LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 84: Viețile soldaților ucraineni de la Azovstal, în mâinile lui Putin: Eliberați sau executați? / Armata ucraineană a distrus 11 drone inamice și 4 rachete de croazieră

Publicat: 18/05/2022, 08:03
Actualizat: 18/05/2022, 10:27

Soarta sutelor de luptători ucraineni de la Azovstal rămâne în mâinile lui Vladimir Putin, care va alege dacă îi eliberează – la schimb cu alți prizonieri – sau dă „undă verde” pentru execuția lor, încălcând astfel Convenția de la Geneva. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că soldații vor fi dați la schimb cu prizonierii ruși, dar oficiali de la Kremlin au cerut ca aceștia să fie judecați și executați. Pe de altă parte, forțele aeriene ucrainene și unitățile de apărare aeriană ale Forțelor Terestre ucrainene au anunțat doborârea a 15 ținte ale rușilor, pe 17 mai, inclusiv 11 drone și 4 rachete de croazieră.

UPDATE ORA 10:27. Ministrul rus de Externe compară Ucraina cu Palestina

Ministrul rus de Externe a comparat recent situația din Ucraina cu cea din Palestina.

Serghei Lavrov a declarat la postul Al Arabiya că există o „isterie” a Occidentului în jurul Ucrainei.

UPDATE ORA 8:00. VIDEO | Zelenski, intervenție la Festivalul de la Cannes: „Vom continua să luptăm. Sunt convins că Dictatorul va pierde”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o intervenție în cadrul Festivalului de la Cannes 2022, în care a declarat că omenirea are nevoie de un nou „Chaplin”, care să demonstreze că lumea filmului nu este mută în fața războiului din Ucraina.


UPDATE ORA 7:58. Rusia, acuzată că i-a „păcălit” pe luptătorii ucraineni de la Azovstal. Ce le-ar pregăti Putin, de fapt

Luptătorii ucraineni care s-au predat la combinatul-fortăreață Azovstal ar putea fi judecați drept „criminali de război naziști”, la îndemnul parlamentarilor ruși.

UPDATE ORA 7:35. Zelenski susține că misiunea de evacuare a luptătorilor de la Azovstal se desfășoară conform planului și este supervizată de serviciile de informații.

UPDATE ORA 6:53. Forțele aeriene ucrainene au anunțat lovirea unui număr de 15 ținte ale invadatorilor ruși, inclusiv 11 drone și 4 rachete de croazieră (sursa: Ukrinform).

UPDATE ORA 6:38. OMS înregistrează 226 de atacuri asupra unităților sanitare din Ucraina de la începutul conflictului militar.

UPDATE ORA 5:39. Zelenski afirmă că prin bombardarea unor regiuni de la graniță, Rusia încearcă să ascundă eșecul din estul și sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 1:21. Șeful diplomației UE, Joseph Borrell, întărește afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi suferit „pierderi masive” în Ucraina, „un record mondial pentru o armată invadatoare”.

UPDATE ORA 00:49. Soldații ruși morți în Ucraina sunt din rândul tinerilor săraci, din minorități etnice, nicidecum ruși get beget.

UPDATE ORA 23:55. Tancurile rusești au fost vizate de primele lovituri cu rachetele Brimstone, primite de ucraineni de la Marea Britanie.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult