LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 645: Răspunsul NATO la cererea Kievului de aderare/Alertă AIEA: PERICOL în jurul centralelor nucleare!

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 645: Răspunsul NATO la cererea Kievului de aderare/Alertă AIEA: PERICOL în jurul centralelor nucleare!
LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 645 / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 30/11/2023, 07:52

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 30 noiembrie, în ziua cu numărul 645. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că, „în circumstanţele actuale”, aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, potrivit CNBC.

„Aderarea Ucrainei la NATO, exclusă!”

Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă”, a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO.

A devenit clar pentru toţi că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO nici până la următorul summit, nici în timpul următorului summit al Alianţei”, a precizat Szijjarto, adăugând că este normal ca o ţară să nu poată deveni membră a unei alianţe militare atât timp cât este implicată într-un război.

Szijjarto a vorbit şi despre tensiunile între ţara sa şi Ucraina, pe care o acuză de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, estimate la circa 150.000 de persoane.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au degradat şi mai mult după ce premierul ungar, Viktor Orban, a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, în timp ce guvernul de la Budapesta este singurul din ţările membre ale UE şi NATO care mai menţine relaţii apropiate cu Moscova.

Orban a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia.

Secretarul general al NATO deplânge soarta …Rusiei

În altă ordine de idei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia a pierdut în războiul din Ucraina peste 300.000 de soldaţi, sute de avioane şi mii de tancuri.

Aceste pierderi „subliniază eroarea strategică a preşedintelui Putin, de a invada Ucraina”, a spus Stoltenberg, la o conferinţă de presă la Bruxelles.

El a susţinut că Ucraina a „avansat” pe front şi că Rusia „a dat înapoi” şi acum este „mai slabă politic, militar şi economic, pierde în exterior”, mai ales în Caucaz şi Asia Centrală. De altfel, Stoltenberg vede că Rusia devine „tot mai dependentă de China”.

„An după an, Moscova îşi amanetează viitorul către Beijing. Pe plan militar, Rusia a pierdut o parte substanţială a forţelor convenţionale: sute de avioane, mii de tancuri şi a avut peste 300.000 de victime” – Jens Stoltenberg

Cele două tabere nu publică date despre pierderilor lor în război, în schimb le exagerează pe cele ale inamicului, cu rapoarte zilnice în care fiecare menţionează pierderi ale celeilalte tabere. Kievul a susţinut săptămâna trecută că 321.800 de soldaţi ruşi au murit în război, fără a menţiona pierderile din propria tabără, considerate secret de stat în Ucraina.

Totuși, într-o postare pe Telegram, fostul consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici, a susţinut săptămâna aceasta că aproximativ 200.000 de soldaţi ucraineni au murit în acest război.

Avertisment AIEA în privința centralelor nucleare din Ucraina

Pericolele cresc în jurul centralelor nucleare ucrainene din cauza apropierii luptelor şi a întreruperilor de curent, a avertizat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, citat de AFP.

Sunt numeroase pericole care se înmulţesc şi care sunt acolo până la sfârşitul conflictului”, a declarat Grossi presei, în marja unei vizite la un loc prevăzut pentru depozitarea de deşeuri radioactive la Bure, în estul Franţei.

Centrala nucleară Zaporojie, sudul Ucrainei, se află sub controlul ruşilor de la invazia ţării, la începutul anului 2022.

Acţiunile militare au crescut, iar în misiunea noastră permanentă de experţi, pe care o avem în Zaporojie şi, de asemenea, în alte centrale ucrainene, se observă o creştere a atacurilor în jurul centralelor. Aceasta ne preocupă foarte mult”, a remarcat Grossi.

Directorul AIEA a menţionat şi întreruperile de curent, „care prezintă un risc pentru funcţia de răcire a reactoarelor”.

Polonia boicotează reuniunea OSCE

Polonia a anunţat că nu va participa la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), de la Skopje, din cauza prezenţei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ministrul polonez de Externe, Szymon Szynkowski vel Sek, a declarat presei că nu va participa la această reuniune şi că nu va trimite un viceministru.

Nu putem ignora faptul că ministrul rus al Afacerilor Externe va fi prezent la masa organizaţiei care ar trebui să construiască pacea şi securitatea în Europa”, a subliniat şeful diplomaţiei poloneze.

Calificând drept „inacceptabilă” prezenţa lui Lavrov la acest forum, Szynkowski vel Sek a adăugat că Polonia împărtăşeşte punctul de vedere al ţărilor baltice, care au anunţat anterior că vor boicota reuniunea OSCE din cauza prezenţei şefului diplomaţiei ruse.

În 2022, Polonia a găzduit reuniunea OSCE şi a refuzat să permită participarea ministrului Serghei Lavrov, stârnind proteste din partea Moscovei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?