sullivan, scrie agenția de presă rusă Tass, citată de Reuters, preluată de HotNews.ro.

În ceea ce pare o încercare clară de a trimite un mesaj Kremlinului, ambasadorul SUA numit de fostul președinte Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat agenției Tass, că Washingtonul și Moscova nu ar trebui să întrerupă relațiile diplomatice pur și simplu.

UPDATE 11:30 – Primarul oraşului ucrainean Hostomel, Yurii Prilipko, şi doi voluntari au fost ucişi de forţele ruse la sfârşitul lunii februarie, în timp ce livrau medicamente şi alte provizii locuitorilor

Primarul oraşului ucrainean Hostomel, Yurii Prilipko, şi doi voluntari au fost ucişi de forţele ruse la sfârşitul lunii februarie, în timp ce livrau medicamente şi alte provizii locuitorilor, afirmă martorii oculari, potrivit CNN, citat de News.ro.

”Sunt aici cu voi. Trebuie să rezistăm. Armele vin. Vin soldaţii noştri. Vom trece peste asta. Trebuie doar să ne păstrăm calmul şi să protejăm oamenii din jurul nostru. Mulţumesc!”, a transmis primarul într-o înregistrare video, la sfârşitul lunii februarie.

Câteva zile mai târziu, Prilipko era mort. El şi un alt civil, Ivan Zorya, au fost ucişi de soldaţii ruşi, spun martorii oculari, în timp ce încercau să livreze medicamente şi alte provizii oamenilor din comunitate.

UPDATE 11:07. VIDEO | Kadîrov: Ucraina va vedea în următoarele zile o „operațiune specială adevărată”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, în cel mai recent avertisment video lansat pe Telegram, că în Ucraina va avea loc în următoarele zile „o operațiune specială adevărată”.

Totodată, Putin a amenințat că va ataca și alte ținte, care nu au fost încă lovite, dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu rachete și arme.

Londra a anunțat, ca răspuns, că va trimite Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acțiune de 80 km.

UPDATE 09:00. Armata ucraineană afirmă că Rusia a lansat cinci rachete de croazieră spre Kiev

Rusia „a lansat cinci rachete de croazieră X-22 din Marea Caspică în direcția Kievului” duminică la ora locală 6 dimineața, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN, citat de Mediafax.

O rachetă a fost distrusă de unitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei, iar restul au lovit „instalații de infrastructură în nordul capitalei ucrainene”, a precizat armata.

Anterior, Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a declarat că au fost lovite o țintă militară și una civilă.

UPDATE 08:20. Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, potrivit presei ruse de stat

Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, a anunțat un jurnalist al presei de stat ruse citat de Reuters, adăugându-se astfel la șirul de pierderi militare de rang înalt suferite de Moscova.

Raportul, publicat pe aplicația de mesagerie Telegram de către reporterul televiziunii de stat Alexander Sladkov, nu a precizat când și unde a fost ucis generalul-maior Roman Kutuzov, transmite Mediafax.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 7:08. Lavrov și-a anulat vizita în Serbia, după ce statele vecine nu au permis avionului să zboare prin spațiul lor aerian. Ironic, ministrul rus de Externe a spus că Rusia nu a inventat încă „teleportarea”.

Serghei Lavrov, despre războiul din Ucraina: „Totul se va încheia cu un tratat, dar vor exista condiții”
Sursa foto: Profimedia

UPDATE 6:45. Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acțiune de 80 km, urmând exemplul Casei Albe.

Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple M270 MLRS vor permite „creșterea semnificativă a capacitășții forțelor ucrainene”, a informat ministerul într-un comunicat.

UPDATE 6:40. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova s-a plâns la o televiziune italiană că vecinii Serbiei au închis cerul pentru avionul lui Lavrov. Sofia a refuzat să ofere coridor.

UPDATE 6:33. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică soldații pe fronturile din Lisiciansk și Soledar.

Acesta a declarat că le-a adus luptătorilor „ceva foarte important: încredere și putere”.

Zelenski a spus că a întâlnit și cetățeni din Mariupol care au reușit să fug din calea invadatorilor ruși. În rândul lor, multe femei ai căror soți au murit sau au fost luați prizonieri pe câmpul de luptă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...