LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 668. Încă un șef din Ministerul Apărării de la Kiev, reținut pentru corupție/Odesa, sub tirul rușilor

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 668. Încă un șef din Ministerul Apărării de la Kiev, reținut pentru corupție/Odesa, sub tirul rușilor
Război în Ucraina, ziua 668. Încă un șef din Ministerul Apărării de la Kiev, reținut pentru corupție / Sursa FOTO: rawpixel.com
Publicat: 23/12/2023, 07:43

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 23 decembrie, în ziua cu numărul 668. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Un înalt responsabil din Ministerul ucrainean al Apărării a fost arestat pentru deturnarea a aproximativ 36 de milioane de euro destinate achiziţionării de obuze de artilerie, au anunţat autorităţile de la Kiev.

În contextul în care este război în Ucraina și trupele se confruntă cu o lipsă acută de muniţie, șefii armatei lui Zelenski își trag milioane de euro din ajutorul livrat de Occident.

„A organizat un sistem de deturnare a fondurilor bugetare”

Potrivit Parchetului, acest înalt funcţionar, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este acuzat că „a organizat un sistem de deturnare a fondurilor bugetare în timpul atribuirii contractelor publice” pentru o sumă de 1,5 miliarde de grivne.

Aceste acţiuni au vizat achiziţionarea de obuze de artilerie pentru forţele armate la preţuri supraevaluate, a precizat instanţa într-un comunicat.

„Directorul unuia dintre principalele servicii ale Ministerului Apărării a fost plasat în arest”, a mai indicat Parchetul, potrivit căruia percheziţiile efectuate de serviciile de securitate la domiciliul acuzatului au făcut posibilă „descoperirea unor documente care confirmă activităţile ilegale”.

Mai multe scandaluri de corupţie – o realitate în Ucraina, cunoscută de toată lumea – au zguduit țara în ultimele luni, în special în cadrul Ministerului Apărării.

Au fost deschise anchete cu privire la furnizarea de muniţie şi veste antiglonţ de proastă calitate ori achiziţionarea la preţuri supraevaluate de produse alimentare şi uniforme pentru soldaţi, sau chiar software de securitate cibernetică.

La începutul lui august, toţi responsabilii regionali însărcinaţi cu recrutarea militară au fost demişi de preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a distruge un sistem de corupţie care le permite recruţilor să scape de armată.

Lupta împotriva corupţiei este unul dintre criteriile stabilite de UE pentru examinarea candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare occidentale de zeci de miliarde de euro de la începutul conflictului cu Rusia.

Război în Ucraina. Odesa, sub tirul rachetelor rusești

În același timp, pe frontul din sud, oraşul portuar Odesa a fost atacat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 23 decembrie, de mai multe drone ruseşti, potrivit unor informaţii difuzate de mass-media internațională, care citează surse locale.

Autorităţile ucrainene au raportat mai multe explozii, care au fost iniţial atribuite utilizării apărării antiaeriene.

Supravegherea spaţiului aerian a raportat anterior apropierea mai multor drone kamikaze deasupra Mării Negre şi a cerut locuitorilor din Odesa şi din zona înconjurătoare să se adăpostească.

Este război în Ucraina, iar alerte aeriene au fost emise şi în alte regiuni ale țării.

Polonia cere Occidentului să înarmeze puternic Ucraina

Pe de altă parte, noul ministru polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, aflat într-o vizită oficială la Kiev, a îndemnat Uniunea Europeană şi SUA să-şi „mobilizeze” economiile şi capacităţile de producţie militară pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul cu Rusia.

În context, el a apreciat că Moscova „a trecut, deja, la o economie de război”.

„Nu putem permite Rusiei să producă mai mult decât Occidentul, pe baza unei economii mult mai mici. Dacă Occidentul se mobilizează, n-am nicio îndoială asupra victoriei sale, dar trebuie să înceapă în sfârşit să se mobilizeze”, a indicat Sikorski, în contextul în care în Occident au început să apară ezitări cu privire la continuarea ajutorului pentru Ucraina.

Ucraina şi Polonia vor găsi modalităţi astfel încât companiile lor din sectorul de apărare „să facă mult mai mult decât astăzi, să crească producţia militară de care este mare nevoie”, a mai spus ministrul polonez de Externe.

„Este vorba despre ce putem face împreună pentru a produce suficiente echipamente militare şi muniţii pentru a-l trimite pe Putin înapoi acolo unde îi este locul, în Rusia”, a insistat ministrul polonez.

Război în Ucraina. Olanda livrează 18 avioane F-16

Olanda va livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16, a anunţat Guvernul batav, potrivit Reuters.

„Astăzi l-am informat pe preşedintele Zelenski în legătură cu decizia Guvernului nostru de a pregăti pentru început 18 aeronave de luptă F-16 spre a fi livrate Ucrainei”, a transmis pe reţeaua X premierul interimar Mark Rutte.

„Livrarea de F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina”, a adăugat acesta.

Livrarea avioanelor de luptă mai depinde de emiterea de către Ministerul de Externe olandez a unei autorizaţii de export şi de îndeplinirea criteriilor cu privire la personalul şi infrastructura din Ucraina, a mai spus Rutte, fără a evoca un termen pentru aceste decizii.

Olanda a trimis luna trecută primele sale F-16 americane la noua facilitate de antrenament pentru piloţi şi personal ucraineni din România, aminteşte Reuters.

De asemenea, Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat că vor furniza F-16. Un război în Ucraina care, iată, determină Occidentul să se implice activ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...