LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 667. Zelenski schimbă tactica: de la contraofensivă la baricadarea în tranșee!/Viktor Orban, declarații grave

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 667. Zelenski schimbă tactica: de la contraofensivă la baricadarea în tranșee!/Viktor Orban, declarații grave
Război în Ucraina, ziua 667. Zelenski schimbă tactica: de la contraofensivă la baricadarea în tranșee! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 22/12/2023, 07:50

Războiul din Ucraina a intrat vineri, 22 decembrie, în ziua cu numărul 667. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Potrivit unei informări transmise trupelor de pe front de Statul Major ucrainean, s-a luat decizia ca armata să se baricadeze în tranşee, în faţa unei ierni lungi şi grele.

Ce strategie are Kievul

Astfel, strategii de la Kiev urmăresc să oprească actuala ofensivă rusă, declanșată pe toate fronturile.

Se pare că există teama că Ucraina ar putea pierde și mai mult teritoriu, mai ales în regiunea Doneţk.

„Unităţile Serviciului Statal de Transporturi Speciale construiesc fortificaţii în zonele desemnate”, a informat Statul Major ucrainean, fără a da mai multe detalii.

Până acum, Ucraina nu a optat pentru o asemenea tactică defensivă, întrucât a sperat că trupele sale urmau să reuşească în contraofensiva lansată pe 4 iunie eliberarea unor mari porţiuni din teritoriul ocupat de Rusia. După numai jumătate de an, contraofensiva pare blocată complet.

În fotografiile care însoţesc anunţul Statului Major ucrainean se observă structuri excavate sub pământ şi consolidate cu buşteni şi beton.

Odată ce trupele sale au trecut în defensivă de câteva săptămâni bune, preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat construirea de fortificaţii pentru a opri înaintarea rușilor, care de la începutul lui octombrie sunt în plină ofensivă.

Zelenski se inspiră de la ruși

Aceste construcţii fortificate amintesc de tactica pe care însăşi armata rusă a folosit-o şi este cunoscută ca „linia Surovikin”, numele generalului rus artizan al acestei defensive.

Respectivele linii defensive complexe, amenajate pe mai multe niveluri şi protejate de câmpuri de mine, sunt considerate cauza principală a eşecului contraofensivei ucrainene, în care Kievul a pierdut încă din primele zile numeroase efective de soldaţi şi echipamente în asaltul brigăzilor sale mecanizate asupra poziţiilor ruse în provinciile Zaporojie şi Doneţk.

În marea sa conferinţă de presă de la final de an, Zelenski a dat ca exemplu fortificaţiile deja construite pe frontul din Harkov, unde armata rusă a mobilizat mari resurse pentru a încerca să cucerească oraşul Kupiansk.

El a cerut ca aceste structuri să fie ridicate şi în celelalte sectoare ale frontului, reproşându-le totodată comandanţilor armatei că nu au făcut deja acest lucru: „Când văd asta aici, dar nu şi în alte regiuni, le pun întrebări concrete comandanţilor militari din alte sectoare. Este suficient? De ce protecţia este mai slabă decât în Harkov?”.

Atac cu drone asupra Kievului

O clădire rezidențială din Kiev a fost lovită joi seară, 21 decembrie, de o dronă explozivă, în cursul unui nou atac nocturn rusesc. O persoană a fost lovită.

Este primul incident de acest gen, în care drona rusă depășește apărarea antiaeriană ucraineană, raportat de luni de zile. Kievul este vizat în mod regulat de atacurile ruseşti cu drone şi rachete, dar cele mai multe sunt doborâte de apărarea aeriană, potrivit autorităților locale.

Alarma aeriană a fost declanşată seara târziu la Kiev. La scurt timp după aceea, localnicii au auzit explozii puternice. Inițial, Primăria a anunţat că apărarea antiaeriană funcţionează, cerând locuitorilor să rămână în adăposturi.

„Un bloc de locuinţe, lovit de un Shahed”, o dronă de fabricaţie iraniană, a scris şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak, pe Telegram.

Incidentul a avut loc în districtul Solomianski, din sud-vestul Kievului, raportându-se „flacări la etajele superioare ale clădirii”.

Viktor Orban spune că „nu este război” în Ucraina

Premierul ungar, Viktor Orban, a calificat, din nou, conflictul din Ucraina drept o „operaţiune militară”, nicidecum un război în toată regula.

„Este vorba despre o operaţiune militară atâta timp cât nu a există o declaraţie de război între cele două ţări. Când ruşii vor declara război Ucrainei, atunci va fi război. Strict vorbind, să ne bucurăm câtă vreme nu este război. Dacă e război, este mobilizare generală şi nu doresc asta nimănui” – Viktor Orban

Prim-ministrul maghiar fusese întrebat despre motivul pentru care a calificat războiul drept o „operaţiune militară” și în cursul întâlnirii sale cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Beijing, în octombrie.

Viktor Orban este singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Kremlinul. Orban şi Putin s-au întâlnit la Beijing, pe 17 octombrie, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

La începutul lui decembrie, Orban a făcut uz de dreptul său de veto în cadrul UE pentru a bloca un ajutor european de 50 de miliarde de euro în favoarea Kievului.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron insistă asupra faptului că occidentalii nu pot „lăsa Rusia să câştige” în Ucraina şi că sprijinul pentru Kiev trebuie să continue, chiar dacă „ne costă”.

„Cum ar fi ziua de mâine pentru noi, europenii? Prin urmare, vom continua să-i ajutăm pe ucraineni. Ceea ce facem, chiar dacă aceasta ne costă, este decisiv pentru securitatea noastră viitoare, pentru rolul nostru în Europa şi pentru suveranitatea Ucrainei”, a afirmat preşedintele Franței cu ocazia unui dineu de Crăciun, în prezenţa forţelor franceze staţionate în Iordania.

Situaţia este deosebit de delicată pentru Ucraina, după ce Statele Unite ale Americii au blocat ajutorul militar. Pe front, presiunea a crescut după eşecul contraofensivei lansate în iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?